Bonyhád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (IX. 2.) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védelméről és a település tisztaságáról szóló 11/2008.(IV.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 01- 2022. 06. 01

Bonyhád Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2021. (IX. 2.) önkormányzati rendelete

a helyi környezet védelméről és a település tisztaságáról szóló 11/2008.(IV.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.06.01.

Bonyhád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdése, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és a 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a helyi környezet védelméről és a település tisztaságáról szóló 11/2008.(IV.11.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. § A helyi környezet védelméről, a település tisztaságáról szóló 11/2008 (IV.11.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

Az avar és kerti hulladékok ártalmatlanítása

20. § (1) Az avart és kerti hulladékot elsősorban komposztként kell hasznosítani, illetve zöldhulladékként kell gondoskodni annak elszállíttatásáról.

(2) Amennyiben a hasznosítás, illetve a zöldhulladék szállítás nem oldható meg, akkor az avar és kerti hulladék égetése e rendeletben foglaltak szerint biztosított.

(3) Bonyhád Város belterületén az avar és kerti hulladékok égetését munkaszüneti napok kivételével, a nyári időszámítás ideje alatt 7 és 20 óra között, a téli időszámítás ideje alatt 8 és 16 óra között szabad végezni, szélcsendes időben, cselekvőképes, nagykorú személy felügyelete és a szomszédok értesítése mellett.

(4) A tűz nem hagyható őrizetlenül, és veszély esetén, vagy ha az égetést befejezték, azt azonnal el kell oltani. A tevékenység csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

(5) Az égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni, és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

(6) Az ipari eredetű hulladék, a kommunális és veszélyes (műanyag, gumi, vegyszer, festék, illetve ezek maradékai stb.) hulladék égetése nem megengedett.

(7) Az égetés szociális és egészségügyi intézmények, valamint gyermek, ifjúsági, kulturális és sportlétesítmények 100 méteres körzetében azok működési ideje alatt nem megengedett.

(8) Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (benzin, gázolaj, stb.) légszennyező vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható.

(9) A jegyző az avar és kerti hulladék égetésére átmeneti időre tilalmat rendelhet el. A tilalom elrendeléséről, illetve annak feloldásáról szóló felhívást a jegyző, a helyben szokásos módon teszi közzé. A tilalom elrendelését indokolni szükséges.

(10) Külterületen az avar és kerti hulladék égetése csak a hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzatban foglalt módon lehetséges.

(11) Országos tűzgyújtási tilalom alatt a város közigazgatási területén az égetés nem megengedett.

(12) A szabadban a tüzet és a tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, és veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(13) Az égetés befejezése után az égetést végző a helyszínt és annak környezetét tűzvédelmi szempontból köteles átvizsgálni, és minden olyan körülményt megszüntetni, amely tüzet okozhat.

(14) Az erdei vágástéri hulladék, valamint egyéb erdőgazdasági fahulladék erdővédelmi célú, nyílt téri égetésére külön jogszabályban foglaltak az irányadók.

2. § Ez a rendelet a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnésekor lép hatályba.