Ajka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (IX.28.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról szóló 11/2001. (VII.02.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 13- 2021. 10. 14

Ajka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról szóló 11/2001. (VII.02.) rendelet módosításáról

Ajka Város Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 42. § (4) bekezdésében biztosított jogkörében eljáró Veszprém Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Iroda, Budapest Főváros Kormányhivatala Országos Közúti és Hajózási Hatósági Főosztály Gyorsforgalmi Úti Osztály, Veszprém Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Bányászati Osztály, Veszprém Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Veszprém Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Erdészeti Osztály, Veszprém Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály, Veszprém Megyei Kormányhivatal Közlekedési és Műszaki Engedélyezési Főosztály Útügyi Osztály, Veszprém Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földhivatali Koordinációs Osztály, Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Országos Vízügyi Főigazgatóság, Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedési Hatóság Útügyi és Hajózási Hivatal, Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatal, Honvédelmi Minisztérium, Hatósági Főosztály, Veszprém Megyei Kormányhivatal, Népegészségügyi Főosztály, Közegészségügyi és Járványügyi Osztály, Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Veszprém Megyei Önkormányzat, valamint az Ajkai Városszépítő Egyesület, Civil Szervezetek Szövetsége, Járműipari Klaszter, Kristályvölgy Egyesület, Római Katolikus Egyházközösség véleményének kikérésével a partnerségi egyeztetés szabályainak megfelelően a következőket rendeli el:

1. § A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § (1) Az 1. §. (1) bekezdésben meghatározott területen telekalakítás és építés csak a Szabályozási Tervekben jelölteknek megfelelően, valamint az Építési törvény és a végrehajtására alkotott központi jogszabályok alapján szabad.

(2) A belterület minden területfelhasználási egységén új épület csak teljesen közművesített építési telken építhető.

(3) A kertvárosias és a Falusias lakóterületen lakóépület a csatornahálózat kiépítéséig az illetékes hatóságok által elfogadott zárt szennyvíztárolóval létesíthető. A közcsatorna-hálózat kiépítését követően a közcsatornára való rákötés kötelező.

(4) Külterületen épület az illetékes hatóságok által elfogadott zárt szennyvíztárolóval is létesíthető.

(5) -

(6) Szabálytalan alakú teleknél a legkisebb telekszélesség a telek geometriai átlagszélességét jelenti.

(7) Az építési telkek legkisebb területei esetében a “K”-val jelölt övezetekben a kialakult telkeken telekalakítás nem végezhető, az alábbiakat kivéve:

  • a) telekhatárrendezés,
  • b) javasolt telekhatár mentén - szükség esetén attól maximum 2 méterrel való eltéréssel - történő telekfelosztás,
  • c) Nagyvárosias lakóterületeken az egy helyrajzi számon lévő épületek úszótelkének telekfelosztása az épületek közötti dilatációs hézag vonalában, amennyiben az épületek önálló közműcsatlakozással rendelkeznek.

(8) A telepszerű beépítésű lakó- és vegyesterületeken a telekalakítás során létrejövő telekhatár az épületek közötti összekötő folyosón (ún. nyaktagon) keresztül vezethet.

(9) Az építési övezetben, a SZT-n meghatározott közterület szabályozás/kialakítás végrehajtása érdekében a szabályozás után visszamaradó telkek az övezet előírásaitól eltérő mértékűek lehetnek és az övezeti paramétereknek megfelelően beépíthetők. Ebben az esetben a (7) bekezdés előírásait nem kell figyelembe venni.

(10) A telepszerű beépítésű lakó- és vegyesterületeken történő telekalakítás esetén, a telkek közútkapcsolata az úszótelekkel határos közterületi földrészlet közútja, vagy magánút által is biztosítható.

(11) Közterületi földrészlet közútjának kell tekinteni a tömbtelek úszótelkeken kívüli részét, ahol közút található, vagy amelyet a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 32. § (2) bekezdés d) pontja szerint annak kell tekinteni (pl. építmények megközelítéséhez szükséges utak, parkolók, kerékpárutak, gyalogutak).

(12) -

(13) -

(14) -

(15) -

(16) -

(17) -

(18) 10,0 m-es vagy annál keskenyebb meglévő telek beépítése nem lehetséges, kivéve az Lke-1 jelű építési övezetet.

(19) A legkisebb utcai telekhatár nem lehet kisebb 4,0 m-nél.

(20) -

(21) -

(22) -

(23) -

(24) -

(25) -

(26) A Szőlőhegy területén az építési telkeknek a megközelítést biztosító úthoz csatlakozó szélessége nem lehet kisebb 4,0 m-nél, teleknyúlvány esetében pedig 3,0 m-nél.

