Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 10. 01

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet rendelkezése alapján az önkormányzati rendelet nem határozhatja meg a szabályozása jogpolitikai célját és általános elveit. A rendelet a jogszabályi rendelkezés szerint csak a rendelet hatályát tartalmazza, mely a helyi rendeletben megjelölt természetes személyek körére terjed ki.

A 2. §-hoz

Azon értelmező rendelkezések találhatók ebben a szakaszban, melyekre az Szt. külön rendelkezést nem tartalmaz. Az értelmező rendelkezések segítik a jogalkalmazó szociális hatósági munkáját.

A 3–7. §-hoz

Az általános eljárási rendelkezések kerültek – a hatályos önkormányzati rendeletben foglaltaknak megfelelően – összefoglalásra, melyeket a rendelet alapján megállapításra kerülő szociális ellátások esetében alkalmazni kell.

A 8. §-hoz

A törvényességi felhívásra figyelemmel a rendelet kizárólag szociális szempontokat tartalmaz a lakásfenntartási támogatás nyújtására vonatkozó szabályok esetében, így a hatályos rendeletben szereplő – a lakókörnyezet rendezettségének biztosításával és annak ellenőrzésével, illetve ezzel összefüggésben a lakásfenntartási támogatás megszüntetésével kapcsolatban előírt – egyes szabályok kikerültek a jogi szabályozásból.

A 9. §-hoz

A rendelet a gyógyszertámogatás nyújtására vonatkozó részletes szabályokat tartalmazza.

A 10. §-hoz

A rendelet a méltányossági ápolási díj nyújtására vonatkozó szabályokat tartalmazza.

A 11–17. §-hoz

A rendelet – figyelemmel a törvényességi felhívásra is – a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatás nyújtására vonatkozó szabályokat tartalmazza. Az új szabályozás már nem maximalizálja a rendkívüli települési támogatás éves szintű igénybevételét, a támogatás mértéke pedig egyértelműen meghatározza. A rendelet a hatályos jogszabály szerint tartalmazza a rendkívüli települési támogatás keretében megállapítható elemi kár támogatást, krízistámogatást, temetési támogatást, tankönyv-és tanszertámogatást és étkezési térítési támogatást.

A 18. §-hoz

A rendeletben a köztemetéssel kapcsolatos szabályok – figyelemmel a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény előírásaira is – a hatályos rendelet szabályaival egyezően kerültek szabályozásra.

A 19. §-hoz és a 20. §-hoz

A természetben nyújtandó szociális ellátások körét, biztosításának formáját és módját rögzítik ezen rendelkezések. A törvényességi felhívás alapján pontosításra került, hogy a rendkívüli települési támogatás utalvány formájában milyen összegben kerül a szociálisan rászoruló kérelmező részére biztosításra.

A 21. §-hoz

A rendelet – külön címben szabályozva – a tüzelőanyag támogatással kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza.

A 22. §-hoz

A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.

A 23. §-hoz

A hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmazza.