Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete

a község településképének védelméről szóló 6/2019. (II. 28.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 19- 2021. 11. 20

Csesztreg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete

a község településképének védelméről szóló 6/2019. (II. 28.) önkormányzati rendelete módosításáról

2021.11.19.

Csesztreg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 22. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A község településképének védelméről szóló 6/2019. (II.28.) önkormányzati rendelet 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § Településképi bejelentési eljárás lefolytatása kötelező üzletfelirat, cégtábla, cégér, reklámok és reklámhordozók elhelyezésénél.”

2. § A község településképének védelméről szóló 6/2019. (II.28.) önkormányzati rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § (1) A településképi bejelentés lefolytatásához a kérelmet papíron és 1 példány településképi követelményeknek való megfelelést igazoló építészeti-műszaki dokumentációt papíron és digitálisan kell benyújtani. A polgármester írásban, a véleményezésre nem megfelelően benyújtott dokumentáció kiegészítését kérheti.

(2) A polgármester a kérelem, valamint a véleményezésre alkalmas építészeti-műszaki dokumentáció beérkezését követő 15 napon belül hatósági határozatban dönt.

(3) A bejelentés tartalmazza:

a) a bejelentő nevét,

b) a bejelentő lakcímét, szervezet esetén székhelyét,

c) a reklám, illetve reklámhordozó elhelyezésének megjelölését,

d) a tervezett reklámok, reklámhordozók helyét, a telek helyrajzi számát,

e) a reklámok, reklámhordozók elhelyezésének tervezett időtartamát.

(4) A polgármester a hatósági határozatban

a) a tervezett reklám, reklámhordozó elhelyezését – feltétel meghatározásával vagy anélkül – tudomásul veszi, ha a bejelentés

aa) megfelel az (1) és (3) bekezdésben meghatározott követelményeknek, és

ab) a tervezett reklámhordozó elhelyezése illeszkedik a településképbe, megfelel a településképi követelményeknek, valamint a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendeletben foglalt elhelyezési követelményeknek,

b) megtiltja a reklám, reklámhordozó elhelyezését, és – a megtiltás indokainak ismertetése mellett – figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység bejelentés nélküli elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire, ha a bejelentés

ba) nem felel meg az (1) és (3) bekezdésében meghatározott követelményeknek, vagy

bb) a tervezett reklámhordozó elhelyezése esetén nem illeszkedik a településképbe, nem felel meg a településképi követelménynek vagy nem felel meg a reklám-elhelyezési rendeletben foglalt elhelyezési követelményeknek.

(5) A polgármester ellenőrzi a bejelentési kötelezettség teljesítését és a bejelentett tevékenység folytatását, és ha bejelentési eljárás lefolytatásának elmulasztását észleli, a tevékenység folytatását a bejelentési eljárás során megtiltotta vagy azt tudomásul vette, de attól eltérő végrehajtást tapasztal,

a) 11. § szerinti településképi kötelezési eljárást folytat le, vagy

b) reklám, reklámhordozó elhelyezése esetén 15 napon belül értesíti a megyei kormányhivatalt.”

3. § A község településképének védelméről szóló 6/2019. (II.28.) önkormányzati rendelet 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„11. § (1) Ha az ingatlan tulajdonosa az e rendeletben foglalt településképi követelményeket megsértette, az önkormányzat polgármestere a településkép védelméről szóló törvény 11. §-ában foglaltaknak megfelelően településképi kötelezési eljárást folytathat le.

(2) A településképi kötelezési eljárás során az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) A (1) bekezdésben meghatározott településképi kötelezés végre nem hajtása esetén a képviselő-testület 200.000 forintig terjedő bírságot szabhat ki.”

4. § Hatályát veszti a község településképének védelméről szóló 6/2019. (II.28.) önkormányzati rendelet

5. § Ez a rendelet 2021. november 19-én lép hatályba.