Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (X.21.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 7/2018.(V.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 22- 2021. 10. 23

Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (X. 21.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 7/2018.(V.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 7/2018. (V. 31.) önkormányzati rendelet 3. és 4. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„3. § Az önkormányzat a helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:

  • a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,
  • b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,
  • c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása.

4. § Az önkormányzat a 3. §-ban meghatározott alapszolgáltatásokat a következő feladatok ellátásával biztosítja:

  • a) a nemzeti ünnepeket a helyi közösség bevonásával és részvételével rendezi meg, azokhoz közösségi teret biztosít,
  • b) támogatja az ifjúság közösségi szerveződését és részvételét,
  • c) támogatja az idősek művelődő közösségének tevékenységét,
  • d) lehetőséget és helyet biztosít az iskolarendszeren kívüli önképző, szakképző, képességfejlesztő tanfolyamok, bemutatók tartására,
  • e) támogatja népfőiskolai előadások szervezését,
  • f) támogatja a hagyományos kézműves kultúra megőrzését,
  • g) lehetőséget és helyet biztosít művelődési és alkotó célú helyi közösségek, gyűjtőkörök, szakkörök, kulturális célú közös tevékenységek, összejövetelek számára,
  • h) kiállítási lehetőséget biztosít művészeti alkotások számára, közösségi színteret bocsát rendelkezésre zenei rendezvényekhez,
  • i) támogatja a helyi gyermekekből álló iskolai művészeti csoportok fellépését rendezvényeken, a művészeti és zeneoktatásban szerzett ismeretek bemutatásához közösségi színteret biztosít, a közösségi rendezvényeket meghirdeti,
  • j) közreműködik táborok szervezésében
  • k) közösségi internet szolgáltatást biztosít,
  • l) feladatának tekinti továbbá az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetését, a megértés, a befogadás elősegítését.”

2. § A helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 7/2018. (V. 31.) önkormányzati rendelet 6. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységéhez a közművelődési alapszolgáltatások mellett egyéb tevékenységeknek, szolgáltatások megszervezésének is helyszínt biztosító saját fenntartású közösségi térként, valamint könyvtári szolgáltató helyként az alábbi épületeket, ingatlanokat biztosítja:

  • a) Petőfi Sándor Faluház 7054. Tengelic Petőfi u.9.,
  • b) Kultúrház 7054. Tengelic Ady u.1.,
  • c) egyéb önkormányzati tulajdonú, kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas nyílt terület,
  • d) Könyvtár 7054. Tengelic Petőfi u.2.

(2) Az önkormányzat által fenntartott közösségi szintér minden év március 1-jéig éves szolgáltatási tervet és az előző naptári évről beszámolót nyújt be Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének. A képviselő-testület minden év március 31-ig dönt a szolgáltatási terv és a beszámoló elfogadásáról.”

3. § A helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 7/2018. (V. 31.) önkormányzati rendelet 7. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) A Könyvtár minden év március 1-jéig éves szakmai munkatervet és az előző naptári évről beszámolót nyújt be Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének. A képviselő-testület minden év március 31-ig dönt a szakmai munkaterv és a beszámoló elfogadásáról.

4. § A helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 7/2018. (V. 31.) önkormányzati rendelet 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról nem intézményi formában gondoskodik. A közművelődési feladatokat a képviselő-testület által kinevezett, főállású közalkalmazotti jogviszonyban álló személy, a könyvtárosi feladatokat megbízási szerződéssel alkalmazott személy látja el.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.