Herend Város Önkormányza Képviselő-testületének 2/2021 (II.12.) önkormányzati rendelete

Herend Város Önkormányzatának 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 02. 13- 2021. 05. 10

Herend Város Önkormányza Képviselő-testületének 2/2021 (II.12.) önkormányzati rendelete

Herend Város Önkormányzatának 2021. évi költségvetéséről

Herend Város Önkormányzata Képviselő-testületének a hatáskörében eljáró Herend Város Önkormányzatának Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló a 478/2020.(XI.3.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Herend Város Önkormányzatára (a továbbiakban: Önkormányzat), mint a költségvetési szervek gazdálkodásának szabályai alapján gazdálkodó egyéb törzskönyvi jogi személyre, a Polgármesteri Hivatalra, mint gazdasági szervezettel rendelkező és az önkormányzat által irányított gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szervekre (a továbbiakban együtt: költségvetési szerv) terjed ki.

2. § (1) A Képviselő-testület a címrendet a (2) bekezdés szerint állapítja meg.

(2) Az önkormányzat címrendjében önálló címet alkot a

  • a) Herendi Polgármesteri Hivatal,
  • b) Herendi Hétszínvilág Óvoda és Bölcsőde
  • c) Pesovár Ernő Herendi Művelődési Ház
  • d) Herendi Városüzemeltetési Közszolgáltató Intézmény

2. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege

3. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi költségvetésének

  • a) bevételi főösszegét 904 601 681 Ft-ban, ebből
    • aa) a költségvetési bevételek előirányzatát 486 949 954 Ft-ban,
    • ab) a finanszírozási célú bevételek előirányzatát 417 651 727 Ft-ban,
  • b) kiadási főösszegét 904 601 681 Ft-ban, ebből
    • ba) költségvetési kiadások előirányzatát 893 787 503 Ft-ban,
    • bb) finanszírozási kiadások előirányzatát 10 814 178 Ft-ban

    állapítja meg.

(2) Az önkormányzat összevont bevételi és kiadási előirányzatainak pénzforgalmi mérlegét az 1. melléklet tartalmazza.

(3) A Képviselő-testület a működési célú költségvetési bevételek összegét 472 949 954 Ft-ban, a működési célú költségvetési kiadások összegét 577 265 737 Ft-ban állapítja meg.

(4) A Képviselő-testület a felhalmozási célú költségvetési bevételek összegét 14 000 000 Ft-ban, a felhalmozási célú költségvetési kiadások összegét 316 521 766 Ft-ban állapítja meg.

(5) A Képviselő-testület a működési költségvetési bevételek és kiadások egyensúlyát belső finanszírozási célú bevétel igénybevételével biztosítja, úgy, hogy az előző évi költségvetési maradvány összegéből 104 315 783 Ft-ot működési célra engedélyez felhasználni.

(6) A Képviselő-testület a felhalmozási célú költségvetési bevételek és kiadások egyensúlyát belső finanszírozási célú bevétellel, az előző évi felhalmozási célú 302 521 766 Ft költségvetési maradvány igénybevételével biztosítja.

(7) A költségvetés működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatait mérlegszerűen a 2. és a 9. melléklet tartalmazza.

3. Az önkormányzat bevételei és kiadásai

4. § (1) A Képviselő-testület a 3. §-ban megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti részletezését a 3. melléklet, a költségvetési szervek bevételeit forrásonként a 4. melléklet szerint állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület az önkormányzat és a költségvetési szervek működési és felhalmozási célú kiadásait jogcímenként és kiemelt előirányzatonként az 5. melléklet szerint állapítja meg.

(3) A Képviselő-testület a felhalmozási célú feladatok kiadásai előirányzatát a 6. melléklet szerint állapítja meg.

(4) A Képviselő-testület az önkormányzat pénzeszköz átadásait, nyújtott támogatásai, valamint a közvetetten nyújtott támogatásai összegét a 7. illetve a 8. melléklet szerinti állapítja meg.

(5) A Képviselő-testület az önkormányzat és a költségvetési szervek éves létszám-előirányzatát, a közfoglalkoztatottak éves létszám előirányzatával együtt a 10. melléklet szerint állapítja meg.

(6) A Képviselő-testület a 2021. évi előirányzat felhasználási ütemtervét a 11. mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá.

