Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (X. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 7/2021. (III.8.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 21
az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 7/2021. (III.8.) önkormányzati rendelete módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLAT
Levelek Nagyközség Önkormányzata Polgármesterének az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 7/2021. (III.8.) önkormányzati rendelete módosításáról szóló rendelet-tervezetéhez
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (Jat.) 17. §-a alapján a költségvetési rendeletet előkészítő jegyző előzetes hatásvizsgálatot végzett, melyben felmérte a szabályozás várható következményeit.
A költségvetési rendelettervezet előzetes hatásvizsgálatának megállapításai a következők:
A költségvetési rendelet módosítása az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény előírásai alapján történt. A 2021. évi költségvetési rendeletmódosítás előkészítése során hatásvizsgálatot végeztünk, amely során megvizsgáltuk az eredeti költségvetésben, a jelenlegi módosítási javaslatban szereplő tételeket és ennek végeredményeként a módosított költségvetés megvalósításának lehetőségét és hatását.
A költségvetési rendeletmódosítás-tervezet előzetes hatásvizsgálatának megállapításai a következők:
Társadalmi, gazdasági, hatások
A költségvetési rendelet módosítása az önkormányzat gazdálkodásában és működésében bekövetkezett időközi változások miatt elrendelt központi intézkedések miatt feltétlenül szükségessé vált. A módosítás biztosítja az éves közfoglalkoztatási program megvalósítását és segíti az önkormányzat és szervei folyamatos és biztonságos működését.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatások
A költségvetési rendelet módosításában foglalt pénzügyi,- számviteli stb. előírások végrehajtása a szakmai, ügyintézési és adminisztratív feladatok végrehajtásában – a jelenlegi személyi infrastruktúrával ellátható - többletfeladatokat jelent a költségvetési szervek számára.
A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei
A költségvetési rendelet módosítás megalkotását szükségessé teszik az Mötv. és az Áht. előírásai, melynek elmaradása törvényességi mulasztásnak számítana, és támogatás megvonásával járhatna. A módosítás elmaradása megakadályozná a naprakész könyvvezetési feladatok teljesítését is.
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek
A költségvetési rendelet módosításának alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi, szervezeti és pénzügyi feltételek az önkormányzatnál, a közös hivatalában és az intézményeinél rendelkezésre állnak.
A rendelet-tervezet elkészítésénél figyelembe vettük a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet előírásait.
INDOKOLÁS
Levelek Nagyközség Önkormányzata Polgármesterének az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 7/2021. (III.8.) önkormányzati rendelete módosításáról szóló rendelet-tervezetéhez
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
A költségvetési rendelet tartalmazza mindazon előirányzatokat, rovatokat címenként, bevételi és kiadási előirányzat-csoportonként, melyeket a jogszabályok előírnak, valamint a kötelező és a nem kötelezően ellátandó feladatokat, amelyeket a Képviselő-testület az önkormányzati rendeletekben, határozatokban felvállalt. Levelek Nagyközség Önkormányzata 2021. évi költségvetését a 7/2021. (III.8.) önkormányzati rendelettel fogadta el. Az eredeti költségvetés megalkotása óta eltelet időszakban bekövetkezett több fontos változás, amelyek alapján indokolttá vált a rendelet módosítása. Nem odázható el a rendelet aktualizálása az ASP rendszerben történő könyvelési feladatok naprakész ellátása miatt sem.
Az elnyert szociális célú tüzelőanyag (420m3) vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatás összegével, mely 8.534.400 Ft. Ez a többlet forrás bevételi oldalon a helyi önkormányzatok kiegészítő támogatása előirányzatát, kiadási oldalon a dologi kiadások előirányzatát növeli.
Tervezzük a civil szervezeteknek kiírt pályázati támogatás összegét2.000.000 Ft-ot, melynek fedezetét a dologi kiadások előirányzatról csoportosítjuk át.