(27) -

(28) -

(29) -

(30) A Szőlőhegy területén, ha egy telek több építési övezetbe tartozik, akkor azok az övezeti előírások érvényesek, amelyhez a telek több mint 50 %-a tartozik. Ebben az esetben is be kell tartani a Szabályozási Terven javasolt telekosztáshoz tartozó beépítési helyeket, illetve beépítési korlátozásokat: be nem építhető telekterület, kötelező elő-, oldal- és hátsókert területe.

(31) -

(32) -”

2. § A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § (1) Kisvárosias lakóterület a Szabályozási Terven (SZT-1) Lk jellel szabályozott terület-felhasználási egység, mely sűrű beépítésű, több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, 12,5 m-es épületmagasságot meg nem haladó lakóépületek elhelyezésére szolgál.

(2) Kisvárosias lakóterületen elhelyezhető:

  • 1. lakóépület,
  • 2. a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület,
  • 3. egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület,
  • 4. sportépítmény,
  • 5. a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró hatású kézműipari építmény,
  • 6. szálláshely szolgáltató épület,
  • 7. igazgatási épület.

(2a) Lk-6 építési övezetben személygépkocsik tárolására garázsok elhelyezhetők a következő feltételekkel: a) legalább 1000 m2 méretű telken, b) legfeljebb 2,5 méteres építménymagassággal, c) legfeljebb 30 %-os beépíthetőséggel, d) egy telken több építmény létesíthető, de egy építményben legalább 4 garázsegységet kell kialakítani.

(3) A területen – a Lk* alövezet területének kivételével – üzemanyagtöltő nem helyezhető el.

(4) Az építési övezetben az egyes telkek kialakíthatóságának és beépíthetőségének paraméterei a következők: A kapcsolódó táblázatot a 15. melléklet tartalmazza.

(5) A Kandó Kálmán lakótelep területén csak a 25. § /1/ bekezdésének figyelembevételével lehet új építményt elhelyezni.

(6) A kisvárosias lakóterületen a melléképítmények közül a következők helyezhetők el:

  • a) közmű-becsatlakozási műtárgy,
  • b) hulladéktartály-tároló (legfeljebb 2,0 m-es belmagassággal),
  • c) kirakatszekrény (legfeljebb 0,40 m-es mélységgel),
  • d) kerti építmény (hinta, csúszda, homokozó, szökőkút, pihenés és játék céljára szolgáló műtárgy, a terepszintnél 1 m-nél nem magasabbra emelkedő lefedés nélküli terasz),
  • e) kerti víz- és fürdőmedence, -napkollektor,
  • f) kerti lugas, továbbá lábonálló kerti tető legfeljebb 20 m2 vízszintes vetülettel,
  • g) szabadon álló és legfeljebb 6,0 m magas antenna oszlop, zászlótartó oszlop.

Az Lk övezet területén a kialakult összefüggő zöldfelületek nem beépíthetők.

(7) A Városliget kisvárosias lakóterület Lk-VL jelű övezetében a szintterületi mutatóba a lakóépület alatt létesített gépkocsitároló és a lakásokhoz tartozó tárolóhelyiségek nem számítanak bele.

(8) A Városliget kisvárosias lakóterület Lk-VL jelű övezetében a lakóépületeken túl egyéb, főfunkciót kiszolgáló épület és gépkocsitároló nem létesíthető.

(9) -

(10) A Petőfi Sándor utca melletti kisvárosias lakóterületre vonatkozó előírások:

  • a) Az Lk-11 és Lk-12 jelű építési övezetekben kizárólag kereskedelmi és az ahhoz kapcsolódó szolgáltató funkciók épületei helyezhetők el
  • b) Az Lk-zf jelű övezet kizárólag a lakóterületekhez kapcsolódó zöldfelületek övezete
  • c) Az építési övezetekben egy fő rendeltetésű épület helyezhető el, kiszolgáló vagy kiegészítő funkciójú önálló épület nem alakítható ki.
  • d) A szabályozási terven jelölt fákat meg kell tartani. Telken belül épület, út, parkoló csak részletes geodéziai felmérés alapján készített favédelmi terv figyelembevételével alakítható ki.
  • e) Kerítésként legfeljebb sövénykerítés létesíthető.

(11) Lk/VL1 építési övezetben kötelezően kialakítandó parkolóhelyek a Kg-2 építési övezetben is elhelyezhetők.”

3. § A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § (1) Kertvárosias lakóterület a Szabályozási Terven (SZT-1) Lke jellel szabályozott terület-felhasználási egység, mely laza beépítésű, összefüggő nagy kertes, több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, 7,5 m-es épületmagasságot meg nem haladó lakóépületek elhelyezésére szolgál.

