Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 19/2021. (IV.20.) önkormányzati rendelete

egyes fővárosi önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2021. 04. 21- 2021. 04. 21

Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 19/2021. (IV. 20.) önkormányzati rendelete

egyes fővárosi önkormányzati rendeletek módosításáról

Budapest főpolgármestere
a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörét gyakorolva,
az 1–2. § vonatkozásában a Fővárosi Közgyűlésnek az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, és a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 36. § (2) bekezdésében, 42. § (2) bekezdésében, valamint 80. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörben eljárva,
a 3–6. § vonatkozásában a Fővárosi Közgyűlésnek az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában, valamint a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. § (2) bekezdés b)–c) pontjaiban és (4) bekezdésében, valamint 18. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva,
a 7. § vonatkozásában a Fővárosi Közgyűlésnek az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva
a következőket rendeli el:

1. § (1) A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 40/2006. (VII. 14.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Hr.) 7. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Az Önkormányzat gazdasági társasága a részére a feladatai ellátásához használatba adott helyiség tovább-hasznosítására és ennek során a helyiség bérbeadása, albérletbe adása feltételeinek meghatározására – a közszolgáltatási szerződésében és az önkormányzati helyiség használatára kötött szerződésében foglaltakkal összhangban, valamint a nemzeti vagyonról szóló törvényben és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényben meghatározott keretek között, a 27. § (3) bekezdésétől eltérően –

  • a) az 5. § (2) bekezdés szerinti alkalmi célú igénybevétel keretében (ide nem értve az ingyenes vagy kedvezményes hasznosítást) az Önkormányzat egyidejű tájékoztatása mellett önállóan,
  • b) az a) pont hatálya alá nem tartozó esetekben az Önkormányzat előzetes hozzájárulásával

jogosult.”

(2) A Hr. 27. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Önkormányzati tulajdonú helyiség albérletbe vagy más módon további használatba nem adható, kivéve az Önkormányzat egyedi előzetes hozzájárulásával a Magyar Állam kizárólagos tulajdonában álló nonprofit gazdasági társaság, állami költségvetési szerv részére sport, színházi vagy egyéb célra bérbe adott helyiség esetén a nézők fogadásához szükséges egyéb szolgáltatások nyújtása, vagy a szakmai feladatok ellátását nem zavaró igénybevétel érdekében.”

2. § A Hr. 1. § (2) bekezdés c) pontjában a „szakképzési centrum feladatellátását szolgáló” szövegrész helyébe a „szakképzésről szóló törvényben meghatározottak szerint az állami szakképző intézmény, szakképzési centrum feladatellátását szolgáló” szöveg lép.

3. § (1) A Budapest Főváros Önkormányzata vagyonáról, a vagyonelemek feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 22/2012. (III. 14.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Vagyonrendelet) 6. § (1) bekezdés 5/a. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„5a. az oktatásért felelős miniszter köznevelési feladatkörébe tartozó egyes feladatok ellátására kijelölt szerv tevékenységéhez szükséges, valamint az egyházi jogi személyek, vallási egyesületek, a nemzetiségi önkormányzatok vagy más személyek, szervezetek által fenntartott köznevelési és szakképző intézmények feladatainak ellátását szolgáló ingatlan és ingó vagyon;”

(2) A Vagyonrendelet 6. § (1) bekezdése a következő 5b. ponttal egészül ki:

„5b. a gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltató tevékenység biztosítására a Kormány rendeletében kijelölt szerv feladatainak ellátását szolgáló ingatlan és ingó vagyon;”

4. § (1) A Vagyonrendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) A Vagyonrendelet 3. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

(3) A Vagyonrendelet 4. melléklete a 3. melléklet szerint módosul.

5. § (1) A Vagyonrendelet 9. § (6a) bekezdésében a „használatba adása” szövegrész helyébe a „használatba adása, illetve az ahhoz való előzetes hozzájárulás” szöveg lép.”

(2) A Vagyonrendelet 53. §-ában a „2., 5. és 5/a. pontjaiban” szövegrész helyébe a „2., 5. és 5a. pontjaiban” szöveg lép.

