Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2021. (IX. 17.) önkormányzati rendelete

a helyi elismerő címek és díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 9/2019. (III. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 01- 2021. 10. 01

Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2021. (IX. 17.) önkormányzati rendelete

a helyi elismerő címek és díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 9/2019. (III. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontja, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § (1), (3) bekezdése alapján biztosított jogkörében eljárva, valamint Magyarország címerének és zászlajának, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § A Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi elismerő címek és díjak alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 9/2019. (III. 22.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. §‑a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete által alapított elismerő címek és díjak a következők:

  • a) Budapest Főváros XVI. kerületének fejlődése, gyarapodása és hírnevének öregbítése érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenység, avagy példamutató életmű elismerésére a „BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLET DÍSZPOLGÁRA” cím, amely adható még:
    • aa) protokolláris okból – elsősorban hasonló jellegű elismerő cím viszonzására, nem a XVI. kerületben szerzett érdemekért –, és
    • ab) posztumuszként, amennyiben az elismerő címre jelölt személyt életében nem lehetett megjutalmazni;
  • b) Budapest Főváros XVI. kerületének javára történő kulturális, művészeti, közművelődési, pedagógiai, sport, közbiztonsági, karitatív, egészségügyi, környezetvédelmi, településfejlesztési vagy más közérdekű tevékenység terén kitűnt és jelentős eredményeket elért személy vagy közösség tevékenységének vagy életművének elismerésére a „BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETÉÉRT” díj, amely adható:
    • ba) élő személynek, közösségnek vagy
    • bb) posztumuszként, amennyiben az elismerő címre jelölt személyt életében nem lehetett megjutalmazni.”

2. § A Rendelet 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A díszpolgári cím adományozására vonatkozó felhívást legkésőbb a tárgyévet megelőző év december 15-ig a XVI. kerületi Újságban és a kerület honlapján is nyilvánosságra kell hozni.”

3. § A Rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A díszpolgári cím adományozására vonatkozó javaslatokat a felhívással közzétett űrlapon a polgármesterhez címzett indítványban lehet megtenni. A beérkezett indítványokat a polgármester köteles előzetesen a Tanácsadó Testület elé terjeszteni.”

4. § E rendelet 2021. október 1. napján lép hatályba.