Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2021 (II. 5.) önkormányzati rendelete

az I. kerület közterületein a járművel várakozás díjának és a várakozási hozzájárulás kiadásának szabályozásáról szóló 24/2011. (X. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 02. 06- 2021. 02. 06

Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének
2/2021. (II. 5.) önkormányzati rendelete

az I. kerület közterületein a járművel várakozás díjának és a várakozási hozzájárulás kiadásának szabályozásáról szóló 24/2011. (X. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról



Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján Budapest I. kerület Budavári Önkormányzat Képviselő-testületének feladat- és hatáskörét gyakorolva,

a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdés e) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – figyelemmel a Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló 30/2010. (VI. 4.) önkormányzati rendelet rendelkezéseire – a következőket rendeli el:



1. § Az I. kerület közterületein a járművel várakozás díjának és a várakozási hozzájárulás kiadásának szabályozásáról szóló 24/2011. (X. 28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Parkolási rendelet) 7. § (2) bekezdés h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


(A (6) bekezdés kivételével a hozzájárulás kiadásához igazolni kell:)

„h) ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell a kérelem benyújtásával egyidejűleg a kérelmező hozzájáruló nyilatkozatát ahhoz, hogy a kérelemben közölt személyes adatainak ellenőrzése és az engedélyre jogosultság feltételeinek megállapítása céljából az engedélyező a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból, a közúti közlekedési járműnyilvántartásból, továbbá a helyi adó nyilvántartásból építményadó tartozást érintően adatot igényeljen, valamint az említett nyilvántartásokat és a kiadott hozzájárulások nyilvántartását összekapcsolhassa,”


2. § A Parkolási rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A hozzájárulás kiadásának feltétele, hogy – figyelemmel az R. 10. § (2a) bekezdésében és 11. § (2a) bekezdésében foglaltakra – a lakóhelyként vagy székhelyként, telephelyként, fióktelepként szolgáló ingatlan után fizetendő, lejárt esedékességű építményadó tartozás nem áll fenn.”


3. § A Parkolási rendelet 7. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(6) A védett övezeten kívüli várakozási hozzájárulás tekintetében kérelemnek minősül – a már éves hozzájárulással rendelkező gépjármű használó tekintetében – az adóhatóság által kiszabott lejárt esedékességű építményadó befizetési kötelezettség teljesítése, feltéve, hogy kérelmező a változás-bejelentési, valamint nyilatkozattételi kötelezettségének eleget tett. Az éves hozzájárulás érvényességi időtartamának lejártáig a következő évi hozzájárulást a 100%-os kedvezménnyel rendelkező gépjármű esetében az engedélyező az általa ismert adatokkal adja ki.”


4. § Hatályát veszti a Parkolási rendelet

a) 5/A. § (2) bekezdés b) pontja és

b) 7. § (2) bekezdés j) pontja.


5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.




Budapest, 2021. február 5.





Váradiné Naszályi Márta

polgármester





dr. Tarjányi Tamás

jegyző


A rendelet kihirdetése a mai napon megtörtént:

             Budapest, 2021. február 5.



dr. Tarjányi Tamás

jegyző