(3) A Vagyonrendelet 54. §

  • a) (1) bekezdés bevezető szövegében a „Tulajdonosi Bizottság” szövegrész helyébe a „Fővárosi Önkormányzat”, a „működtetésében lévő” szövegrész helyébe pedig az „által használt”,
  • b) (2) bekezdés bevezető szövegében a „Tulajdonosi Bizottság” szövegrész helyébe a „Fővárosi Önkormányzat”, a „működtetésében lévő” szövegrész helyébe pedig az „által használt”,
  • c) (3) bekezdésében a „főpolgármester” szövegrész helyébe a „Fővárosi Önkormányzat”,
  • d) (4) bekezdésében a „Tulajdonosi Bizottság” szövegrész helyébe a „Fővárosi Önkormányzat”

szöveg lép.

(4) A Vagyonrendelet 60. § (5) bekezdés a) pontjában a „Tulajdonosi Bizottság, vagy a Fővárosi Közgyűlés számára” szövegrész helyébe a „Fővárosi Önkormányzat számára” szöveg lép.

6. § Hatályát veszti a Vagyonrendelet

  • a) 5. melléklete, valamint
  • b) 6. melléklete.

7. § A Budapest Főváros Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020. (II. 5.) önkormányzati rendelet 1. melléklete a 4. melléklet szerint módosul.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

dr. Számadó Tamás s. k.
főjegyző

Karácsony Gergely s. k.
főpolgármester

1. melléklet

1. A Budapest Főváros Önkormányzata vagyonáról, a vagyonelemek feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 22/2012. (III. 14.) önkormányzati rendelet 1. melléklete a következő 13. ponttal egészül ki:

„13. A szakképzésről szóló törvényben meghatározottak szerint a szakképző intézmények feladatellátását szolgáló ingó és ingatlan vagyon (mellyel kapcsolatos rendelkezési joggyakorlás során a szakképzésről szóló törvény vonatkozó szabályaira is tekintettel kell eljárni).”

2. melléklet

1. A Budapest Főváros Önkormányzata vagyonáról, a vagyonelemek feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 22/2012. (III. 14.) önkormányzati rendelet 3. melléklete a következő 38-40. ponttal egészül ki:

„38. Budapest Brand Nonprofit Zrt.

39. Margitszigeti Színház Nonprofit Kft.

40. Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.”

2. Hatályát veszti a Budapest Főváros Önkormányzata vagyonáról, a vagyonelemek feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 22/2012. (III. 14.) önkormányzati rendelet 3. melléklet 11., 20., 25., 33. és 36. pontja.

3. melléklet

1. Hatályát veszti a Budapest Főváros Önkormányzata vagyonáról, a vagyonelemek feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 22/2012. (III. 14.) önkormányzati rendelet 4. melléklet 5. pont b) alpontja, valamint 26. pontja.

4. melléklet

1. A Budapest Főváros Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020. (II. 5.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 2. Vagyongazdálkodással összefüggő hatáskörök része a következő 2.14a. sorral egészül ki:

A

B

C

közgyűlési hatáskör megjelölése

hatáskört létrehozó jogszabály

átruházás címzettje

„2.14a.

előzetes hozzájárulás Budapest Főváros Önkormányzatának gazdasági társasága, intézménye (költségvetési szerve) használatába adott helyiség vagy egyéb vagyon tovább-hasznosításához, kivéve a Fővárosi Közgyűlés rendeletében kifejezetten a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe utalt, valamint a főpolgármesterre átruházott hatásköröket

40/2006. (VII. 14.) Főv. Kgy. rendelet 7. § (6) bekezdés b) pont, 22/2012. (III. 14.) Főv. Kgy. rendelet 54. § (2) bekezdés

Tulajdonosi Bizottság”

2. A Budapest Főváros Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020. (II. 5.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 4.32. sorában a „kérelem előterjesztése a szociális hatóságnál” szövegrész helyébe a „kérelem előterjesztése a szociális hatóságnál, illetve a követelés megszűnése miatt a jelzálogjog törléséhez való hozzájárulás” szöveg lép.

3. A Budapest Főváros Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020. (II. 5.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 7.1. sorában az „az ügyfél jogainak gyakorlása” szövegrész helyébe az „az ügyfél jogainak gyakorlása, az ahhoz való előzetes hozzájárulás” szöveg lép.