Sárvár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2021. (VII.29.) önkormányzati rendelete

Sárvár város építési szabályzatáról szóló 37/2016. (XI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 30- 2021. 07. 31

Sárvár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2021. (VII. 29.) önkormányzati rendelete

Sárvár város építési szabályzatáról szóló 37/2016. (XI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Sárvár Város Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 13. § (1) bekezdésben megállapított feladatkörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 8. § (2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró szervek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A SÁRVÁR VÁROS ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL szóló 37/2016. (XI. 28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SÉSZ) 3. §-a a következő 9a. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazása során)

  • „9a. Porta rendeltetésű épület: valamely ingatlanon elhelyezett, az ingatlanra történő ki- és beléptetés ellenőrzéséért és vagyonvédelmi feladatok ellátásáért felelős személy tartózkodására szolgáló épület”

[13. Üzemi épület: közvetlenül az ipari tevékenység végzését (termelési, technológiai, tárolási, raktározási funkciót) szolgáló épület.]

2. § A SÉSZ 24. §-a a következő (11) bekezdéssel egészül ki:

„(11) Egy személygépkocsi elhelyezését kell biztosítani minden lakás és üdülő önálló rendeltetési egysége után.”

3. § A SÉSZ 27. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Kertvárosias lakóterületen

  • a) kertvárosi lakó övezetek közül
    • aa) az Lke, Lke2 és Lke3 jelű építési övezetben legfeljebb kettő lakóépület helyezhető el azzal, hogy azokhoz lakásonként további egy-egy különálló tároló funkciójú önálló rendeltetési egység tartozhat
    • ab) az Lke, Lke2, Lke3 és az Lke4 jelű építési övezetben az OTÉK 13. §-a szerinti építményeken túl a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró kézműipari és a környezetre jelentős hatást nem gyakorló, a telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekre, valamint a telepengedélyezés rendjére és a bejelentés szabályaira vonatkozó rendelkezések alapján bejelentéshez kötött ipari tevékenység céljára szolgáló építmény is elhelyezhető.
    • ac) az Lke, Lke2, Lke3 és az Lke4 jelű építési övezetben a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló Korm. rendeletben szálláshely céljára szolgáló épület esetében a rendeltetési egységek típusa, száma a (3) bekezdés d) pontja szerint kerül meghatározásra
  • b) az övezeti előírás telekterületét kétszeresen meghaladó telekméret esetén a beépítési %-ot a kétszeres telekméretig lehet számítani, az ennél nagyobb telekméret a beépíthetőségbe csak fél értékkel számítható be. Az övezeti telekméretet négyszeresen meghaladó telek esetén a négyszeres telekméret fölötti telekrészt a beépíthetőség mértékébe nem lehet beszámítani.
  • c) a Jókai Mór utca, Arany János utca, Nádasdy Ferenc út és a Március 15. utca által határolt telektömb Lke2-22-43 jelű építési övezetében a megengedett legnagyobb beépítettség 35 %.
  • d) Kertvárosias lakóterületen a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló Korm. rendeletben meghatározottak közül
    • da) az Lke, Lke2 és Lke4 jelű építési övezetben kizárólag az üdülőház, magánszálláshely és az egyéb szálláshely céljára szolgáló épület helyezhető el azzal, hogy ingatlanonként legfeljebb 2 db épület, és egy épületen belül a szobák vagy rendeltetési egységek száma maximum 2 db
    • db) az Lke3 jelű építési övezetben kizárólag az üdülőház, magánszálláshely és az egyéb szálláshely céljára szolgáló épület helyezhető el azzal, hogy ingatlanonként legfeljebb 5 db épület, és egy épületen belül a szobák vagy rendeltetési egységek száma maximum 2 db”

4. § A SÉSZ 31. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A 0320/52 hrsz megosztásával kialakuló 0320/86 hrsz-ú ingatlant magába foglaló Ge jelű építési övezet esetén az ingatlan temetővel határos oldala felőli építmény homlokzatokon nyitható nyílászáró, illetve - a szociális blokkok szellőzésén kívül egyéb - zajkibocsátó szerelvény nem helyezhető el.”

5. § A SÉSZ 32. §-a a következő (3)–(5) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A Gip1 jelű építési övezetben kereskedelmi célú épület is elhelyezhető.

(4) A Gip1 jelű építési övezetben a legnagyobb épületmagasság 28 m, ahol a megengedett legnagyobb homlokzatmagasság 30 m, azonban technológiához kötött speciális építmények, különösen tornyok, szárítók, tárolók, automata-magasraktár esetén a legnagyobb épületmagasság legfeljebb 40 m.

(5) A Gip1 jelű építési övezetben előkertben is elhelyezhető porta rendeltetésű épület.”

6. § A SÉSZ 43. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Különleges beépítésre nem szánt horgásztó (KbnHt) övezetbe sorolt

  • a) terület a horgászat, sport és szabadidő céljára vehető igénybe,
  • b) ingatlan területén a horgászat, sport, szabadidő és a terület üzemeltetését és fenntartását kiszolgáló építmények helyezhetők el legfeljebb 10 %-os beépítettséggel 4,5 m épületmagassággal.”

7. § (1) A SÉSZ 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) A SÉSZ 2. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

8. § Ez a rendelet 2021. július 30-án lép hatályba.

1. melléklet

1. A SÁRVÁR VÁROS ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL című 37/2016. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 1. melléklet szerinti csatolmánya helyébe a következő rendelkezés lép:

2. melléklet

1. A SÁRVÁR VÁROS ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL című 37/2016. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 2. melléklet szerinti csatolmánya helyébe a következő rendelkezés lép: