Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testülete 23/2021. (VI.28.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, a lakások lakbérének mértékéről, valamint a lakbértámogatásról szóló 34/2017. (IX. 27.) Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2021. 06. 29- 2021. 06. 30

Budapest Főváros XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testülete 23/2021. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, a lakások lakbérének mértékéről, valamint a lakbértámogatásról szóló 34/2017. (IX. 27.) Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének önkormányzati rendelete módosításáról

2021.06.29.

Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és a helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 34. §-ában és 2. mellékletében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, a lakások lakbérének mértékéről, valamint a lakbértámogatásról szóló Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 34/2017 (IX.27.) önkormányzati rendelete 18. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Ha a lakásbérleti szerződést a lakbér megfizetésének elmulasztása miatt mondták fel, a lakáshasználó kérelmére, a bérleti jogviszony megszűnését követően, a jegyző másik, lehetőleg kisebb alapterületű lakásra vonatkozóan bérleti szerződést köthet a lakáshasználóval, amennyiben

a) a fennálló lakbér, illetve használati díj tartozását maradéktalanul kiegyenlítette, vagy

b) hitelt éremlő módon igazolja, hogy a fennálló tartozás kiegyenlítésére alapítvány vagy egyéb jótékonysági szervezet által folyósított támogatásból sor kerül, illetve

c) a fennálló tartozás megfizetésével kapcsolatban részletfizetési megállapodást köt.

A szerződés legfeljebb 5 év határozott időtartamra szólhat, és évente felülvizsgálatra kerül.”

2. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, a lakások lakbérének mértékéről, valamint a lakbértámogatásról szóló Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 34/2017 (IX.27.) önkormányzati rendelete 18/A. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A Fecskeházban lévő lakásokra a bérleti jogviszony a szolgálati jogviszony időtartamáig, legfeljebb 5 éves, krízishelyzetben lévő igénylő esetén legfeljebb 2 éves határozott időre szólhat.

(2) Lakásigény benyújtására jogosultak, akik

a) a 40 éves életkort nem töltötték be,

b) sem az igénylő, sem a vele együtt költöző személy nem rendelkezik Budapesten, illetve Pest megyében másik lakás vagy lakás egy részének tulajdonjogával vagy bérleti jogával,

c) készek végleges lakáshoz jutásukat önerőből, előtakarékosság vállalásával megoldani,

d) Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Polgármesteri Hivatal, az Önkor-

mányzat által fenntartott költségvetési szerv, az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaság köztisztviselői, közalkalmazottai, munkavállalói.”

(2) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, a lakások lakbérének mértékéről, valamint a lakbértámogatásról szóló Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 34/2017 (IX.27.) önkormányzati rendelete 18/A. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) Lakásigény benyújtására a 40. életévét betöltött, különösen nehéz élethelyzetben lévő igénylő (a továbbiakban: krízishelyzetben lévő igénylő) is jogosult.”

(3) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, a lakások lakbérének mértékéről, valamint a lakbértámogatásról szóló Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 34/2017 (IX.27.) önkormányzati rendelete 18/A. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A kerületben működő közintézménnyel a Fecskeházban lévő lakásra vonatkozóan a Tulajdonosi és Városfejlesztési Bizottság döntésével bérlőkijelölési jog biztosítására megállapodás köthető azzal, hogy a kerületben működő közintézmény mentesül a pénzbeli ellenérték megfizetése alól.”

(4) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, a lakások lakbérének mértékéről, valamint a lakbértámogatásról szóló Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 34/2017 (IX.27.) önkormányzati rendelete 18/A. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Az az igénylő, akivel a Fecskeházban lévő lakásra bérleti szerződés kerül megkötésre, köteles valamely pénzintézetnél a lakásbérleti jogviszonyhoz igazodó időtartamra, minimum a havi lakbér összegével megegyező összegű havi megtakarításra vonatkozó előtakarékossági szerződést kötni. Az előtakarékossági szerződés megkötését bérlő köteles igazolni. A krízishelyzetben lévő igénylő és a Budapesti Rendőr-főkapitányság XII. kerületi Kapitánysága által kiválasztott bérlő az előtakarékossági szerződés megkötése alól mentesül.”

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.