Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 22/2020. (XII.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 16- 2021. 11. 17

Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 22/2020. (XII.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.11.16.

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Lakástörvény) 3. § (1) és (2) bekezdésében, a 4. § (3) bekezdésében az 5. § (3) bekezdésében, a 12. § (5) bekezdésében, a 19. § (1)-(2) bekezdéseiben, a 20. § (3) bekezdésében, a 21. § (6) bekezdésében, a 23. § (3) bekezdésében, a 27. § (2) bekezdésében, a 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, a 34. § (1) és (6) bekezdéseiben, a 35. § (2) bekezdésében, a 36. § (2) bekezdésében és a 42. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 22/2020. (XII.18.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § Lakást kizárólag az alábbi jogcímeken lehet bérbe adni:

a) bérbeadás

aa) pályáztatás útján szociális helyzet alapján;

ab) pályáztatás útján költségelven;

ac) pályáztatás útján piaci alapon;

b) lakáscsere;

c) lakásbérleti jog folytatása;

d) lakásbérleti szerződés meghosszabbítása;

e) közérdekű feladatok megvalósítása érdekében történő bérbeadás;

f) önkormányzat által fenntartott költségvetési szervnél közfeladat ellátásában résztvevők részére történő bérbeadás

fa) szolgálati lakás bérbeadás;

fb) kríziselhelyezés céljából történő bérbeadás;

g) lakásgazdálkodási cél alapján történő bérbeadás;

h) nyugdíjasházi lakás bérbeadása;

i) bérlőkijelölési vagy bérlő-kiválasztási jog alapján történő bérbeadás;

j) a lakás korábbi bérlője részére történő bérbeadás;

k) jogcím nélküli lakáshasználat rendezése;

l) bérlőtársi jogviszony létesítése;

m) bérlőtársi jogviszony módosítása;

n) lakásbővítés;

o) bérbeadói nyilatkozat krízistámogatás igénybevételéhez.”

2. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 22/2020. (XII.18.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„12/A. Önkormányzat által fenntartott költségvetési szervnél közfeladat ellátásában résztvevők részére történő bérbeadás

19/A. § (1) Szolgálati lakást annak lehet bérbe adni

a) aki az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervnél dolgozik;

b) pályakezdő vagy 30 évnél nem idősebb;

c) egyedülálló,

d) Budapesten vagy az önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv székhelyétől számított 30 km távolságra lévő településen nincs lakástulajdona, haszonélvezeti vagy bérleti joga;

e) vállalja a lakáshasználattal összefüggő valamennyi költség viselését;

f) vállalja, hogy a valamely általa választott pénzintézetnél a lakásbérleti jogviszonyhoz igazodó időtartamra, legalább a havi lakbér összegével egyező összegű havi megtakarításra vonatkozó takarékossági szerződést köt és azt legkésőbb a bérlakás birtokba adásáig igazolja;

g) a kérelem benyújtásakor a képviselő-testület által meghatározott munkakörben foglalkoztatott,

h) vállalja, hogy amennyiben önkormányzat által fenntartott költségvetési szervnél jogviszonyát a bérleti jogviszony letelte előtt megszünteti és nem létesít a g) pontnak megfelelő munkakörre jogviszonyt, abban az esetben a szolgálati lakás használatának idejére a kedvezményes lakhatás időarányos támogatás részét megtéríti az önkormányzatnak.

(2) Egy szolgálati lakásban legfeljebb kettő, közfeladatot ellátó bérlő helyezhető el.

(3) Szolgálati lakás bérbevételére irányuló kérelmet a polgármesterhez kell benyújtani. A kérelemhez a kérelmezőt foglalkoztató költségvetési szerv vezetőjének javaslatát csatolni kell.

(4) A szolgálati lakást egy évre, de legfeljebb a bérlőnek az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervnél fennálló foglalkoztatási jogviszony idejére lehet bérbe adni.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott időtartam egy alkalommal, további egy évre meghosszabbítható. A bérleti jogviszony meghosszabbítását a bérlőnek a bérleti jogviszony lejárta előtt legalább 60 nappal kell kezdeményeznie.

(6) A bérleti jogviszony meghosszabbítására vonatkozó kérelmet a polgármesternek kell benyújtani. A kérelemhez a bérlőt foglalkoztató költségvetési szerv vezetőjének javaslatát csatolni kell.

(7) Szolgálati lakás bérbeadásáról és a (4) bekezdés szerinti bérleti jogviszony meghosszabbításáról a bérlőt foglalkoztató költségvetési szerv vezetőjének javaslata alapján a SZEB dönt. Amennyiben a kérelmező köznevelési intézményben foglalkoztatott, úgy a SZEB döntése előtt az Oktatási, Kulturális és Testvérvárosi Bizottság (a továbbiakban: OKTB) javaslatát is figyelembe veszi.

(8) Szolgálati lakás bérbeadásakor óvadékot nem kell fizetni.