(2) A kertvárosias lakóterületen elhelyezhető

  • 1. legfeljebb négylakásos lakóépület,
  • 2. a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület,
  • 3. egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület,
  • 4. a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró hatású kézműipari építmény.
  • 5. legfeljebb hatlakásos lakóépület,
  • 6. a helyi lakosság közbiztonságát szolgáló építmény,
  • 7. sportépítmény,
  • 8. a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró hatású egyéb gazdasági tevékenység céljára szolgáló épület.

(3) -

(4) Az építési övezetben az egyes telkek kialakíthatóságának és beépíthetőségének paraméterei a következők: A kapcsolódó táblázatot a 15. melléklet tartalmazza.

(5) A kertvárosias lakóterületen a melléképítmények közül a következők helyezhetők el:

  • a) közmű-becsatlakozási műtárgy,
  • b) közműpótló műtárgy,
  • c) hulladéktartály-tároló (legfeljebb 2,0 m-es belmagassággal),
  • d) kirakatszekrény (legfeljebb 0,40 m-es mélységgel),
  • e) kerti építmény (hinta, csúszda, homokozó, szökőkút, pihenés és játék céljára szolgáló műtárgy, a terepszintnél 1 m-nél nem magasabbra emelkedő lefedés nélküli terasz),
  • f) kerti víz- és fürdőmedence, -napkollektor, épített tűzrakóhely,
  • g) kerti lugas, továbbá lábonálló kerti tető legfeljebb 20 m2 vízszintes vetülettel,
  • h) háztartási célú kemence, húsfüstölő, jégverem, zöldségverem.
  • i) trágyatároló, komposztáló,
  • j) siló, ömlesztett anyag-, folyadék- és gáztároló,
  • k) kerti szabadlépcső (tereplépcső) és lejtő,
  • l) szabadon álló és legfeljebb 6,0 m magas szélkerék, antenna oszlop, zászlótartó oszlop.

-

(6) Állattartó épület csak a telken lakók önellátását szolgáló méretű, egy darab épület építhető, telkenként max. 10 m2-t meg nem haladó méretben.

(7) -”

4. § A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § (1) A településközpont vegyes terület a Szabályozási Terveken Vt jellel szabályozott terület-felhasználási egység, mely több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, lakó és olyan helyi települési szintű igazgatási-, kereskedelmi-, szolgáltató, vendéglátó-, szálláshely szolgáltató-, egyházi-, oktatási-, egészségügyi-, szociális épületek, valamint sportlétesítmények elhelyezésére szolgál, amelyek alapvetően nincsenek zavaró hatással a lakófunkcióra.

(2) Településközpont vegyes területen elhelyezhető:

  • 1. lakóépület,
  • 2. igazgatási épület,
  • 3. kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület,
  • 4. egyéb közösségi szórakoztató épület, a terület azon részén, amelyben a gazdasági célú használat az elsődleges,
  • 5. egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület,
  • 6. sportépítmény,
  • 7. parkolóház, üzemanyagtöltő,
  • 8. nem zavaró hatású egyéb gazdasági tevékenység céljára szolgáló épület,
  • 9. termelő kertészeti építmény.

(3) Az építési övezetben az egyes telkek kialakíthatóságának és beépíthetőségének paraméterei a következők: A kapcsolódó táblázatot a 15. melléklet tartalmazza.

(4) A településközpont vegyes területen a melléképítmények közül a következők helyezhetők el:

  • a) közmű-becsatlakozási műtárgy,
  • b) hulladéktartály-tároló (legfeljebb 2,0 m-es belmagassággal),
  • c) kirakatszekrény (legfeljebb 0,40 m-es mélységgel),
  • d) kerti építmény (hinta, csúszda, homokozó, szökőkút, pihenés és játék céljára szolgáló műtárgy, a terepszintnél 1 m-nél nem magasabbra emelkedő lefedés nélküli terasz),
  • e) kerti víz- és fürdőmedence, -napkollektor,
  • f) kerti lugas, továbbá lábonálló kerti tető legfeljebb 20 m2 vízszintes vetülettel,
  • g) szabadon álló és legfeljebb 10,0 m magas antenna, óra, zászlótartó oszlop.

(5) Vt-VL1, Vt-VL2 és Vt-VL-3 építési övezeteket kivéve az övezetben a meglévő összefüggő, kialakult zöldfelületek megtartandók és nem beépíthetők.

(6) -

(7) Önálló rendeltetési egységként lakóépület és üzemanyagtöltő nem helyezhető el.