Önkormányzatunk 2021.07.01 - 2021.08.31 időszakra 20 fő nyári diákmunkás foglalkoztatására 2.511.000 Ft vissza nem térítendő támogatást kapott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Baktalórántházai Járási Hivataltól. Vállaltuk a szociális hozzájárulási adó megfizetését önerőből, mely 389.200 Ft. Az önerő összegét a dologi kiadásokból csoportosítottuk át.
A támogatást tervezzük a bevételi oldalon, kiadásként pedig a személyi juttatások előirányzataként és a munkaadói járulék előirányzataként tervezzük.
Tervezzük a Magyar Falu programban elnyert támogatásokat és azok felhasználásait.
2021.07.09-én kelt támogatói okirat szerint az „Óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztés” programban 4.999.746 Ft vissza nem térítendő támogatást nyertünk, mely alapján beszerzésre és telepítésre kerül egy kültéri játszóeszköz, ami egy több elemből álló zöldköteles akadálypálya-rendszer.
Elnyertünk 14.727.199 Ft vissza nem térítendő támogatást a „Kommunális eszközbeszerzése” program keretén belül, melyben beszerzésre kerül 1 db erőgép, 2 db munkagép és 2 db fűnyíró traktor. Önkormányzatunk költségvetésében bevételi oldalon tervezzük e támogatások összegét, kiadási oldalon pedig a beruházások és dologi kiadások előirányzatára tervezzük a beszerzések összegét.
A „Felelős állattartás elősegítése” program keretében elnyertünk 230.500 Ft-ot a jelentkező lakosok kutyáinak, ivartalanítására, veszettség elleni védőoltására, valamint transzponderrel történő megjelölésére. Ezen támogatást és az állatorvosi szolgáltatás összegét költségvetésünkben a megfelelő előirányzaton tervezzük.
A Vidékfejlesztési program keretén belül a Humánszolgáltatások fejlesztése című felhívás alapján beadott pályázatunk támogatást nyert 4.956.281Ft összegben. A projekt keretén belül konyhai eszközök kerülnek beszerzésre. Önkormányzatunk önerőt vállalt a pályázat sikeres megvalósításához 299.214 Ft összegben.
A Vidékfejlesztési program keretén belül a Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális- és eszköz fejlesztése című felhívásra beadott pályázatunk támogatásban részesült 84.480.197 Ft összegben. A projekt megvalósításából 2021. évben csak az engedélyes és kiviteli tervdokumentáció költsége kerül kifizetésre, így ennek kiadási előirányzatát tervezzük a költségvetésünkbe.
Belügyminisztérium Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása keretében Önkormányzatunk 19.980.327 Ft összegű támogatást nyert el az Ifjúság utca felújítására, melyhez 3.539.844 Ft önerőt vállalt. Költségvetésünkben tervezzük a támogatás összegét, valamint kiadási oldalon a kivitelezés összegét felújításként és dologi kiadások között a műszaki ellenőr díját.
Tervezzük az előző évi elszámolásból származó bevételt 1.178.516 Ft, ami a 2020. évi beszámoló alapján illeti meg önkormányzatunkat. Kiadási oldalon a dologi kiadások előirányzatára terveztük.
költségvetésünkben felújításként terveztük a Levelek, Kossuth utca 35. sz alatti ingatlan elektromos hálózat bővítésének költségét 445.770 Ft összegben.
Pályázatot nyújtottunk be a Levelek-Nyíribrony összekötő külterületi út felújítására, melynek tervdokumentációját szükséges volt elkészíttetni. Ennek költségét a felújítások között tervezzük 960.120 Ft összegben.
Az elnyert projektekhez vállalt önerő összegét és a projektek előkészítéséhez szükséges költségeket az iparűzési adó terven felüli többletbevételéből tervezzük. Megvizsgáltuk a bevételeinket, melyből megállapítottuk, hogy az eredeti költségvetésben tervezethez képest az iparűzési adónk bevétele 9.596.280 Ft-tal többre teljesült, mely összeggel megemeltük ezen előirányzatot.
