Vértestolna Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról szóló 16/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelet egyes rendelkezéseinek hatályon kívül helyezéséről<br><br>

Hatályos: 2021. 04. 30

a helyi adókról szóló 16/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelet egyes rendelkezéseinek hatályon kívül helyezéséről

Általános indokolás

Vértestolna Község Önkormányzata képviselő-testületének

2/2021. (IV.29.) önkormányzati rendelete indokolása

a helyi adókról szóló 16/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelet egyes rendelkezéseinek hatályon kívül helyezéséről

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) 18. § (1) bekezdése szerint: „A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről.”

A Jat. hivatkozott rendelkezésére tekintettel a jogszabály tervezet szabályozási indokai az alábbiak:

Általános indokolás

A hatályos jogi szabályozásban bekövetkezett változások teszik szükségessé a rendelet megalkotását.

A rendelet megalkotásának célja, hogy összhangot teremtsen a hatályos törvényi szabályozás és az önkormányzati rendeleti szabályozás között.

A rendelet ezzel megfelelő jogi keretet teremt a helyi adózási szabályok vonatkozásában.

Részletes indokolás

Az 1-2. §-hoz

A helyi adókról 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) korábban hatályos 37. § (2) – (3) bekezdései definiálták és szabályozták az ideiglenes iparűzési tevékenységet, e rendelkezéseket azonban – 2021. január 1-jétől - hatályon kívül helyezte 2020. évi CXVIII. törvény. A törvény az ideiglenes jellegű iparűzési adókötelezettségére vonatkozó hatályos szabályokat megszünteti.

Fentiekre tekintettel indokolt, hogy Vértestolna Község Önkormányzata képviselő-testületének a helyi adókról szóló 16/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelet egyes rendelkezéseinek hatályon kívül helyezése, továbbá jelen indokolás közzététele.