(8) -

(9) -

(10) -

(11) -

(12) -

(13) -

(14) a Vt-VL építési övezetekre vonatkozó előírások:

  • a) telkenként 1 épülettömeg helyezhető el, melyben kizárólag kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, valamint közösségi szórakoztató funkció helyezhető el.
  • b) Vt-VL3 építési övezetben kerítésként legfeljebb sövénykerítés létesíthető.
  • c) A Vt-VL3 építési övezetben épület elhelyezése esetén új híd létesítésével kell biztosítani a Városligeti-tó szigeteinek közterületről történő megközelítését.
  • d) -
  • e) -
  • f) a Vt-VL1 jelű építési övezetben a szükséges parkolószám mellett további 170 parkolóhelyet kell biztosítani. A jelenlegi parkoló megszüntetésére csak akkor kerülhet sor, ha az új parkoló megépítéséig a szükséges parkolószámú parkolóhely 500 m-en belül ideiglenesen biztosított.
  • g) a Vt-VL2 jelű építési övezetben az építési hely Korányi F. u felöli határa egyben építési vonal is.
  • h) Az építési övezet területén mélygarázs feletti felszíni parkolók esetében a vonatkozó jogszabályok szerinti parkoló fásítás felszín feletti megoldással biztosítható.
  • i) Az építési övezetben az építési helyen kívüli tereprendezés során a telekhatárok mentén feltöltés, rézsű létesíthető.

(15) A Vt-9 és Vt-15 övezet területén az épületrészek elhelyezése faállomány felmérés alapján megállapított értékes faegyedek figyelembevételével történhet.

(16) /A Vt-5 és Vt-5* építési övezetben új lakóépület nem helyezhető el.

  • a) /16a/ Vt-5* építési övezetben oktatási intézményhez kapcsolódó tornacsarnok építménymagassága legfeljebb 8,0 méter lehet.
  • b) /16b/ Vt-5* építési övezetben amennyiben az oktatási, nevelési rendeltetés elhelyezésére szolgáló építési telek beépítési módja a szabályozástól eltérő (kialakult), úgy a meglévő épület bővíthető, helyén a kialakult beépítési móddal összhangban új épület létesíthető.

(17) -

(18) -

(19) Vt-13 építési övezetben kizárólag kereskedelmi, szolgáltató, raktár, szállás, irodai rendeltetést tartalmazó épület helyezhető el.”

5. § A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„14. § (1) Különleges területek a használatuk és rajtuk elhelyezhető építmények különlegessége, a környezetre gyakorolt káros hatásuk, illetve a környezettel szembeni védelmi igényük (zöldfelületi jellegük) miatt a következők:

  • a) sportterületek (Ksp),
  • b) temetők (Kt),
  • c) strand (Kstr),
  • d) kórház (Keü),
  • e) hulladékgazdálkodási terület (Khg)
  • f) szennyvíztisztító telep (Kszt,),
  • g) zagytározók (Kz)
  • h) sorgarázsok területe (Kg)
  • i) bányamúzeum (Kbm)
  • j) szabadidőközpont (Kszk)
  • k) erdei iskola (Ke)
  • l) oktatási célú terület (Ko)
  • m) közműterület (Kk)
  • n) bemutató és látogatóközpont (Kbl)
  • o) autóbusz-pályaudvar területe (Kap)

(2) Sportterületen a rendeltetésének megfelelő szabadtéri sportlétesítmények, sportolási célú épületek, továbbá a sportoláshoz kapcsolódó szolgáltatási és a szabadidő eltöltését szolgáló építmények helyezhetők el. A kapcsolódó táblázatot a 15. melléklet tartalmazza.

(3) A temetők területén csak a rendeltetésüknek megfelelő építmények helyezhetők el. A kapcsolódó táblázatot a 15. melléklet tartalmazza.

(4) A strand területén a rendeltetésének megfelelő építmények, továbbá a szabadidő eltöltését szolgáló építmények, közösségi szórakoztató, vendéglátó, sportépítmény és szálláshely szolgáltató épület helyezhető el. A kapcsolódó táblázatot a 15. melléklet tartalmazza.

(5) A kórház területén a rendeltetésének megfelelő egészségügyi, szociális épületek, a rendeltetéséhez kapcsolódó kiszolgáló, igazgatási, egyházi épületek helyezhetők el. A kapcsolódó táblázatot a 15. melléklet tartalmazza.

(6) A hulladékgazdálkodási (Khg) területen a rendeltetésének megfelelően a kommunális szilárd hulladék lerakását, kezelését, feldolgozását szolgáló építmények, továbbá kezelő- és szociális épület helyezhető el.

