Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020.(I.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 01- 2022. 01. 01

Dunaföldvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020.(I.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.01.01.

Dunaföldvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8a. pontjában és a 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 19/2020 (IX.28.) önkormányzati rendelet 27.§ (6) bekezdése alapján az Ügyrendi-, Közrendvédelmi és Jogi Bizottság és az Oktatási-, Kulturális, Egészségügyi,- Szociális, Ifjúsági és Sport Bizottság véleményének kikérésével következőket rendeli el:

1. § (1) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A lakcím megállapítása szempontjából a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai irányadóak.

(3) A jövedelmi helyzetet az Szt., és az Szt. végrehajtási rendelete szerint kell vizsgálni. Ha a Jegyző vitatja a jövedelem nyilatkozatban foglaltak valódiságát, akkor a jövedelmet az Szt., és az Szt. végrehajtási rendelete szerint vélelmezi.”

(2) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 3. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) Munkanélküli – nem egészségkárosodott - aktív korú kérelmező részére támogatás – a temetési támogatás kivételével - az alábbi feltételekkel nyújtható:

a) állami foglalkoztatási szervnél álláskeresőként nyilvántartásban szerepel és

b) az állami foglalkoztatási szervvel igazoltan együttműködik.””

2. § (1) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A lakásfenntartási támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 45 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 55 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 65 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 75 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után plusz 5-5 nm, de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(2) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 7. § (6) és (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(6) Lakásfenntartási támogatásban részesíthető kérelemre az, aki

a) lakás hasznosításából származó jövedelemmel nem rendelkezik,

b) akinek az Szt. szerinti vagyona nincs,

c) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át, egyszemélyes háztartásnál a 430 %-át, és

d) a lakásfenntartás tényleges és számlákkal igazolt havi költsége a háztartás havi összjövedelmének 25 %-át meghaladja.

(7) A támogatás havi összege a rendelet (3) bekezdés b) pontja szerinti lakásfenntartás elismert havi költségének 15 %-a. Amennyiben írásban igazoltan tartósan beteg, vagy fogyatékkal élő személy él életvitelszerűen a háztartásban, a támogatás fentiek szerint számított havi összege 20 %-kal nő. A támogatás mértéke legalább 5.000.- Ft/hó, legfeljebb azonban az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 %-a.

3. § (1) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Rendszeres települési támogatásként krónikus betegség fennállása esetén gyógyszertámogatásban részesíthető kérelemre az,

a) aki a kérelem benyújtásakor - a Paksi Járási Hivatal által ügyféli kérelemre kiadott - 15 napnál nem régebbi igazolással bizonyítja, hogy nem részesül alanyi vagy normatív jogcímen a járási hivatal hatáskörébe tartozó közgyógyellátásban,

b) akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, egyedül élő esetében annak 450 %-át,

c) akinél a krónikus beteg állapot háziorvosi igazolás alapján a kérelme benyújtását követően legalább egy évig fennáll,

d) akinek a háziorvos által igazolt havi gyógyszerkeret összege meghaladja a 3.000.- Ft-ot,

e) akinek családja nem rendelkezik az Szt. –ben meghatározott mértékű vagyonnal és

f) aki családjának tulajdonában legfeljebb egy – az Szt. szerint vagyonként figyelembe nem vehető - gépjármű van.”

(2) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 8. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A gyógyszertámogatás havi összege 8.000.- Ft”

4. § A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 9. § (2)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Eseti szociális támogatásban részesül kérelemre, vagy hivatalból az,

a) aki alkalmanként jelentkező többletkiadások – akut betegséghez, létfenntartás biztosításához, elemi kár elhárításához, válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, gyermek fogadásának előkészítéséhez, nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, és a gyermek családba történő visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások – miatt anyagi segítségre szorul,

b) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem - a (3) bekezdésben szabályozott eset kivételével - nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 350 %-át, egyedül élő esetén annak 450 %-át,

c) aki nem rendelkezik az Szt. –ben meghatározott mértékű vagyonnal és

d) akinek családja tulajdonában legfeljebb egy – Szt. szerint vagyonként figyelembe nem vehető - gépjármű van.