(7) A központi költségvetésből az önkormányzatot megillető általános működési és ágazati feladattok támogatási jogcímét és összegét tájékoztató jelleggel a 12. melléklet tartalmazza.

(8) A Képviselő-testület az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből fennálló fizetési kötelezettségét és a költségvetési évet követő 3 évre várható saját bevételek összegét a 13. melléklet szerint hagyja jóvá.

(9) Az önkormányzat 2021-2024. évekre tervezett bevételi és kiadási előirányzatát tájékoztató jelleggel a 14. melléklet tartalmazza.

(10) A Képviselő-testület a költségvetési szervek költségvetését a

  • a) Herendi Hétszínvilág Óvoda és Bölcsőde vonatkozásában a 15. melléklet,
  • b) Pesovár Ernő Művelődési Ház vonatkozásában a 16. melléklet,
  • c) Herendi Polgármesteri Hivatal vonatkozásában a 17. melléklet,
  • d) Herendi Városüzemeltetési Közszolgáltató Intézmény vonatkozásában a 18. melléklet
  • e) az Önkormányzat, mint költségvetési szervek gazdálkodására vonatkozó szabályokat alkalmazó egyéb jogi személyre vonatkozóan a 19. mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá.

(11) A Képviselő-testület az önkormányzat kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatait feladatonkénti bontásban költségvetési szervenként a 20.,20.1.,20.2.,20.3,20.4.,20.5., mellékletében foglaltak szerint hagyja jóvá.

4. Tartalékok

5. § (1) A Képviselő-testület a 2021. évi költségvetésében 20 084 040 Ft egyensúlyi tartalékot, 27 079 772 Ft működési és 312 265 666 Ft felhalmozási céltartalékot állapít meg.

(2) A céltartalék feladatonkénti részletezését a 21. mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá.

(3) A Képviselő-testület a felhalmozási céltartalék felhasználásáról szóló döntést a polgármester hatáskörébe ruházza át.

(4) A (3) bekezdésben foglaltak alapján hozott döntésekről a költségvetési rendelet módosításával egyidejűleg a Képviselő-testület felé be kell számolni.

5. Forgalomképes vagyon hasznosítás

6. § (1) A Képviselő-testület az értékesítésre kijelölt a Herend „B” lakóövezetbe tartozó közmű nélküli forgalomképes ingatlanok értékesítését az MFP-TKK/2020. projektszámú „Herend, Hóvirág utcai mélyen fekvő telkek feltöltése” tárgyú projekt megvalósulásáig átmenetileg felfüggeszti.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az (1) bekezdés szerinti projekt megvalósulását követően az ingatlanokat a Képviselő-testület által megállapított minimum vételár figyelembevételével pályázati eljárás útján értékesítse.

6. A költségvetés végrehajtásának szabályai

7. § A költségvetési rendelet módosításáról, a kiadási és bevételi kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosításról a 8. § -ban foglalt kivételekkel a Képviselő-testület dönt. A költségvetési rendelet módosítására az első negyedév kivételével – negyedévenként, negyedévet követő hónap 20.-ik napjáig, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal kerül sor.

8. § (1) Az önkormányzati költségvetési szerveknek a jóváhagyott éves költségvetés alapján a vonatkozó jogszabályokban, valamint az alapító okiratukban meghatározottak szerint kell működniük, a gazdaságosságra, a hatékonyságra és az eredményességre vonatkozó előírások, a gazdálkodási, számviteli szabályok maradéktalan betartása és az ellenőrizhetőség szempontjainak biztosítása mellett.

(2) A költségvetési szervek a költségvetésben jóváhagyott kiadási és bevételi előirányzataikat saját hatáskörben módosíthatják, a kiadási előirányzatokon belül átcsoportosítást hajthatnak végre az Áht. végrehajtásáról szóló Kormány rendeletben foglalt szabályok betartása mellett.

(3) A többletbevételek felhasználásáról – a költségvetési szervek vezetői által benyújtott kérelem alapján – a Pénzügyi-, Településfejlesztési és Ügyrendi Bizottság dönt.

(4) Az önkormányzati költségvetési szervek feladataik színvonalasabb ellátása érdekében – alapfeladatukhoz kapcsolódóan pályázhatnak, közvetlen pénzbeli támogatást, felajánlást, adományt fogadhatnak el, azokat saját hatáskörben felhasználhatják.