(7) Szennyvíztisztító telepek területén a rendeltetésüknek megfelelő építmények helyezhetők el. A szennyvíztisztító telepek telekhatárán fasor és cserjesor telepítendő. A kapcsolódó táblázatot a 15. melléklet tartalmazza.

(8) A zagytározók (Kz) területe a felhagyott és működő vörösiszap, szürkeiszap tárolók területe.

  • a) Zagytározók területén csak a működésükhöz szükséges építmények helyezhetők el.
  • b) Felhagyott zagytározók folyamatos rekultivációjáról, a tereprendezésről és erdősítéséről a tulajdonos, üzemeltető köteles gondoskodni.
  • c) Felhagyott zagytározók területén veszélyes hulladéktároló nem létesíthető. Rekultivációhoz szennyvíziszap felhasználható, ha lakóterületen a lerakás bűzhatást nem okoz.
  • d) Működő zagytározók területén csak vörösiszap, szürkeiszap és a zagytárolót üzemeltető üzemek technológiai eredetű ipari hulladékán kívül más veszélyes hulladék nem rakható le.

(9) A sorgarázsok területén (Kg) csak személygépkocsi tárolására szolgáló garázsok létesíthetők. A kapcsolódó táblázatot a 15. melléklet tartalmazza.

(10) Az Unna utca melletti Kg-2 övezetben lévő telkek legkisebb kialakítható mérete 800 m2.

(11) A Bányamúzeum területén csak a rendeltetésével összefüggő kulturális, ismeretterjesztési és a rendeltetést kiszolgáló épületek helyezhetők el. A kapcsolódó táblázatot a 15. melléklet tartalmazza.

(12) A szabadidőközpont területén a sportolást, a pihenést, a játékot, oktatást, ismeretterjesztést, a közösségi szolgáltatást szolgáló építmények és az ehhez kapcsolódó szolgáltatás, vendéglátás építményei, továbbá egy szolgálati lakás létesíthető. Az egyes építési övezetekre az alábbi speciális előírások vonatkoznak:

  • a) A Kszk-1 építési övezetben lévő telkek tovább nem oszthatók, de a telkek területe összevonható. A minimális zöldfelületi arányon belül vízfelület, mesterséges tó is kialakítható.
  • b) A Kszk-2 építési övezetben a jelenlegi telkek önállóan nem építhetők be.
  • c) A Kszk-3 építési övezetben elhelyezhetők a közösségi kertek műveléséhez, ill. a bolgárkertészet kialakításához szükséges építmények.
  • d) Az építmények elhelyezésének övezeti feltételei: A kapcsolódó táblázatot a 15. melléklet tartalmazza.
  • e) Kszk-4 építési övezetben legfeljebb sövénykerítés létesíthető.
  • f) KszK-4 építési övezetben biztosítani kell a telkek közcélú használatát, valamint a közlekedési területek és a tóparti sétány közvetlen gyalogos kapcsolatát

(13) Az erdei iskola területén az erdei iskolai oktatás, ismeretterjesztés, és az erdei turizmus fogadásához szükséges építmények, továbbá szolgálati lakás helyezhetők el. A kapcsolódó táblázatot a 15. melléklet tartalmazza.

(14) Az oktatási célú területen a szélenergia és a szélerőművek népszerűsítését, az ezzel összefüggő ismeretterjesztést és oktatást szolgáló építmények helyezhetők el. A kapcsolódó táblázatot a 15. melléklet tartalmazza.

(15) A Kk jelű építési övezetek a jelentős területigénnyel nem rendelkező közműterületek (átemelő, gázfogadó, transzformátor állomás) elhelyezésére szolgál. Az építési övezet telkein csak a rendeltetéssel összefüggő építmények helyezhetők el. A kapcsolódó táblázatot a 15. melléklet tartalmazza.

(16) A bemutató és látogatóközpont területén a vadaspark funkcióhoz kapcsolódó bemutatási, ismeretterjesztési, oktatási és az ehhez kapcsolódó szolgáltatás, vendéglátás építményei, továbbá egy szolgálati lakást magába foglaló épület létesíthető. Az építési övezetre az alábbi speciális előírások vonatkoznak:

  • a) „Kbl építési övezetben az előkert legkisebb mérete 0 méter.”
  • b) Az építmények elhelyezésének övezeti feltételei: A kapcsolódó táblázatot a 15. melléklet tartalmazza.

(17) A településkép javítása érdekében a temetők külső telekhatárai mentén többszintes növényállományt kell telepíteni.

(18) A Kap építési övezetben az autóbusz-pályaudvar üzemeltetési feladatainak ellátásához szükséges tömegközlekedési és utasforgalmi igényeket kiszolgáló, épület és a közúti közlekedés céljait szolgáló műtárgy elhelyezhető a vonatkozó jogszabályok, szabványok betartásával. Az épületben kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó funkció elhelyezhető.