Értékesítettük a 1300 hrsz alatti ingatlanunkat (fásított terület), melynek árbevételét költségvetésünkben tervezzük 12.625.183 Ft összegben.
A bevételeink felülvizsgálata során megállapítottuk, hogy egyes előirányzatainkat a bevételeink meghaladták ezért azok megemelése szükséges. Az idegenforgalmi adót 310.750 Ft-tal, egyéb bevételeinket (visszatérített közüzemi díjak) 493.495 Ft-tal, kamatbevételeinket 11.127 Ft-tal, készletértékesítés bevételét (közfoglalkoztatásban megtermelt áruk eladási értéke) 10.200.000 Ft-tal növeltük. Ezen bevételek összegét kiadási oldalon a dologi előirányzaton tervezzük.
Az év közben felmerült megbízási díjjal kifizetett önkormányzatnál végzett munkák összegét a személyi kiadások (667.000 Ft) és a munkaadói járulékok (93.047 Ft) előirányzaton tervezzük, melyek összegét a dologi kiadásokból (760.047 Ft) csoportosítottuk át.
A Leveleki Kastélykert Óvoda és Konyha intézménynél az intézmény költségvetésén belül átcsoportosítottunk a dologi kiadások előirányzatáról 2.645.976 Ft-ot, a beruházás kiadások előirányzatra, mivel a beszerzett tárgyi eszközök értéke az eredeti előirányzatot meghaladja.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
az 1. §-hoz
A fenti gazdasági események miatt Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 7/2021. (III.8) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésében megállapított Költségvetési bevételét 7.568.117 Ft-tal, Költségvetési kiadását
7.568.117 Ft-tal, meg kell növelni, ezért a költségvetési rendelet 2. § (1) bekezdése helyébe a módosító rendelettel megállapított 2. § (1) bekezdése lép.
a 2. §-hoz
A változások érintik a költségvetési rendelet 1.1, 1.2, 2.1, 2.2, 6, 7., 9.1, 9.1.1., 9.3, 9.3.1. mellékleteit, így azok helyébe a módosító rendelettel megállapított 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10.mellékletek lépnek.
a 3. §-hoz
Az önkormányzati rendelet hatálybalépését és a rendelkezéseinek alkalmazásának kötelezettségét a teljes gazdasági évre határozza meg.
Az indokolás közzétételének szabályai
A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről.
A jogszabály tervezetének indokolásában tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a Jat. 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről. A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás nyilvánosságát jogszabályban meghatározottak szerint kell biztosítani. A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás kötelező erővel nem rendelkezik. A jogszabály értelmezésekor figyelmen kívül kell hagyni a jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás jogszabályszöveggel ellentétes részét.
Az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást a Nemzeti Jogszabálytárban kell közzétenni. A közzétételre a rendelet kihirdetését követően kerülhet sor. A közzétett indokolás a közzétételét követően nem módosítható.
Az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó indokolást – a jogszabály előkészítőjének az indokolásban kifejtett, erre vonatkozó álláspontja alapján – nem kell közzétenni, ha a jogszabály jelentős társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása nem kimutatható, illetve technikai vagy végrehajtási jellegű. A különleges jogrendben alkotható jogszabály tervezetéhez tartozó indokolást nem kell közzétenni.
Álláspont az indokolás közzétételéről
A rendelet előzetes hatásvizsgálatban bemutatott társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása kimutatható. A javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettség összhangban vannak, a Jat. 20. § szerinti egyeztetési kötelezettség nem szükséges. A rendelet elfogadására általánosan irányadó elfogadási szabályok a veszélyhelyzet időtartama alatt nem alkalmazhatóak (társadalmi egyeztetés, képviselő-testületi tárgyalás és előterjesztés).A különleges jogrendben alkotható jogszabály tervezetéhez tartozó indokolást nem kell közzétenni.