Vésztő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

az „Esély otthon Vésztő városában - esélyteremtő program a fiatal korosztály részére" pályázat keretében nyújtandó lakhatási támogatásról

Hatályos: 2021. 11. 26
az „Esély otthon Vésztő városában - esélyteremtő program a fiatal korosztály részére" pályázat keretében nyújtandó lakhatási támogatásról
Részletes indokolás
Az 1–12. §-hoz
Vésztő Város Önkormányzata 2019. évben pályázati támogatást nyert az „Esély Otthon 1.2.11-16 azonosító számú felhívás keretében. A pályázat célja az volt, hogy a fiataloknak önálló lakhatási lehetőséget biztosításon
A projekt keretében az önkormányzat 11 db lakást újított fel, melyet követően az önkormányzat a lakhatási támogatás elnyerésére pályázati felhívást tett közzé.
A képviselő-testület kidolgozott egy lakhatási feltételrendszert, amely alapján a fiatalok helyben való boldogulását lehetett elősegíteni.
A projekt fizikai zárását követően az Önkormányzatnak a pályázati felhívás szerint, további 60 hónapig fenn kell tartani a lakhatási támogatást, ennek okán szükséges a Rendelet újbóli elfogadása és annak szükségszerű kiegészítése vagy módosítása.
A korábbi rendeletből kikerül az alábbi szabályozás: „ennek hiányában részvételi igazolást arról, hogy a pályázó részt vett a projekt keretében személyre szabott felkészítésben a hazai és uniós pályázati programokban való részvételre, - ez által résztevője a projekt „Személyre szabott felkészítés a fejlesztési célterületen megvalósuló, hazai és uniós pályázati programokban való részvételre" tevékenységének”
A szabályozás kikerülésének oka, hogy ez a feltétel rendszer a projektzárást követően már nem érthető el, megszűntek a személyre szabott felkészítések.
Kikerül továbbá a rendeletből a pályázati adatlap 13. oldaláról az alábbi szabályozás:
Munkahellyel nem rendelkezők esetén:
Igazolással rendelkezem arról, hogy részt vettem a projekt keretében személyre szabott felkészítésben a hazai és uniós pályázati programokban való részvételre, - ez által résztevője vagyok a projekt „Személyre szabott felkészítés a fejlesztési célterületen megvalósuló, hazai és uniós pályázati programokban való részvételre" tevékenységének.”
A szabályozás kikerülésének oka, hogy ez a feltétel rendszer a projektzárást követően már nem érthető el, megszűntek a személyre szabott felkészítések.
Az új rendeletbe bekerülő szabályozások:
A pályázat tartalmi elemi közé bekerül, valamint a pályázati adatlaphoz mellékelni kell, mint új kötelezően csatolandó dokumentumot, a pályázó lakcímkártyájának másolatát. Ennek indoka, hogy a pályázat értékelésekor megfelelően igazolva legyen a pályázó állandó lakóhelye vagy tartózkodási helye.
A pályázati felhívás V. számú pontjában A pályázat benyújtásának módja, helye, határideje
a korábbi leader@veszto.hu e-mail cím helyett a palyazat@veszto.hu, valamint a muszak@veszto.hu e-mail cím kerül be, mivel ezen kettő e-mailen folynak a pályázattal kapcsolatos egyeztetések.
Az értékelési szempontrendszer kiegészül az alábbi, a település közössége számára fontos, hiányzó tevékenységnek, foglalkozásnak számító szakmák, ún. kiemelt hiányszakmákkal:
pénzügyi szakképzettség, könyvelő
mezőgazdász, valamint bármilyen mérnöki végzettség
(hideg és melegburkoló, kőműves, ács, központi fűtésszerelő, villanyszerelő, vízszerelő stb.)
közszolgálati tevékenységben dolgozók
fodrász, bolti eladó,
vendéglátó ipari végzettség, vagy abban dolgozó
marketing végzettségű szakirány
közösségfejlesztő, közösségszervező
A pályázati felhívás 3. sz. mellékletét érintően az értékelési szempontrendszer, előnyt jelentő szempontok táblázat 4. sorszámú sorában a pályázó nettó jövedelme a mindenkori minimálbér nettó összegének 200 %-a felett van (2020-ben a minimálbér nettó összege: 107.065 Ft).
Módosul a korábbi rendelethez képest a minimálbér nettó összege, mivel az előző rendeletben a 2019. évi nettó minimálbér volt az irányadó, mint értékelési szempont.