Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (X. 25.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és piacokról szóló 31/2019. (XII.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 26- 2022. 07. 02

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (X. 25.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és piacokról szóló 31/2019. (XII.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.10.26.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A vásárokról és piacokról szóló 31/2019.(XII.18.) önkormányzati rendelet 12. és 13. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„12. § (1) Tartós helyhasználat a Pázmány utcai piac és a Vásár alkalmával:

a) Tartós helyhasználatot igénylők a tartós helyhasználatot a piac részleg irodájában kérelmezhetik. Amennyiben a kérelemnek megfelelő kiadható hely nincs, a kérelmezőt írásbeli igénybejelentése alapján nyilvántartásba veszik. A megüresedő helyeket a piac részleg a kérelem benyújtásának sorrendjében és a 11. § (5) bekezdésben foglalt szempontok alapján adja ki. A bírálat és kiértesítés után helyhasználat a helyhasználati engedély kiadásával jön létre.

b) Tartós helyhasználattal már rendelkezők részére, ugyanazon árusító helyre a következő naptári évre szóló helyhasználati engedély az éves használati díj megfizetésével adható ki.

(2) Tartós helyhasználat céljából árusító helyet igényelni és elfoglalni az adóévre kiállított őstermelői igazolvánnyal, illetve adószámmal rendelkezők jogosultak. Egyéni vállalkozók a tevékenység végzéséhez szükséges engedély, bejelentés vagy igazolvány, gazdasági társaságok a bejegyzésüket igazoló cégbírósági végzés vagy cégkivonat bemutatására, valamint e dokumentumoknak az árusító helyen való folyamatos tartására kötelesek.

13. § (1) A Béke téri piacon árusítani a kijelölt 4 vagy 6 méter hosszú árusító helyeken, a főépítésszel előzetesen egyeztetett egységes arculat biztosítása mellett lehet. A kijelölt árusítóhelyek nem vonhatók össze.

(2) A Béke téri piacon az árusító helyek tartós helyhasználóját évente, a jegyző által kijelölt háromtagú bizottság nyílt sorsolás útján jelöli ki, melynek eredményét jegyzőkönyvben kell rögzíteni.

(3) A sorsoláson az a tartós helyhasználatot igénylő vehet részt, aki a sorsoláson való részvételi szándékát a jegyzőnek a tartós helyhasználatot megelőző év november 15. napjáig a hirdetményben meghatározott módon bejelenti és az e rendeletben foglalt árusítási és egyéb feltételek, valamint a sorsolásról szóló hirdetményben leírtak elfogadásáról külön nyilatkozatot tesz. A sorsolás napját kitűző hirdetmény minden év október 31-ig a helyben szokásos módon közzétételre kerül.

(4) A tartós helyhasználat igényét bejelentő köteles a sorsoláson személyesen, képviselője vagy okirattal igazolt meghatalmazottja (továbbiakban: tartós helyhasználatot igénylő) útján részt venni.

(5) A sorsolási bizottság először az Oskola és a Pázmány utca közötti 6 méteres, majd a 4 méteres, ezt követően a Petőfi Sándor és az Oskola utca közötti 6 méteres, majd a 4 méteres árusítóhelyeket sorsolja ki (továbbiakban: sorsolási rend), ennek megfelelően négy sorsolásra kerül sor.

(6) A sorsolási rend alapján megtartott sorsolás során a tartós helyhasználatot igénylők lezárt borítékba helyezik nevüket, és az adott sorsolás megkezdése előtt az urnába helyezik azt.

(7) A sorsolási bizottság adott sorsolás során konkrét árusítóhelyekre sorsolja ki annak tartós helyhasználóját.

(8) Adott árusítóhelyek sorsolásán részt vehet az a tartós helyhasználatot igénylő is, aki részére a sorsolási rendben az előző sorsolás(ok) során nem jelöltek ki árusítóhelyet.

(9) Adott sorsoláson kisorsolt tartós helyhasználatot igénylő a sorsolási rendben következő sorsolásokon nem vehet részt.

(10) A piac részleg a tartós helyhasználati engedélyt a tartós helyhasználati díj megfizetésének hitelt érdemlő igazolását követően adja ki.

(11) A sorsolást követő időszakban tartós helyhasználó nélkül maradt árusító helyek tartós helyhasználóját az igények beérkezési sorrendjében, e rendeletben előírtak alkalmazásával az üzemeltető jelöli ki.

(12) A Béke téri piacon történő árusításra a 12. § (2) bekezdést is alkalmazni kell.”

2. § (1) A vásárokról és piacokról szóló 31/2019.(XII.18.) önkormányzati rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A helyhasználati engedély a fenntartó érdekkörében felmerülő okból, vagy közérdekből 15 napos határidővel írásban visszavonható, mely esetben az éves tartós helyhasználati díj arányos része a helyhasználó részére visszafizetésre kerül.”

(2) A vásárokról és piacokról szóló 31/2019.(XII.18.) önkormányzati rendelet 14. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Amennyiben a tartós helyhasználó a felelősségi körében az 5. § (2) bekezdés aa) és ba) és 6. § (2) bekezdés aa) és ba) pontokban meghatározott nyitvatartási napokon, a naptári évnek március 1. és október 30. közötti időszakában 50 %-ot meghaladóan nem árusít, az üzemeltető tartós helyhasználati engedélyét – írásban, indoklás megjelölésével – azonnali hatállyal visszavonhatja, valamint a visszavonás időpontját követő két éven belül tartós helyhasználatot igénylő eljárásból kizárhatja.”

3. § A vásárokról és piacokról szóló 31/2019.(XII.18.) önkormányzati rendelet 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„16. § (1) A Pázmány utcai piacon és Csongrádi úti Országos Állat- és Kirakodó vásáron tartós helyhasználatba kapott hely tárgyévre megállapított éves díját köteles a helyhasználatra jogosult az üzemeltető által kiállított számla alapján tárgyév február 15. napjáig megfizetni.

(2) A Béke téri piacon a helyhasználatra jogosult köteles a tartós helyhasználatba kapott hely tárgyévre megállapított díját az üzemeltető által kiállított számla alapján megfizetni.”

4. § A vásárokról és piacokról szóló 31/2019.(XII.18.) önkormányzati rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

5. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 4. § és az 1. melléklet 2022. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

1. A vásárokról és piacokról szóló 31/2019.(XII.18.) önkormányzati rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 3. sora helyébe a következő rendelkezés lép:

(sorszám

A

B

C

D)

3

Oskola utca és Pázmány utca között

400 Ft/m2/hó

1000 Ft/m/nap

1200 Ft/m/nap”