Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 18- 2021. 11. 18

Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.11.18.

Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ában, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) rendkívüli települési támogatásban részesíthető különösen:

a) az a kérelmező, és akinek az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 170 % - át, egyedül élő esetén annak 220 % - át,

b) kérelemre az a személy, aki hosszantartó betegség, elemi kár miatt anyagi segítségre szorul és az egy főre számított havi családi jövedelemhatár nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 270 % - át.”

2. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet 8. alcíme a következő 8/B. §-sal egészül ki:

„8/B. § (1) Az egyszeri fűtéstámogatás a szociálisan rászoruló kérelmező részére megállapított, a kérelmező kérelmében foglaltak szerint pénzben nyújtott támogatás.

(2) Egyszeri fűtés támogatásban részesíthető a településen életvitelszerűen élő, és lakcímmel rendelkező szociálisan rászoruló kérelmező.

(3) Az egyszeri fűtéstámogatás ingatlanonként a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben foglalt komfort nélküli, vagy annál magasabb komfort fokozatúnak megfelelő lakásra, egy személynek biztosított támogatás melyet évente egy alkalommal lehet megállapítani, a háztartásban élő személyek számától függetlenül.

(4) Nem jogosult az egyszeri fűtéstámogatásra a jogcímnélküli lakáshasználó és az a kérelmező, aki a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás rászorultsági szabályairól és igénylésének feltételeiről szóló Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete alapján az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, tűzifát biztosít.

(5) A támogatás feltétele, hogy kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének az tízszeresét.

(6) Az egyszeri fűtéstámogatás megállapítása iránti kérelmet a jelen rendelet 6. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(7) A támogatás iránti kérelem 2021. november 18. naptól 2021. november 30. napig, azt követően minden év november 1. napjától november 30. napjáig nyújtható be. A határidő elmulasztása jogvesztő. A kérelemhez mellékelni kell az igénylő és a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozók jövedelmi helyzetével kapcsolatos igazolásokat.

(8) Az egyszeri fűtéstámogatás összege 15.000 Ft.

(9) Az egyszeri fűtéstámogatás összegétől a Bizottság mérlegelési jogkörében eltérhet,

a) ha a szociálisan rászorult személy, akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének az ötszörösét,

b) aki saját háztartásában kiskorú gyermeket nevel vagy, akinek gyermeke nappali tagozaton folytat középfokú tanulmányokat legfeljebb a gyermek 20. életévének a betöltéséig.

c) ha a szociálisan rászoruló személy a létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd.

(10) A támogatás kifizetése házipénztárból készpénzben, vagy bankszámlára átutalással történik.”

3. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § (1) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt települési támogatásra jogosult az eltemettető, ha az egy főre számított havi jövedelemhatár nem haladja meg:

a) családjában az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 170%-át,

b) egyedül élő személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 220 %-át.

(2) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt települési támogatásra megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről az eltemettető nevére kiállított számla eredeti példányát és a halotti anyakönyvi kivonatot.

(3) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt települési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül kell benyújtani.

(4) [2](4) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás esetén az települési támogatás összege 20.000,- forint.

(5) A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége 110.000,- forint.

(6) Nem állapítható meg rendkívüli települési támogatás, ha az elhunyt temetése közköltségen történt.”

4. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § (1) Az egészségi állapot megőrzése és helyreállítása érdekében eseti gyógyszer hozzájárulás állapítható meg annak, akinek gyógyszerköltsége, illetve gyógyászati segédeszköz költsége – a rendszeres havi kiadásokat is figyelembe véve – létfenntartását veszélyezteti, és

a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 220%-a vagy

b) egyedülálló személy esetén jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 270%-a.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott eseti hozzájárulás együttes mértéke egy családnak, illetve egyedülállónak egy naptári éven belül nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 170%-át.

