Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2021 (III.9.) önkormányzati rendelete

Bánhorváti Községi Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 03. 14

Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

2/2021. (III.09.) önkormányzati rendelete

Bánhorváti Községi Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről


A veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján, a Képviselő-testület feladat- és hatáskörét gyakorolva, Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. §

A rendelet hatálya az önkormányzat Képviselő-testületére, a polgármesterre és az önkormányzat által fenntartott intézményekre terjed ki.



Az önkormányzati költségvetés bevételei és kiadásai


2. §

(1) Bánhorváti Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzat 2021. évi költségvetését


                                               412.238.641 Ft bevétellel, és

                                               412.238.641 Ft kiadással állapítja meg


(2) Az (1) szerinti bevételi fő összeg bevételi forrásonkénti előirányzat megoszlását a rendelet 1. melléklete tartalmazza. A melléklet tartalmazza az önkormányzat – Áht. 23.§ (2) bekezdés g) pontja szerinti Stabilitási tv. 45. § (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban meghatározottak szerinti – saját bevételeit. A melléklet tartalmazza a normatív hozzájárulásokat, támogatásokat, a központi költségvetésből származó egyéb költségvetési támogatásokat.



 (3) A 2. §- ban megállapított kiadási előirányzatból


Bánhorváti Községi Önkormányzat

Személyi juttatások

53.387.562 Ft

Munkaadót terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

5.490.778 Ft

Dologi kiadások

262.519.377 Ft

Ellátottak pénzbeli juttatásai

15.949.164 Ft

Egyéb működési célú kiadások

74.891.760 Ft


 (4) A rendelet 2. melléklete tartalmazza a költségvetés kiadásait előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok és kormányzati funkciók szerinti bontásban.

(5) A működési célú bevételi és kiadási előirányzatokat mérlegszerűen a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(6)  A költségvetési bevételek és költségvetési kiadások előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező, önként vállalt feladatok, valamint állami (államigazgatási) feladatok szerint fogadja el.

3. §

(1) A felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat mérlegszerűen a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(2) A rendelet 5. melléklete az önkormányzatra összevontan tartalmazza az önkormányzat tervezett hitelállományát.

(3) A 6. melléklet tartalmazza – az Áht. 23. § (2) g) pontja szerint – a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit az adósságot keletkeztető ügyletek futamidejének végéig.

(4) A rendelet 7. melléklete tartalmazza az Áht. 24. § (4) bekezdés c.) pontja szerinti közvetett támogatásokról szóló kimutatást.

(5) A rendelet 8. melléklete tartalmazza az Áht. 24. § (4) bekezdés b.) pontja szerinti többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve.

(6) A rendelet 9/a. és 9/b. melléklete tartalmazza az éves bevételi és kiadási előirányzat teljesüléséről szóló előirányzat-felhasználási ütemtervet.


4. §

(1) A rendelet 10/a. és 10/b. melléklete tartalmazza a költségvetés 2021.évi mérlegét.

(2) Az önkormányzat felhalmozási kiadásait a 11/a. melléklet határozza meg. Az Európai Uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok bevételeit, kiadásait 11/b.  melléklet szerint határozza meg.

(3) A rendelet 12. melléklete tartalmazza az adósságállomány alakulását lejárat, eszközök bel-és külföldi hitelezők szerinti bontásban.


5. §

(1) A rendelet 13. melléklete tartalmazza a pénzeszközök tervezett változásáról szóló kimutatást.

(2) A Képviselő-testület a költségvetési év során nem határoz meg olyan fejlesztési célt, amelyek megvalósításához a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik, vagy válhat szükségessé.

(3) A Képviselő-testület a költségvetési létszámkeretet az önkormányzatnál 6 főben állapítja meg a 15. melléklet szerint.

(4) A 2021. év során a közfoglalkoztatottak létszám előirányzata: 28 fő.

(5) A Képviselő-testület általános költségvetési tartalékot nem állapít meg.

(6) A Képviselő-testület a költségvetési céltartalékot nem állapít meg.

6. §

(1) A 2. § (1) bekezdésében nincs működési célú forráshiány.

(2) Az Önkormányzat által nyújtott hitelek (kölcsönök) állományáról szóló kimutatást a rendelet 14. melléklete tartalmazza.



A költségvetés végrehajtásának szabályai

7. §

  1. A költségvetési szervek rendeletbe meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.


  1. Az önállóan működő költségvetési szerv az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.


  1. Az önállóan működő költségvetési szervek előirányzatai teljesítéséhez szükséges pénzellátásról az igény felmerülésének függvényében a polgármester gondoskodik.


  1. Az önállóan működő költségvetési szerv feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv költségvetésében részére megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.


  1. A polgármester 500.000 forintig dönthet forrásfelhasználásról azzal, hogy döntéséről a döntést követő legközelebbi ülésen tájékoztatja a Képviselő-testületet.


  1. A Képviselő-testület a polgármester számára felhatalmazást ad az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítására és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra, ide értve a kiadási kiemelt előirányzatai közötti átcsoportosítást is.


A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


8. §


  1. Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és tovább fejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.


  1. Az önkormányzat és intézményei belső ellenőrzését a Kazincbarcika és Vonzáskörzete Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás Belső Ellenőrzési Csoportja végzi.


  1. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.


9. §

Záró rendelkezések

A rendelet a kihirdetését követő 5. napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2021. január 1-jétől kell alkalmazni.



                              Deák-Szinyéri József                           Dr. Szécsi Ottó

                                     polgármester                                         jegyző