(3) Különös méltánylást érdemlő esetben, mérlegelési jogkörben hozott döntés alapján

a) az elemi kárt szenvedett,

b) a bűncselekménnyel jelentősen megkárosított,

c) az önhibáján kívül munkabér jövedelem kiesést szenvedett személy, és

d) térítésköteles egészségügyi műtétre előjegyzett személy

– a (2) bekezdésben foglalt jogosultsági feltételek hiányában kérelemre, vagy hivatalból indult eljárás eredményeként eseti szociális támogatásban részesül, feltéve, hogy a családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át, egyedül élő esetén 550 %-át.

(4) Az eseti szociális támogatás esetenkénti összege a (2) bekezdésben szabályozott esetben nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 %-át, a (3) bekezdésben szabályozott esetben nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át.”

5. § (1) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Családon belüli haláleset bekövetkezésekor rendkívüli települési támogatásként temetési támogatás kerül megállapításra annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről Dunaföldvár településen gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, feltéve, hogy)

„a) a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át , egyedül élő esetében annak 450 %-át,

(2) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A rendkívüli települési támogatásként nyújtott temetési támogatás összege család esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-a , egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-a.

6. § A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Rendkívüli települési támogatásként rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesíthető kérelemre, vagy hivatalból az,)

„b) akinek a gyermeket gondozó családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 350 %-át.

7. § (1) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Rendkívüli települési támogatásként évente egy alkalommal iskolakezdési támogatásban részesíthető kérelemre, vagy hivatalból)

„a) a nappali tagozat 1-12 évfolyamán tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermeket nevelő szülő,

b) akinek a gyermeket gondozó családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 400 %-át,”

(2) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A rendkívüli települési támogatásként nyújtott iskolakezdési támogatás összege gyermekenként 10.000.- Ft.

8. § A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 14. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Rendkívüli települési támogatásként időskorúak támogatásában részesíthető kérelemre, vagy hivatalból évente egy alkalommal az az igazoltan nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő dunaföldvári bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Dunaföldváron élő, idősotthoni ellátásban nem részesülő személy, aki a 65. életévét a kérelem benyújtásakor betöltötte, és akinek a nyugdíja, vagy nyugdíjszerű ellátása nem haladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 500 %-át.

(2) A rendkívüli települési támogatásként nyújtott időskorúak támogatásának összege személyenként 10.000.- Ft.

9. § A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 16. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Helyi támogatásban részesíthető a rászorultság elve alapján

a) aki vagyoni, jövedelmi és szociális helyzete következtében saját erejéből a központi jogszabályokban foglalt lakáscélú támogatások igénybevételéhez az önerőt nem tudja biztosítani,

b) aki a helyi támogatás igénybevételével lemond arról, hogy lakáshoz jutását önkormányzati lakás igénylésével biztosítsa

c) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 400 %-át, egyedül élő esetén annak 500 %-át,

d) aki nem rendelkezik az Szt. –ben meghatározott mértékű vagyonnal és

e) akinek családja tulajdonában legfeljebb egy – Szt. szerint vagyonként figyelembe nem vehető - gépjármű van.”

10. § (1) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 18. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A támogatás)

„a) összege: 1.000.000 Ft”

(2) A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 18. § (4) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A letelepedési támogatás nyújtásának további feltételei, amelyeknek legkésőbb a döntés meghozatalakor fenn kell állnia:)

„b) Kérelmezők családjában (a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti család fogalom) az 1 főre jutó nettó jövedelem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum kétszeres összegét, de ne érje el annak tizenötszörös összegét.

11. § A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 9. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

12. § Hatályát veszti a települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 9. melléklet szerinti csatolmánya.

13. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba, és 2022. január 2-án hatályát veszti.