(3) Az eseti gyógyszer hozzájárulás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazoláson kívül, a szükséges gyógyszereket, azok havi adagját, a gyógykezelés időtartamát is feltüntető háziorvosi vagy szakorvos igazolást, valamint a gyógyszertár igazolását az orvosi igazoláson szereplő gyógyszerek illetve gyógyászati segédeszközök költségéről.

(4) Települési gyógyszertámogatás egy naptári évben, egy háztartáson belül legfeljebb 4 alkalommal állapítható meg, különös méltánylás esetében el lehet térni.”

5. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet 11. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra jogosult az a személy,

a) akinek háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 170 %-át, egyedülélő esetén 220 %-át, és

b) vagyona sem neki, sem a vele közös háztartásban élőknek nincs.”

6. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„14. § (1) A köztemetés költségeinek megtérítése alól mentesíthető az az eltemettetésre köteles személy, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 120 %-át, egyedülélő esetében 170 %-át. A költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél be kell jelenteni.

(2) A köztemetés költségeinek legfeljebb 6 havi részletben történő megfizetése engedélyezhető, ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem a nyugdíjminimum 170%-át, egyedülélő személy esetében a nyugdíjminimum 220%-át nem haladja meg.

(3) A köztemetésnél megállapításánál az Szt. 48. §-ában foglaltakat kell alkalmazni.

(4) A köztemetés megállapítása iránti kérelmet a jelen rendelet 4.sz. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(5) Helyben történő köztemetés esetén a költsége nem haladhatja meg e rendelet 9. §.(5) bekezdésében meghatározott helyben szokásos legolcsóbb temetés költségét.”

7. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 6. melléklettel egészül ki.

8. § Ez a rendelet 2021. november 18-án lép hatályba, és 2021. november 19-én hatályát veszti.

1. melléklet

6. melléklet
Kérelem egyszeri fűtési támogatás megállapításához
KÉRELMEZŐ ADATAI
Név: ..............................................................................................................................................
Születési név: ...............................................................................................................................
Születési hely, idő: .......................................................................................................................
Anyja neve: ..................................................................................................................................
Lakóhely: .....................................................................................................................................
Tartózkodási hely: .......................................................................................................................
TAJ száma:....................................................................................................................................
Állampolgársága:………………………………. Családi állapota:.............................................
Telefonszáma:...............................................................................................................................
Számlavezető pénzintézet megnevezése:......................................................................................
Pénzforgalmi számlaszáma:..........................................................................................................
(Amennyiben a támogatás folyósítását bankszámlaszámra kéri, a számlaszám igazolása szükséges.)
Az igénylővel egy háztartásban élő közeli hozzátartozók száma: …………….fő.
A közeli hozzátartozók:

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

TAJ száma

a)

b)

c)

d)

e)


Jövedelmi adatok (Ft/hó)

A jövedelem típusa

Kérelmező

A családban élő közeli hozzátartozók

1. Munkaviszonyból vagy más foglalkoztatási jog-viszonyból származó jövedelem

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem

3. Táppénz, gyermek-gondozási támogatások, családi pótlék

4. Nyugdíjfolyósító szerv által folyósított ellátások

5. Járási Hivatal által folyósított ellátások

6. Alkalmi munkából származó jövedelem

7. Egyéb jövedelem (pl.: fogyatékossági támogatás)

8. Összes jövedelem:

A családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem: ………………….Ft/hó.
Felelősségem tudatában kijelentem, hogy
- életvitelszerűen bejelentett lakóhelyemen / tartózkodási helyemen élek
(kérjük aláhúzással jelölje)
- a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Alulírottak hozzájárulunk ahhoz, hogy a kérelemben feltüntetett adatainkat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 18. §-a szerinti nyilvántartásban kezeljék, és azokat a kérelem alapján lefolytatott szociális igazgatási eljárásban felhasználják.
Kérelmem teljesítése esetén fellebbezési jogomról
(a megfelelő szövegrészt alá kell húzni) lemondok / nem mondok le.
Cibakháza, …………. év ………………………. hó …….. nap

...................................................................