(9) A képviselő-testület november 30. napjáig állapítja meg azokat a munkaköröket, amelyek betöltéséhez a következő évben szolgálati lakásban történő elhelyezést biztosít.

19/B. § (1) Kríziselhelyezés céljából lakást annak lehet bérbe adni

a) aki az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervnél dolgozik;

b) határozatlan idejű munkaviszonnyal rendelkezik,

c) amennyiben határozott idejű munkaviszonnyal rendelkezik munkaviszonyának kezdete legalább a kérelem benyújtása előtt egy évvel korábbi és legalább a kérelem benyújtását követő egy évig még fennáll;

d) súlyos, a lakhatását érintő krízishelyzetben van,

e) vállalja a lakáshasználattal összefüggő valamennyi költség viselését;

f) vállalja, hogy amennyiben az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervnél jogviszonyát a bérleti jogviszony letelte előtt megszünteti, abban az esetben a lakás használatának idejére a kedvezményes lakhatás időarányos támogatás részét megtéríti az önkormányzatnak.

(2) Kríziselhelyezésre vonatkozó kérelmet a polgármesterhez kell benyújtani. A kérelemhez a kérelmezőt foglalkoztató költségvetési szerv vezetőjének javaslatát csatolni kell.

(3) Kríziselhelyezés céljából lakást egy évre, de legfeljebb a bérlőnek az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervnél fennálló foglalkoztatási jogviszony idejére lehet bérbe adni.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott időtartam egy alkalommal, további egy évre meghosszabbítható. A bérleti jogviszony meghosszabbítását a bérlőnek a bérleti jogviszony lejárta előtt legalább 60 nappal kell kezdeményeznie.

(5) A bérleti jogviszony meghosszabbítására vonatkozó kérelmet a polgármesternek kell benyújtani. A kérelemhez a bérlőt foglalkoztató költségvetési szerv vezetőjének javaslatát csatolni kell.

(6) Kríziselhelyezés céljából lakás bérbeadásáról és a (3) bekezdés szerinti bérleti jogviszony meghosszabbításáról a költségvetési szerv vezetőjének javaslata alapján a SZEB dönt. Amennyiben a kérelmező köznevelési intézményben foglalkoztatott, úgy a SZEB döntése előtt az OKTB javaslatát is figyelembe veszi.

(7) Kríziselhelyezés céljából történő bérbeadáskor óvadékot nem kell fizetni.”

3. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 22/2020. (XII.18.) önkormányzati rendelet 21. § (1) bekezdése a következő f) ponttal egészül ki:

(Nyugdíjasházi lakás bérlője az lehet, aki:)

„f) bérleti jogát a 4. § fa) pont szerinti jogcímen szerzi meg.”

(2) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 22/2020. (XII.18.) önkormányzati rendelet 21. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Nyugdíjasházi lakás (1) bekezdés f ) pontja szerinti bérbeadásakor a 19/A. § rendelkezéseit kell alkalmazni.”

4. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 22/2020. (XII.18.) önkormányzati rendelet 34. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A használati díj összegét

a) amennyiben a bérleti szerződés megszűnésekor a bérlő szociális alapú lakbért fizetett, a használati díj összegét a bérleti jogviszony megszűnését követő hónaptól, költségelvű bérleti díj alapul vételével,

b) amennyiben a bérleti szerződés megszűnésekor a bérlő költségelvű lakbért fizetett, a használati díj összegét a bérleti jogviszony megszűnését követő hónaptól, piaci alapú bérleti díj alapul vételével,

c) amennyiben a bérleti szerződés megszűnésekor a bérlő piaci alapú lakbért fizetett, a használati díj összegét a bérleti jogviszony megszűnését követő hónaptól piaci alapú bérleti díj alapul vételével kell megállapítani.”

(2) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 22/2020. (XII.18.) önkormányzati rendelet 34. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A használat díjfizetés esedékessége megegyezik a bérleti jogviszony megszűnésének időpontja szerinti bérleti díjfizetés esedékességével.”

5. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 22/2020. (XII.18.) önkormányzati rendelet

a) 5. § (2) bekezdésében a „-j) vagy k) pontja” szövegrész helyébe az „- k)-m)” szöveg,

b) 10. §-ában a „c)–k) és m) pontokban” szövegrész helyébe a „b)-e) és az g)-o)” szöveg,

c) 13. § (1) bekezdésében a „-f) és h)-m)” szövegrész helyébe a „-g) és a i)-o)” szöveg,

d) 13. § (8) bekezdésében a „piaci lakbért” szövegrész helyébe a „piaci alapú lakbért” szöveg,

e) 13. § (9) bekezdésében a „piaci lakbért” szövegrész helyébe a „piaci alapú lakbért” szöveg,

f) 21. § (4) bekezdésében az „e) pont” szövegrész helyébe az „e)-f) pont” szöveg

lép.

6. § Hatályát veszti az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 22/2020. (XII.18.) önkormányzati rendelet 19. § (7) bekezdésében az „a Nyugdíjasházban” szövegrész.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.