Letkés Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (V. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közművelődésről

Hatályos: 2021. 05. 20

a közművelődésről

Részletes indokolás

Az 1–7. §-hoz

Az Alaptörvény rögzíti, hogy minden magyar állampolgárnak joga van a művelődéshez. A feltételek biztosítását az állam és a helyi önkormányzatok feladatává teszi.

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában kötelező önkormányzati feladatként szerepel a kulturális szolgáltatás, különösen a nyilvános könyvtári ellátás biztosítása, filmszínház, előadó-művészeti szervezet támogatása, a kulturális örökség helyi védelme és a helyi közművelődési tevékenység támogatása. Ennek fényében kerülnek meghatározásra a közművelődési alapszolgáltatások a Kult. tv. 76. § (3) bekezdésében, amit az önkormányzatok adottságaik figyelembevételével kell, hogy megszervezzenek.

Alapszolgáltatások közé tartozik a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása. Ennek keretében a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja. A művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt, fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

A Képviselő-testület a rendelettel meghatározza az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és finanszírozási alapelveket, jogszabályi keretet teremt a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához, a település hagyományainak ápolásához, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növeléséhez, a helyi értékek védelmének erősítéséhez, a helyi kulturális nyilvánosság és tájékoztatás fejlesztéséhez