Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekjóléti alapellátásokról, valamint a gyermekek napközbeni ellátását biztosító étkeztetés intézményi térítési díjáról

Hatályos: 2021. 10. 01

a gyermekjóléti alapellátásokról, valamint a gyermekek napközbeni ellátását biztosító étkeztetés intézményi térítési díjáról

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Figyelemmel a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet rendelkezéseire is, meghatározza a rendelet megalkotása és alkalmazása során a rendelet személyi és területi hatályát. Kitér a szabályozás arra, hogy a Gyöngyös Városi Önkormányzatnak a gyermekjóléti alapellátási kötelezettsége kiterjed a Gyvt.-ben meghatározott körre, továbbá az Önkormányzat fenntartásában működő családi bölcsődében ellátásban részesülőkre.

A 2. §-hoz

Az eljárási rendelkezések kerültek megfogalmazásra, melyeket a rendelet alapján a személyes gondoskodást nyújtó ellátások ügyében kell alkalmazni. Szabályozza a személyes gondoskodást nyújtó ellátások iránti kérelmek benyújtásának helyét.

A 3. §-hoz

Meghatározza, hogy a gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézményekbe történő felvételről kinek van hatásköre dönteni.

A 4. §-hoz

Az Önkormányzat által – a Gyvt.-ben meghatározott egyes ellátási formák közül – nyújtott személyes gondoskodási ellátások taxatív felsorolását tartalmazza.

Az 5. §-hoz

A gyermekek napközbeni ellátásának bölcsődei és családi bölcsődei igénybevételének részletes feltételeit határozza meg a gyermek távolmaradásának esetére irányadó követelményekkel. Tartalmazza továbbá a törvényes képviselő által fizetendő intézményi térítési díjat, valamint a bölcsődei játszócsoport és időszakos gyermekfelügyelet óradíját is.

A 6. §-hoz

Szabályozza, hogy az Önkormányzat a gyermekétkeztetést a Gyvt.-ben foglalt jogosultak számára szervezi és biztosítja. Meghatározza a gyermekétkeztetés személyi térítési díja, illetve kedvezményes étkezési díja iránti kezdeményezésnek és elbírálásának feltételeit.

A 7. §-hoz

A hátralék felhalmozódásának csökkentése érdekében a személyi térítési díjak meg nem fizetése esetére alkalmazandó részletes szabályokat tartalmazza.

A 8. §-hoz

A hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmazza.

A 9. §-hoz

A hatályba léptető rendelkezéseket tartalmazza.