a kérelmező vagy törvényes képviselő
aláírása


tájékoztatÓ
A kérelem kitöltése előtt szíveskedjen elolvasni
A kérelem benyújtásakor be kell mutatni:
- a kérelmező személyazonosságát igazoló fényképes igazolványát és lakcímkártyáját,
A kérelemhez csatolandó mellékletek:
Rendszeres jövedelmekről szóló mellékletek:
- munkabérből származó jövedelem esetén a munkáltató által kiállított, 30 napnál nem régebbi, a kérelem beadását megelőző havi nettó jövedelemről szóló igazolást,
- a nyugdíjfolyósító szerv által a tárgyévben kiállított éves nyugdíjösszesítőt vagy az ellátás megállapításáról szóló határozatot, amennyiben az ellátás megállapítására a tárgyévben került sor, valamint a kérelem beadását megelőző havi nyugdíjszelvényt vagy bankszámlakivonatot,
- egyéb rendszeres, a Járási Hivatal által folyósított, pénzellátásra vonatkozó, 30 napnál nem régebbi igazolást, valamint a kérelem beadását megelőző havi ellátás összegét igazoló postai szelvényt vagy bankszámlakivonatot,
- a kérelem beadása idején regisztrált álláskereső esetén a Járási Hivatal által kiállított, 30 napnál nem régebbi igazolást - ellátatlan regisztrált álláskereső esetén az igazolásnak tartalmaznia kell, hogy ellátásban nem részesül -, valamint amennyiben a regisztrált álláskereső ellátásban részesül, mellékelni kell a kérelem beadását megelőző havi ellátás összegét igazoló postai szelvényt vagy bankszámlakivonatot,
- Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem esetén a kérelem beadását megelőző 12 hónap 1 havi átlagjövedelem számításához szükséges, a lezárt adóévről szóló, az állami adóhatóság által kiadott jövedelemigazolást, a le nem zárt időszakra vonatkozóan a könyvelő vagy a kérelmező által kiállított jövedelemnyilatkozatot,
- az ösztöndíj összegét igazoló, a kérelem beadását megelőző havi bankszámlakivonatot vagy postai szelvényt,
Gyermekek ellátásához kapcsolódó jövedelmek:
- gyermekvállalás támogatására nyújtott pénzbeli ellátás igazolásáról szóló határozatot vagy jövedelemigazolást, valamint az ellátás összegét igazoló, a kérelem beadását megelőző havi postai szelvényt vagy bankszámlakivonatot,
- családtámogatási ellátások igazolására a kérelem beadását megelőző havi postai szelvényt vagy bankszámlakivonatot,
- családi pótlék szüneteltetése esetén az illetékes hatóság döntését a szüneteltetés okáról és időtartamáról,
- a gyermek elhelyezése és tartása tárgyában hozott bírósági ítéletet, végzést, vagy gyámhatósági jegyzőkönyvet, gyámság alá helyezett gyermek esetén a gyámkirendelő határozatot,
- a kérelem beadását megelőző havi gyermektartás folyósítását igazoló postai szelvényt, vagy banki átutalást, ennek hiányában a tartásra kötelezett nyilatkozatát a tartásdíj mértékéről
- a kérelem beadását megelőző havi gyermektartás folyósítását igazoló postai szelvényt, vagy banki átutalást, ennek hiányában a tartásra kötelezett nyilatkozatát a tartásdíj mértékéről,
Egyéb mellékletek:
- gondnokság alatt álló kérelmező esetén a gondnokkirendelő határozatot és a bírósági ítéletet,
A fűtési támogatás iránti kérelmet 2021. november 17. naptól 2021. november 30. napig lehet benyújtani. A HATÁRIDŐ ELMULASZTÁSA JOGVESZTŐ.
A fentieken túl a rendkívüli iskoláztatási támogatás kérelemhez csatolni kell:
- folyószámlára igényelt támogatás esetén, a számlaszám igazolása.
- 16 év feletti gyermek esetén a köznevelési intézmény igazolását arról, hogy a gyermek az iskola tanulója, felsőfokú iskolások esetében jogviszony igazolást.”