14. § A Rendelet rendelkezéseit a hatályba lépéskor döntéssel le nem zárt folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

Horváth Zsolt sk.
polgármester

dr. Révész Judit sk.
aljegyző

1. melléklet

1. A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 9. melléklet címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„Kérelem iskolakezdési támogatáshoz”

2. A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 9. melléklete a következő szöveggel egészül ki:

KÉRELEM
iskolakezdési támogatás megállapításához
KÉRELMEZŐ ADATAI
Név: .............................................................................................................................................
Születési név: ..............................................................................................................................
Születési hely, idő: ......................................................................................................................
Anyja neve: .................................................................................................................................
Lakóhely címe: ...........................................................................................................................
Tartózkodási helye: ...................................................................................................................
TAJ száma: ………………………..…Telefonszáma: ….........................................................
1.) A 20…../20….. tanévben 1-12. évfolyamon, nappali rendszerű oktatásban résztvevő, saját háztartásomban nevelt gyermekeim adatai:

3. A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 9. melléklete a következő táblázattal egészül ki:

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

TAJ szám

Oktatási intézmény neve, évfolyam






4. A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 9. melléklete a következő szöveggel egészül ki:

2.) A kérelmező családjában, a kérelmezővel azonos lakcímen élő egyéb közeli hozzátartozók adatai:

5. A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 9. melléklete a következő táblázattal egészül ki:

Név

Születési hely, idő

Anyja neve

TAJ szám

Rokoni kapcsolat





6. A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 9. melléklete a következő szöveggel egészül ki:

3.) A kérelmező, valamint a családban élő közeli hozzátartozóinak havi jövedelme forintban:

7. A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 9. melléklete a következő táblázattal egészül ki:

A

B

C

1.

A jövedelem típusa

Kérelmező

A családban élő közeli hozzátartozók

2.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó

ebből közfoglalkoztatásból származó:

3.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

4.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

5.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

6.

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

7.

Egyéb jövedelem

8.

Összes jövedelem

8. A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 9. melléklete a következő szöveggel egészül ki:

„Az egy főre jutó jövedelem: ……………………………. Ft/hó (ügyintéző tölti ki!)
4.) Felelősségem tudatában kijelentem, hogy
- életvitelszerűen bejelentett lakóhelyemen* / tartózkodási helyemen élek*
- a gyermekemet egyedülállóként gondozom: igen* / nem*
- a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Kérelmem teljesítése esetén fellebbezési jogomról
(a megfelelő szövegrészt alá kell húzni) lemondok * / nem mondok le *
Dunaföldvár, …………. év ………………………. hó …….. nap

9. A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 9. melléklete a következő táblázattal egészül ki:

...................................................................

a kérelmező vagy törvényes képviselő aláírása

10. A települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I. 31.) önkormányzati rendelet 9. melléklete a következő szöveggel egészül ki:

TÁJÉKOZTATÓ
(A kérelem kitöltése előtt szíveskedjen elolvasni)
Az ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS – augusztus 15-től szeptember 15-ig kérelmezhető egyszeri támogatás a nappali tagozat 1-12. évfolyamán tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermeket nevelő szülő/törvényes képviselő által. A határidő elmulasztása jogvesztő.
Jogosultsági jövedelemhatár: család - 99.750.- Ft/fő.
Támogatás összege: gyermekenként 10.000.- Ft.
Vagyonvizsgálat van az Szt.-ben, és az Szt. végrehajtási rendeletében meghatározottak szerint.
A kérelem benyújtásakor be kell mutatni:
· a kérelmező személyi igazolványát (vagy érvényes útlevelét, vezetői engedélyét) és lakcímkártyáját,
· amennyiben az iratokat fénymásolatban csatolja, azok eredeti példányát.
A fentieken túl a kérelemhez csatolni kell:
- a kérelmező személyi igazolványa (vagy érvényes útlevelét, vezetői engedélyét), lakcímkártyája és TAJ kártyája, gyermek/ek TAJ kártyája,
- a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmének igazolása (házastárs/élettárs esetén a házastárs/élettárs jövedelme is igazolandó),
- az iskolalátogatási igazolás a gyermek/ek tanulói jogviszonyáról,
- a gyermekét/ gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő esetén az egyedülállóság tényét igazolandó bírósági ítélet, megállapodás, vagy jegyzőkönyv.
A kérelem nyomtatvány a szükséges mellékletekkel együtt a kérelmezési időszak alatt, ügyfélfogadási időben nyújtható be.
Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 8-12-ig.
Szerda: 8-12-ig, 12,30-16-ig.
Péntek: 8-12-ig
Ügyintézők telefonszáma: 75/541-550/166, 75/541-550/167.”