Mohács Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2021. (IX. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a tanyagondnoki szolgálatról

Hatályos: 2021. 09. 28

a tanyagondnoki szolgálatról

Általános indokolás

Mohács város Önkormányzata 2003. január 1-jétől tanyagondnoki szolgálatot működtet Mohács szigeti városrészében, az ún. „tanyás” településrészeken. A tanyagondnoki szolgálat működtetésének célja a Mohács-szigeti településrészen élők életminőségének javítása, a településrészen nem található szolgáltatások eljuttatása a lakossághoz.

A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdése értelmében a tanyagondnoki szolgáltatásról az önkormányzatnak rendeletet kell alkotni. Jelenleg a tanyagondnoki szolgálatot az önkormányzat a szociális rendeletében szabályozza. Azonban a rendelet nem tartalmaz részletszabályokat a tanyagondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatosan, így indokolt és szükséges egy új, részletes önkormányzati rendeletet megalkotása. A jelen előterjesztés 1. számú mellékletét képező rendelet-tervezet meghatározza a tanyagondnoki szolgáltatás által ellátandó feladatokat, a feladatellátás módját, a szolgáltatás rendszerét, szervezetét és a szolgáltatáshoz való hozzájutás feltételeit, módját.

A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. SzCsM rendelet (továbbiakban: rendelet) 5. § (1) bek. d) pontja előírja, hogy a tanyagondnoki szolgálatnak szakmai programmal kell rendelkeznie, melyben részletesen szabályozásra kerül a tanyagondnoki szolgálat működése. Ugyancsak a rendelet írja elő, hogy a szakmai programban rendelkezni kell a helyettesítés rendjéről is. A tanyagondok helyettesítése tárgyában 2016. január elsejei hatállyal kölcsönös megállapodás köttetett Mohács-szigeti Településrészi Önkormányzat és Kölked Község Önkormányzata között. Azonban arra való tekintettel, hogy a helyettesítés megoldható megfelelő végzettségű személy eseti megbízásával is, a helyettesítésnek ezen módja szintén szabályozásra kerülne a rendeletben, illetve ennek megfelelően, a gyakorlathoz is igazodva javaslom a tisztelt Képviselő-testület 84/2018.(V.25.)Kh számú határozatával jóváhagyott szakmai program módosítását.