(5) A költségvetési szervek a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokat, valamint a többletbevételek felhasználásához kapcsolódó módosításokat kötelesek a felügyeleti szervnek 60 napon belül beterjeszteni, melyről a polgármester a Képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja.

(6) A Képviselő-testület a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat módosításokkal a költségvetési rendeletet a 7. §-ban meghatározott időpontban módosítja.

9. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az önkormányzat bevételei és kiadási előirányzatának módosítására és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítására esetenként és intézményenként vagy kormányzati funkciónként 2 000 000 Ft összegig.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt előirányzat-módosításról, átcsoportosításról a Képviselő-testületnek be kell számolni, melyekkel a Képviselő-testület a költségvetési rendeletet a 7. §-ban meghatározott időpontokban módosítja.

10. § A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a költségvetésben beruházásonként, felújításonként jóváhagyott költségvetési kiadási előirányzatok terhére a lefolytatott beszerzési, közbeszerzési eljárás nyertesével az önkormányzat képviseletében szerződést kössön.

11. § (1) Az önkormányzati saját forrás igénnyel járó pályázat benyújtásához a Képviselő-testület előzetes döntése szükséges. A saját forrást nem igénylő pályázatok benyújtására a költségvetési szervek vonatkozásában a szerv vezetője jogosult.

(2) Az olyan pályázatok benyújtásához, ahol a saját forrás rendelkezésre áll, de a következő évekre költségvetési kihatással járnak, a Képviselő-testület dönt.

(3) Az önkormányzati pályázatokról és azok önrészének mértékéről a Képviselő-testület határozattal dönt.

(4) A költségvetési szervek éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a Képviselő-testület jóváhagyásával vállalhatnak.

12. § (1) A költségvetési szervek a maradványt, ezen belül a személyi juttatásokra fordítható maradványt a Képviselő-testület jóváhagyását követően használják fel.

(2) A maradvány elszámolás során a költségvetési szerveket nem illeti meg

  • a) végleges feladatelmaradás miatti összeg,
  • b) az Önkormányzat költségvetéséből meghatározott célra rendelkezésre bocsátott összeg:
    • ba) a közüzemi díjak kiadásainak előirányzat-maradványa,
    • bb) a karbantartási feladatok kiadásainak előirányzat-maradványa
    • bc) az élelmezési feladatok kiadásainak előirányzat-maradványa,
    • bd) az ellátottak juttatásai előirányzat-maradványa,
    • be) a céljelleggel biztosított személyi juttatások és azok járulékának maradványa,
  • c) az év közben engedélyezett létszámnövekedéshez juttatott előirányzat-növekményből fel nem használt összeg,
  • d) a személyi juttatások közterhei maradványának azon része, mely nem kapcsolódik személyi juttatásokra jóváhagyott pénzmaradványhoz,
  • e) a gazdálkodási szabályok megsértéséből származó maradvány,
  • f) azon kötelezettségvállalással terhelt maradvány, melynél a teljesítés a tárgyévet követő évben június 30-ig nem történik meg,
  • g) az Önkormányzat zárszámadási rendeletében jóváhagyott, a költségvetési szerveknek járó maradványon felüli összeg.

(3) A felhasználási kötöttséggel járó és a központi hozzájárulások évközi lemondásával és elszámolásával összefüggő befizetési kötelezettséget minden ágazatnak saját forrásból kell fedeznie, arra maradványt terhelő befizetési kötelezettség írható elő.

13. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az önkormányzat számláin lévő- átmenetileg szabad pénzeszközök elkülönített (lekötött) betétként történő elhelyezésére vagy államilag garantált forgatási célú értékpapírok vásárlására.

(2) A költségvetési szervek pénzellátását a Polgármesteri Hivatal kincstári finanszírozásban, időarányosan biztosítja.

14. § (1) A Képviselő-testület a polgármester és a köztisztviselők cafeteria-juttatásának 2021. évi éves bruttó összegét 400 000 Ft-ban állapítja meg.

