Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 17/2021. (IV. 22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról szóló 34/2017. (IX. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 04. 23- 2022. 01. 02

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete 17/2021. (IV. 22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról szóló 34/2017. (IX. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Polgármestere – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján – a Képviselő-testületnek a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 86. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 42/2016. (XII. 29.) önkormányzati rendelete keretei között –, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról szóló 34/2017. (IX. 26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) a következő 30/A. alcímmel egészül ki:

„30/A. Szociális alapú lakbér felülvizsgálata

44/A. § (1) A szociális helyzet alapján bérbe adott lakás esetében a szociális alapú lakbér alkalmazására való jogosultságot évente felül kell vizsgálni. A felülvizsgálat végrehajtására minden év április 30. napjáig a bérlő által benyújtott vagyonnyilatkozat és igazolások alapján kerül sor. Az első felülvizsgálat végrehajtásának végső időpontja 2022. április 30.

(2) A szociális helyzet alapján történt bérbeadást követően a szociális alapú lakbér megállapításra való jogosultság fennállása a felülvizsgálat célja.

(3) A bérlő kötelezettsége a saját illetve a vele együtt lakó közeli hozzátartozói jövedelmi és vagyoni körülményeinek igazolása.

(4) A bérlő – az évenkénti felülvizsgálaton kívül – köteles 30 napon belül bejelenteni a szociális alapú lakbér megállapításra érdemben kiható lényegi változást.

(5) A bérlő kötelezettsége a felülvizsgálat időpontja előtt 30 nappal a vagyonnyilatkozatot igazolással együtt benyújtani az Önkormányzathoz.

(6) Amennyiben a felülvizsgálat eredményeként a szociális alapú lakbér alkalmazására való jogosultság megszűnése kerül megállapításra, az 51. § (3) bekezdése kerül alkalmazásra, a felülvizsgálat eredményeként megállapított lakbér mértéke a bérleti szerződésben nem kerül rögzítésre.

44/B. § (1) Az Önkormányzat a felülvizsgálattal érintett bérlőket írásban értesíti. Az értesítő levél tartalmazza a vizsgálat célját, a vagyonnyilatkozat benyújtásának határidejét valamint a vagyonnyilatkozat kitöltésére, benyújtására vonatkozó információkat.

(2) A bérlő a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének a megküldött formanyomtatványon tesz eleget.

(3) A 44/A. § (3) bekezdés szerinti jövedelmi körülmények igazolása a vagyonnyilatkozat mellékleteként csatolt, az 5. § (4) bekezdése rendelkezéseinek megfelelő jövedelemigazolással együtt teljesíthető.

(4) A bérlő az értesítő levélben megjelölt határidőig a (2) és (3) bekezdés szerinti iratokat és igazolás(oka)t az Önkormányzat felé köteles megküldeni.

(5) Amennyiben a 44/A. § szerinti felülvizsgálat időpontjában fennállnak a szociális helyzet alapján történő bérbeadás alapjául szolgáló, a Rendeletben meghatározott jövedelmi és vagyoni feltételek, úgy a lakbér továbbra is szociális alapon kerül megállapításra.

(6) Amennyiben a 44/A. § szerinti felülvizsgálat időpontjában nem állnak fenn a szociális helyzet alapján történő bérbeadás alapjául szolgáló, az e rendeletben meghatározott jövedelmi és vagyoni feltételek, úgy a lakbér az 51. § (3) bekezdésben foglaltaknak megfelelően – a felülvizsgálatot követő hónap első napjától – költségelven kerül megállapításra.

(7) Amennyiben a 44/A. § szerinti felülvizsgálat időpontjáig a bérlő a vagyonnyilatkozat megtételére vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a lakbér – a felülvizsgálatot követő hónap első napjától – költségelven kerül megállapításra.

(8) Amennyiben a bérleti jogviszony fennállása alatt vagy azt követő öt éven belül megállapítást nyer, hogy a bérlő a felülvizsgálat során valótlan adatot közölt, a bérlő köteles a 49. §-ban szabályozottak figyelembevételével megállapított lakbér és az általa ténylegesen fizetett lakbér közötti különbözetet az Önkormányzatnak egy összegben – a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:48. § (2) bekezdésében meghatározott kamattal együtt – megfizetni.

(9) A szociális helyzet alapján bérbe adott lakás esetében a költségelvű lakbért fizető bérlő körülményei megváltozása folytán bármikor kérheti a szociális lakbér megállapítását.”

2. § A Rendelet

  • a) 5. § (2) bekezdés a) pontjában az „öregségi nyugdíj legkisebb összegének háromszorosát” szövegrész helyébe a „minimálbér bruttó összegének 70%-át” szöveg,
  • b) 5. § (2) bekezdés b) pontjában az „öregségi nyugdíj legkisebb összegének háromszázszorosát” szövegrész helyébe a „minimálbér bruttó összege 70%-ának százszorosát” szöveg

lép.

3. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Az 1. § 2022. január 1-jén lép hatályba.