Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 23/2021. (VI.8.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 33/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 01- 2021. 07. 01

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 23/2021. (VI. 8.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 33/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendeletre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése hatáskörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 33/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Tr.) 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § (1) A díszsírhely a kecskeméti köztemető örök emlék parcella elnevezésű, központi fekvésű temetőrészén az üzemeltető által fenntartott sírhely, amely a város életében meghatározó szerepet játszó, köztiszteletben álló polgárainak eltemetésére, vagy urnáik elhelyezésére szolgál.

(2) A díszsírhely személyre szóló adományozásáról a polgármester dönt. Az adományozásról a jogosultat, elhunyt személy esetén a legközelebbi hozzátartozóját, és az üzemeltetőt írásban értesíteni kell.

(3) A díszsírhelybe a jogosulton kívül – a sírnyitás és rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett –házastársa, továbbá közvetlen felmenő és lemenő egyenesági rokona is eltemethető, ha ahhoz a polgármester hozzájárult.

(4) A díszsírokat a sírhelytábla kiürítése esetén is fenn kell tartani. A köztemető átrendezése vagy megszüntetése esetén a díszsírokat a fellelhető hozzátartozó hozzájárulásával az új köztemetőnek erre a célra kijelölt részére át kell helyezni”

2. § A Tr. 4. § c) pontjában az „az örök emléksírok” szövegrész helyébe „a díszsírhelyek” szöveg lép.

3. § Ez a rendelet 2021. július 1-jén lép hatályba.