(2) Az önkormányzati költségvetési szervek vezetői jogosultak a Képviselő-testület által jóváhagyott előirányzat terhére a költségvetési szervek állományába tartozó közalkalmazott és munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavégzési kötelezettség alatt álló foglalkoztatottak részére - a közfoglalkoztatottak kivételével - béren kívüli juttatást biztosítani, melynek összege nem haladhatja meg személyenként a bruttó 400 000 Ft/év előirányzatot.

(3) A Képviselő-testület a nyugállományú köztisztviselők szociális és kegyeleti támogatására 2021. évben 5 000 Ft szociális keretet állapít meg.

15. § (1) Az önkormányzati biztos kirendelésére az Áht. rendelkezései az irányadóak.

(2) A költségvetési szervek kötelesek az általuk elismert és esedékességet követő 30 napon túli tartozásállomány hó végi alakulásáról adatot szolgáltatni.

(3) Az önkormányzati biztos kirendelésével összefüggő valamennyi kiadás – költségvetési szervet terhelő, az önkormányzati biztos kezdeményezésére felbontott, megszüntetett, módosított szerződésekkel összefüggésben keletkező kiadásokat kivéve – az önkormányzat költségvetését terheli.

7. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

16. § (1) Az önkormányzat és a költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzésről államháztartási szervezeten kívüli megbízással gondoskodik. Az Önkormányzat 2021. évben a belső ellenőrzési feladatok ellátásával a Starkné Rezeli Erzsébet (8248 Nemesvámos, Dózsa Gy. út 4.) belső ellenőrt bízta meg.

8. Záró rendelkezések

17. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2021. január 1-jétől kell alkalmazni.

1. melléklet

Herend Város Önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatainak főösszesítője

1.pdf

2. melléklet

Herend Város Önkormányzat 2021. évi működési és felhalmozási mérlege

2.pdf

3. melléklet

Herend Város Önkormányzat 2021. évi bevételi előirányzatai forrásonként

3.pdf

4. melléklet

Herend Város Önkormányzat önállóan működő intézményei bevétele

4.pdf

5. melléklet

Herend Város Önkormányzat és költségvetési szervei 2021. évi működési és felhalmozási kiadási előirányzatai kormányzati funkciónként

5.pdf

6. melléklet

Herend Város Önkormányzat 2021.évi felhalmozási kiadások előirányzata feladatonként

6.pdf

7. melléklet

Herend Város Önkormányzat 2021. évi pénzeszköz átadásainak és egyéb támogatásainak előirányzata

7.pdf

8. melléklet

Herend Város Önkormányzat 2021. évi közvetett támogatások

8.pdf

9. melléklet

2021. évi működési és felhalmozási bevételek mérlegszerűen

9.pdf

10. melléklet

Herend Város Önkormányzat 2021. évi létszámkerete költségvetési szervenként és a közfoglalkoztatottak száma (fő)

10.pdf

11. melléklet

2021. évi előirányzat felhasználási ütemterv

11.pdf

12. melléklet

Herend Város Önkormányzat 2021. évi költségvetési támogatása

12.pdf

13. melléklet

Kimutatás a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. Törvény 8.§ (2) bekezdése szerinti ügyletekről és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségekről és a 353/2011. (XII.30.) Kormányrendelet 2.§-a szerinti saját bevételekről

13.pdf

14. melléklet

2021-2024 évre tervezett bevételei és kiadásai

14.pdf

15. melléklet

Herendi Hétszínvilág Óvoda és Bölcsőde 2021. évi költségvetése

15.pdf

16. melléklet

Pesovár Ernő Művelődési Ház 2021. évi költségvetése

16.pdf

17. melléklet

Herendi Polgármesteri Hivatal 2021. évi költségvetése

17.pdf

18. melléklet

Herendi Városüzemeltetési Közszolgáltató Intézmény 2021. évi költségvetése

18.pdf

19. melléklet

Herend Város Önkormányzat 2021. évi költségvetése

19.pdf

20. melléklet

Herend Város Önkormányzat Kötelező, önként vállalt és állami (államigazgatási) feladatainak kiadásai 2021. évre

20.pdf

21. melléklet

2021. ÉVI TARTALÉK FELHALSZNÁLÁSA

21.pdf

22. melléklet

Kimutatás az Európai Uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásai és bevételei az Ávr. 24. § (1) bekezdés a)és bd) pontjainak megfelelően

22.pdf