Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete 24/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

az egyes védőoltások költségeinek átvállalásáról szóló 17/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 01- 2021. 05. 01

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete 24/2021. (IV. 29.) önkormányzati rendelete

az egyes védőoltások költségeinek átvállalásáról szóló 17/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglalt jogköre alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 4. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az egyes védőoltások költségeinek átvállalásáról szóló 17/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az Önkormányzat a rendelet hatálya alá tartozó, legfeljebb 24 hetes gyermekek rotavírus elleni oltássorozata mindkét vakcinája teljes vételárának megtérítését - adómentes nem pénzben kapott juttatásként - átvállalja.”

2. § Az egyes védőoltások költségeinek átvállalásáról szóló 17/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A védőoltás iránti kérelmet a gyermek törvényes képviselője (szülői felügyeletet gyakorló szülője, gyámolt esetében gyámja) nyújthatja be a Polgármesteri Hivatalhoz (1067 Budapest, Eötvös utca 3.), az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon.”

3. § Az egyes védőoltások költségeinek átvállalásáról szóló 17/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A kérelmet benyújtó törvényes képviselő az oltóanyagokat a jogosultsági feltételek igazolását követően, közigazgatási hatósági eljárás során hozott, a védőoltások költségének átvállalásáról szóló határozat egy eredeti példánya átadásával a Védőnői Szolgálatnál (1068 Budapest, Király utca 88. fszt. 5.) veheti fel.”

4. § (1) Az egyes védőoltások költségeinek átvállalásáról szóló 17/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 5/A. § (1)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az Önkormányzat a rendelet hatálya alá tartozó, legfeljebb kétéves gyermekek meningococcus B baktérium elleni oltássorozata (3 db oltóanyag) első vakcinája teljes vételárának megtérítését - adómentes nem pénzben kapott juttatásként - átvállalja.

(2) Az Önkormányzat a rendelet hatálya alá tartozó, legfeljebb kétéves gyermekek meningococcus B baktérium elleni oltássorozata második és harmadik vakcinája teljes vételárának megtérítését - adómentes nem pénzben kapott juttatásként - átvállalja, feltéve, hogy a gyermeket nevelő családban az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át.

(3) Az Önkormányzat a rendelet hatálya alá tartozó, legfeljebb kétéves gyermek meningococcus B baktérium elleni oltássorozata mindhárom vakcinája teljes vételárának megtérítését - adómentes nem pénzben kapott juttatásként - átvállalja, amennyiben a gyermeket egyedülálló szülő vagy más törvényes képviselő neveli.

(4) Az Önkormányzat azon - a rendelet hatálya alá tartozó, legfeljebb kétéves - gyermekek vonatkozásában, akik a meningococcus B baktérium elleni oltássorozat első oltását a kérelem benyújtása napjáig megkapták,

  • a) az oltássorozat második vakcinája teljes vételárának megtérítését - adómentes nem pénzben kapott juttatásként - átvállalja, továbbá
  • b) az oltássorozat harmadik vakcinája teljes vételárának megtérítését - adómentes nem pénzben kapott juttatásként - átvállalja, feltéve, hogy a gyermeket nevelő családban az egy főre jutó havi jövedelem nagysága nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át.

(5) Az Önkormányzat azon - a rendelet hatálya alá tartozó, legfeljebb kétéves - gyermekek vonatkozásában, akik a meningococcus B baktérium elleni oltássorozat első és második oltását a kérelem benyújtása napjáig megkapták, az oltássorozat harmadik vakcinája teljes vételárának megtérítését - adómentes nem pénzben kapott juttatásként - átvállalja.””

(2) Az egyes védőoltások költségeinek átvállalásáról szóló 17/2016. (V. 26.) önkormányzati rendelet 5/A. §-a a következő (11) bekezdéssel egészül ki:

„(11) A kérelmet benyújtó törvényes képviselő az oltóanyagokat a jogosultsági feltételek igazolását követően, közigazgatási hatósági eljárás során hozott, a védőoltások költségének átvállalásáról szóló határozat egy eredeti példánya átadásával a Védőnői Szolgálatnál (1068 Budapest, Király utca 88. fszt. 5.) veheti fel.

5. § Ez a rendelet 2021. május 1-jén lép hatályba.