Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022. évre vonatkozó igazgatási szünet elrendeléséről

Hatályos: 2022. 01. 03
2022. évre vonatkozó igazgatási szünet elrendeléséről
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 232. § (3) bekezdése alapján a képviselő-testület, valamint a 2. §-ban felsorolt szervek vezetője - a Kormány ajánlásának figyelembevételével - a rendes szabadság kiadására igazgatási szünetet rendelhet el. Az ilyen módon kiadott rendes szabadság nem haladhatja meg a köztisztviselő adott évre megállapított alapszabadságának a háromötödét.
A kormány ajánlását a közszolgálati tisztviselők munka- és pihenőidejéről, az igazgatási szünetről, a közszolgálati tisztviselőt és a munkáltatót terhelő egyes kötelezettségekről, valamint a távmunka-végzésről szóló 30/2012. (III. 7.) Korm. rendelet 13. § - 15. §-ai tartalmazzák.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
1. §-hoz
Meghatározza azon személyek körét (személyi hatály), amelyekre a rendeletet alkalmazni kell.
2. §-hoz
A Kormány ajánlására figyelemmel – augusztus 20. napját követő vasárnapot megelőző öt egybefüggő naptári hét valamint télen két egybefüggő naptári hét, amely január 1-jét közvetlenül követő vasárnapig tart – került meghatározásra mind a nyári mind a téli igazgatási szünet időtartama.
A Polgármesteri Hivatalban indokolt az ügyintézés folyamatosságára és az ügyfelek igényeire tekintettel ügyfélfogadási, valamint ügyeleti rend tartása az igazgatási szünetben meghatározott konkrét időpontokban.
3. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezéseket, valamint e rendelet beépülését követően a hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmazza.