Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2021. (XI. 19.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 21/2018. (X. 11.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 01- 2022. 01. 01

Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2021. (XI. 19.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 21/2018. (X. 11.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.01.01.

Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 21/2018. (X. 11.) önkormányzati rendelet módosítására a következőket rendeli el:

1. § Az Önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 21/2018. (X. 11.) önkormányzati rendelet 2. § b)-c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(E rendelet hatálya kiterjed)

„b) az önkormányzat közművelődési intézményeire, közösségi színtereire és azok fenntartóira, alapítóira, alkalmazottjaira, illetve működtetőire,

c) a rendelet által szabályozott, közművelődési megállapodás, vagy más úton támogatott intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, azok fenntartóira, alapítóira és működtetőire.”

2. § Az Önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 21/2018. (X. 11.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az önkormányzat a kerület tradícióit is figyelembe véve alapítóként a közművelődési feladatok ellátása érdekében az alábbi kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő nonprofit gazdasági társaságot működteti: Csokonai Kulturális Központ és Kommunikációs Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: Csokonai Nonprofit Kft.).”

3. § Az Önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 21/2018. (X. 11.) önkormányzati rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § (1) Az önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátásába a Csokonai Nonprofit Kft. mellett az alábbi intézményeket és szervezeteket vonhatja be:

a) az önkormányzat nem közművelődési alapfeladatú intézményeit,

b) az önkormányzat illetékességi területén működő alap- és középfokú iskolákat,

c) a kerület területén működő nem önkormányzati fenntartású közművelődési intézményeit,

d) a kerület területén nem önkormányzati és nem közművelődési alapfeladattal, de közművelődési tevékenységi körrel rendelkező intézményeit,

e) bejegyzett, működő közművelődési célú társadalmi szervezetet és alapítványokat,

f) bejegyzett vállalkozásokat, gazdasági társaságokat

g) egyházakat.

(2) az (1) bekezdésben megjelölt intézményeknek és szervezeteknek a közművelődési feladatellátásba való bevonása az önkormányzat által fenntartott vagy alapított intézmények és közösségi színterek által el nem látott feladatok teljesítése érdekében történhet.”

4. § Az Önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 21/2018. (X. 11.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Kulttv. és a rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, tulajdonosi, felügyeleti és más jogköröket a Képviselő-testület, illetve a Képviselő-testület mindenkori szervezeti és működési szabályzata alapján, a közművelődéssel összefüggő feladatokat ellátó bizottság (a továbbiakban: Bizottság) átruházott hatáskörben gyakorolja.”

5. § Az Önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 21/2018. (X. 11.) önkormányzati rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § (1) A Bizottság a közművelődési tevékenység irányításával és ellenőrzésével kapcsolatos hatáskörében

a) tárgyév március 31. napjáig jóváhagyja a Csokonai Nonprofit Kft. éves közművelődési feladatokra vonatkozó munkatervét, és ennek részeként az általa nyújtott közművelődési alapszolgáltatások megszervezésére szolgáló éves szolgáltatási tervet.

b) ellenőrzi a Csokonai Nonprofit Kft. alapító okiratában szereplő közművelődési feladatok végrehajtását.

(2) A Csokonai Nonprofit Kft. éves közművelődési tevékenységéről minden év május 31. napjáig beszámol a Bizottságnak.”

6. § Az Önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 21/2018. (X. 11.) önkormányzati rendelet 11. § (1)-(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében biztosítja a közművelődési intézmények és közösségi színterek működtetéséhez, illetve a 4. és 5. §-ban meghatározott feladatok teljesítéséhez szükséges személyi és tárgyi feltétételeket, valamint a közművelődési megállapodásban rögzített feladatok finanszírozását.

(2) Az önkormányzati fenntartású vagy alapítású közművelődési intézmények – az alábbi a)-c) pontokban rögzített – költségeinek fedezetét az állami és önkormányzati forrásokból az önkormányzat költségvetése biztosítja:

a) az intézmények üzemeltetésének, az épületek működőképességének megőrzésének, műszaki és technikai feltételei korszerűsítésének költségeit;

b) az intézmények alapfeladataiban meghatározott tevékenységek ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges munkabér fedezetét;

c) az alapfeladatok ellátásához szükséges szakmai munka költségeit.”

Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet 2022. január 1. napján lép hatályba.

8. § Hatályát veszti a Közművelődési rendelet 8. § (2) bekezdése.