(19) A Kap építési övezetben az építmények elhelyezésének övezeti feltételei: A kapcsolódó táblázatot a 15. melléklet tartalmazza.”

6. § (1) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(2) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(3) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 5. melléklete helyébe a 4. melléklet lép.

(4) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 6. melléklete helyébe az 5. melléklet lép.

(5) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 7. melléklete helyébe a 6. melléklet lép.

(6) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 8. melléklete helyébe a 7. melléklet lép.

(7) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 9. melléklete helyébe a 8. melléklet lép.

(8) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 10. melléklete helyébe a 9. melléklet lép.

(9) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 11. melléklete helyébe a 10. melléklet lép.

(10) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 12. melléklete helyébe a 11. melléklet lép.

(11) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet 13. melléklete helyébe a 12. melléklet lép.

(12) A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2001.(VII.2.) önkormányzati rendelet a 1. melléklet szerinti 15. melléklettel egészül ki.

7. § Ez a rendelet 2021. október 13-án lép hatályba.

1. melléklet

15. melléklet

Táblázatok

1. A 6. § (4) bekezdéséhez kapcsolódó táblázat:

AZ ÉPÍTÉSI TELEK

övezeti

Beépítés

legnagyobb

épületek

legkisebb

max.

minimális

jele

módja

beépítettsége %

legnagyobb építmény-magassága (m)

területe
m2

szintter.
mutató

zöldfelületi
aránya %

Lk-1

SZ

35

12,5

K

1,2

20

Lk-2

O

35

9,0

10000

1,2

40

Lk-3

CS

45

10,5

K

1,2

20

Lk-4

SZ

20

10,5

1000

1,0

60

Lk-5

T

K

K

K

1,2

40

Lk-6

K

K

K

K/1000*

1,2

40

Lk-7

SZ

30

7,5

1000

0,5

30

Lk-8

SZ

40

7,5-10,5

1000

1,2

30

Lk-9

T

35

K

K

1,2

30

Lk-10

SZ

30

9,0

2000

1,2

40

Lk-VL1

SZ

40

12,0

2000

2,0

20

Lk-11

SZ

30

6,0

5000

0,5

20

Lk-12

SZ

30

4,5

K

0,5

30

T - telepszerű beépítés

K - kialakult állapot

SZ - szabadonálló beépítés

CS - csoportos beépítés (kialakult állapot)

O - oldalhatáron álló beépítés

6.§ (2a) bekezdés a) pontja szerint garázsok elhelyezése érdekében a legkisebb telekméret 1000 m2

2. A 7.§ (4) bekezdéséhez kapcsolódó táblázat:

AZ ÉPÍTÉSI TELEK

övezeti
jele

Beépítés
módja

legnagyobb
beépítettsége %

építmények
legnagyobb építmény-magassága (m)

legkisebb
területe
m2

max.
szintter.
mutató

minimális
zöldfelületi
aránya %

Lke-1

SZ

30

4,5

K

0,6

50

Lke-2

K

30

4,5

K

0,6

50

Lke-3

SZ

20

7,5

K

0,6

50

Lke-4

SZ

30

7,5

700

0,8

50

Lke-5

SZ

30

7,5

K

0,6

50

Lke-6

SZ

30

7,5

900

0,6

50

Lke-7

SZ

30

7,5

2000

0,6

50

Lke-8

SZ

30

4,5

900

0,6

50

Lke-9

SZ

30

7,5

1000

0,6

50

Lke-10

SZ

30

4,5

3000

0,6

50

Lke-11

SZ

30

4,5

1000

0,6

50

Lke-12

SZ

30

4,5

550

0,6

50

Lke-13

SZ

30

7,5

1000

0,6

50

Lke-14

O/SZ

30

4,5

550

0,6

50

Lke-15

O/SZ

30

4,5

900

0,6

50

Lke-16

O/SZ

30

4,5

1000

0,6

50

Lke-17

O/SZ

30

7,5

1000

0,6

50

Lke-18

O

30

4,5

900

0,6

50

Lke-19

O

30

4,5

800

0,6

50

Lke-20

O

30

4,5

K

0,6

50

Lke-21

O

30

K

900

0,6

50

Lke-22

O

30

4,5

1000

0,6

50

Lke-23

O

30

7,5

K

0,6

50

Lke-24

O

30

7,5

800

0,6

50

Lke-25

O

30

7,5

1000

0,6

50

Lke-26

I

30

4,5

550

0,6

50

Lke-27

I

30

7,5

900

0,6

50

Lke-28

CS

30

7,5

K

0,6

50

Lke-29

SZ

30

7,5

1 ha

0,6

50

Lke-30

Sz

30

5,0

900

0,5

50

Lke-31

O

30

6,0

700

0,6

50

Lke-32

Z (sh)

30

6,0

350

0,5

50

Lke-33

O/SZ

35

4,5

550

0,6

45

K - kialakult állapot

SZ - szabadonálló beépítés

I - ikres beépítés

O - oldalhatáron álló beépítés

CS - csoportos beépítés

Z (sh) – sorházas

3. A 9.§ (3) bekezdéséhez kapcsolódó táblázat:

AZ ÉPÍTÉSI TELEK

övezeti

beépítés

Legnagyobb

épületek

legkisebb

max.

minimális

jele

módja

beépítettsége %

legnagyobb építmény-magassága (m)

területe
m2

szintter.
mutató

zöldfelületi
aránya %

Vt-1

SZ

20

6,0

3000

0,5

40

Vt-2

T

35

16,5

K

2,4

50

Vt-3

T

35

31,5

K

2,4

50

Vt-4

SZ

35

16,5

5000

2,4

50

Vt-5

SZ

50

7,5

K

1,0

30

Vt-6

SZ

K

4,5

K

Vt-7

SZ

35

10,5

2000

1,5

50

Vt-8

O

30

6,0

900

0,6

40

Vt-Vk-1

Vt-Vk-2

Vt-VL1

SZ

60

9,0

15000

1,5

10

Vt-VL2

SZ

40

10,5

15000

1,5

30

Vt-VL3

SZ

60

18,0

1500

-

20

Vt-5*

SZ/K

50

7,5 (8,0)

K

1,0

30

Vt-vk-3

Vt-10

Z/O

60 (80)*

6,0

800

0,6

20

Vt-11

K

80

7,5

1000/K

1,8

10

Vt-12

SZ

40

7,5

2000

0,8

40

Vt-13

SZ

40

6,0

1000

0,7

30

Vt14

K

50

4,5

800

1,0

30

Vt-15

SZ

50

12,5

1500

2,0

30

Vt-16

SZ

60

6,5

K

1,0

10

Vt-17

Z

40

6

650

1,0

30

Vt-18

K

40

7,5

K

1,2

40

SZ - szabadonálló

T - telepszerű beépítés

K - kialakult állapot

*Amennyiben a beépítettség meghaladja a 60%-ot, úgy az alapterület egy alkalommal további 50 m2-rel növelhető, de a beépítettség a 80%-ot nem haladhatja meg.

4. A 14.§ (2) bekezdéshez kapcsolódó táblázat: Az épületek elhelyezésének övezeti előírásai:

AZ ÉPÍTÉSI TELEK

övezeti

beépítési

Legnagyobb

építmények

legkisebb

max.

minimális

jele

módja

beépítettsége %

legnagyobb építmény-magassága (m)

területe
m2

szintter.
mutató

zöldfelületi
aránya %

Ksp-1

SZ

20

12,5

5000

0,5

40

Ksp-2

SZ

10

4,5

5000

0,5

40

Ksp-3

SZ

40

12,5

5000

0,7

40

Ksp-Z

SZ

10

6,0

3000

0,2

70

A 14.§ (3) bekezdéshez kapcsolódó táblázat: Az építmények elhelyezésének övezeti előírásai:

AZ ÉPÍTÉSI TELEK

Övezeti

beépítési

Legnagyobb

építmények

legkisebb

max.

minimális

Jele

módja

beépítettsége %

legnagyobb építmény-magassága (m)

területe
m2

szintter.
mutató

zöldfelületi
aránya %

Kt-1

SZ

10

12,5

K

0,1

40

Kt-2

SZ

10

4,5

K

0,1

40

Kt-2 építési övezetben előkertet, oldalkertet nem kell tartani.

A 14.§ (4) bekezdéshez kapcsolódó táblázat: Az építmények elhelyezésének övezeti előírásai:

AZ ÉPÍTÉSI TELEK

Övezeti

beépítési

Legnagyobb

építmények

legkisebb

max.

minimális

Jele

módja

beépítettsége %

legnagyobb építmény-magassága (m)

területe
m2

szintter.
mutató

zöldfelületi
aránya %

Kstr

SZ

30

7,5

K

0,5

50

A 14.§ (5) bekezdéshez kapcsolódó táblázat: Az építmények elhelyezésének övezeti előírásai:


AZ ÉPÍTÉSI TELEK

Övezeti

beépítési

legnagyobb

építmények

legkisebb

max.

minimális

Jele

módja

beépítettsége %

legnagyobb építmény-magassága (m)

területe
m2

szintter.
mutató

zöldfelületi
aránya %

Keü

SZ

40

20

K

2,0

40

A 14.§ (7) bekezdéshez kapcsolódó táblázat:

AZ ÉPÍTÉSI TELEK

Övezeti

beépítési

legnagyobb

építmények

legkisebb

max.

minimális

Jele

módja

beépítettsége %

legnagyobb építmény-magassága (m)

területe
m2

szintter.
mutató

zöldfelületi
aránya %

Ksz

SZ

20

4,5

K

0,5

50

A 14.§ (9) bekezdéshez kapcsolódó táblázat: A garázsok elhelyezésének övezeti feltételei:

AZ ÉPÍTÉSI TELEK

övezeti

beépítési

Legnagyobb

építmények

legkisebb

max.

minimális

jele

módja

Beépítettsége %

legnagyobb építmény-magassága (m)

területe
m2

szintter.
mutató

zöldfelületi
aránya %

Kg-1

SZ

30

3,0

K

0,5

40

Kg-2

SZ

40

3,0

K

0,5

40

Kg-3

SZ

40

12,5

5000

1,2

40

A 14.§ (11) bekezdéshez kapcsolódó táblázat: Az épületek elhelyezésének övezeti előírásai:

AZ ÉPÍTÉSI TELEK

övezeti

beépítés

legnagyobb

építmények

legkisebb

max.

minimális

jele

módja

beépítettsége %

legnagyobb építmény-magassága (m)

területe
m2

szintter.
mutató

zöldfelületi
aránya %

Kbm

SZ

30

7,5

1 ha

1,0

40

Kbm2

SZ

20

4,5

2000

0,2

60

A 14.§ (12) bekezdéshez kapcsolódó táblázat: Az építmények elhelyezésének övezeti feltételei:

AZ ÉPÍTÉSI TELEK

övezeti

beépítési

Legnagyobb

építmények

legkisebb

minimális

jele

módja

beépítettsége %

legnagyobb építmény-magassága (m)

területe
m2

zöldfelületi
aránya %

max.
szintter.
mutató

Kszk-1

SZ

2

4,5

K

70

Kszk-2

SZ

20

7,5

2000

40

Kszk-3

SZ

20

4,5

5000

40

Kszk-4

SZ

30

7,5

15000

60


1,0

1,0

Kszk-5

SZ

30

7,5

600

40

A 14.§ (13) bekezdéshez kapcsolódó táblázat: Az építmények elhelyezésének övezeti feltételei:

AZ ÉPÍTÉSI TELEK

övezeti

beépítési

Legnagyobb

építmények

legkisebb

max.

minimális

jele

módja

beépítettsége %

legnagyobb építmény-magassága (m)

területe
m2

szintter.
mutató

zöldfelületi
aránya %

Ke

SZ

30

4,5

K

1,0

40*

* A telken belül meglévő honos faállományokat meg kell tartani, és új fák és cserjék telepítése csak a térségben honos fajokkal történhet.

A 14.§ (14) bekezdéshez kapcsolódó táblázat:

AZ ÉPÍTÉSI TELEK

övezeti

beépítés

legnagyobb

építmények

legkisebb

max.

minimális

Jele

módja

Beépítettsége %

legnagyobb építmény-magassága (m)

területe
m2

szintter.
mutató

zöldfelületi
aránya %

Ko

SZ

10

4,5

20000

50

A 14.§ (15) bekezdéshez kapcsolódó táblázat: Az építmények elhelyezésének övezeti feltételei:

AZ ÉPÍTÉSI TELEK

övezeti

beépítés

legnagyobb

épületek

legkisebb

max.

minimális

Jele

módja

Beépítettsége %

legnagyobb építmény-magassága (m)

területe
m2

szintter.
mutató

zöldfelületi
aránya %

Kk

SZ

40

6,0

200

-

30

A 14.§ (16) bekezdés b.) pontjához kapcsolódó táblázat: Az építmények elhelyezésének övezeti feltételei:

AZ ÉPÍTÉSI TELEK

övezeti

beépítési

Legnagyobb

építmények

legkisebb

minimális

jele

módja

beépítettsége %

legnagyobb építmény-magassága (m)

területe
m2

zöldfelületi
aránya %

Kbl

SZ

20

4,5

4.000

40

A 14.§ (19) bekezdéshez kapcsolódó táblázat: A Kap építési övezetben az építmények elhelyezésének övezeti feltételei:

AZ ÉPÍTÉSI TELEK

övezeti

beépítés

Legnagyobb

építmények

legkisebb

minimális

jele

módja

beépítettsége %

legnagyobb építmény-magassága (m)

területe
m2

zöldfelületi
aránya %

Kap

SZ

40

4,5

K

40”