Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (X.21.) önkormányzati rendelete

Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/2013. (II. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 22- 2021. 10. 23

Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2021. (X. 21.) önkormányzati rendelete

Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/2013. (II. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról

A Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/2013. (II. 14.) önkormányzati rendelet 7. § 14. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A képviselő-testület hatásköréből nem ruházható át:)

  • „14. a településfejlesztési terv és a településrendezési terv jóváhagyása;”

2. § A Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/2013. (II. 14.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„9/A. A képviselőcsoport

16/A. § (1) A képviselők - képviselői tevékenységük összehangolására - képviselőcsoportokat (frakciókat) hozhatnak létre. Képviselőcsoportot legalább 4 képviselő alakíthat.

(2) A képviselő egyidejűleg csak egy képviselőcsoportnak lehet a tagja.

(3) A képviselőcsoport megalakulását vagy megszűnését a képviselőcsoport vezetőjének, a csoportba be- vagy kilépés tényét a képviselőnek 3 napon belül a polgármesternek kell írásban bejelenteni.

(4) A képviselőcsoport megalakulását be kell jelenteni, amely bejelentésnek tartalmaznia kell:

  • a) a képviselőcsoport nevét,
  • b) a képviselőcsoport vezetőjének nevét,
  • c) a képviselőcsoport tagjainak nevét.

(5) A képviselő a képviselőcsoportból bármikor kiléphet. A képviselő kilépését követő 1 hónap elteltével bármely más képviselőcsoporthoz csatlakozhat, vagy legalább három képviselőtársával új képviselőcsoportot alakíthat.

(6) Megszűnik a képviselőcsoport, ha tagjainak száma 4 fő alá csökken, vagy ha a képviselőcsoport saját maga dönt a megszűnéséről.

(7) A képviselőcsoportok működésük szabályait saját maguk határozzák meg.

(8) A képviselőcsoportot a Képviselő-testület előtt bármely, a képviselőcsoport által meghatározott tagja képviselheti.

(9) A képviselőcsoport jogait a megalakulásról szóló értesítés megküldését követően gyakorolhatja.”

3. § A Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/2013. (II. 14.) önkormányzati rendelet 29. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A képviselőcsoport vezetője vagy megbízottja jogosult a képviselőcsoport álláspontjának kialakítása érdekében a Képviselő-testület ülésének bármely szakaszában a vita folyamán rövid szünetet kérni, ülésenként legfeljebb 3 alkalommal, összesen legfeljebb 20 perc időtartamban. ”

4. § A Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/2013. (II. 14.) önkormányzati rendelet 30. § (2) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A vita 4 részből áll.)

  • „d) 4. rész:
    • da) A képviselők és a tanácskozási joggal rendelkezők ismertetik véleményüket egy-egy alkalommal legfeljebb 3-3 percben.
    • db) A képviselőcsoport vezetője vagy megbízottja ismerteti a képviselőcsoport véleményét egy-egy alkalommal legfeljebb 5 percben.”

5. § A Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/2013. (II. 14.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

A Képviselő-testület által a polgármesterre átruházott hatáskörök

1. A polgármester átruházott hatáskörben:

1.1. Dönt:

1.1.1. a bölcsődei ellátás iránti kérelmekről,

1.1.2. önkormányzati segély, méltányossági ápolási díj, méltányossági közgyógyellátás, köztemetésre vonatkozó megtérítési kötelezettség alóli mentesítés ügyében,

1.1.3. az ápolást-gondozást nyújtó intézményekben fizetendő személyi térítési díj fedezetéül megállapított jelzálogjog módosításához, törléséhez való hozzájárulás megadása tárgyában,

1.1.4. az elhunyt személy utolsó lakóhelye szerinti települési önkormányzattól a köztemetés költségeinek megtérítésére irányuló igénylésről,

1.1.5. az önkormányzat tulajdonában álló lakás szociális krízishelyzetben, valamint közérdekű célból történő bérbeadásáról az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 22/2011. (VI. 9.) önkormányzati rendeletben (a továbbiakban Bérbeadási rendelet) meghatározottak szerint,

1.1.6. címerhasználat engedélyezéséről,

1.1.7. a testvérvárosokba és más bel- és külföldi utakra delegált önkormányzati küldöttség létszámáról, tagjairól,

1.1.8. a mindenkor hatályos közbeszerzési szabályzatban meghatározott feladatok vonatkozásában,

1.1.9. a közterület rendeltetéstől eltérő használatával kapcsolatos kérelmek elbírálásáról,

1.1.10. az Önkormányzat saját halottjává nyilvánításról és a szükséges pénzügyi fedezet összegének meghatározásáról.

1.2. Hozzájárul a közterületi zöldfelületek megjelenési formájának, zöldfelületi arányainak, zöldfelületi mutatóinak megváltoztatásához, a korábbitól eltérő kialakításához.

1.3. Döntése alapján az Önkormányzat alkalmanként egy évre átvállalhatja a tulajdonos zöldfelület fenntartási kötelezettségét.

1.4. A városi főépítész véleményének kikérését követően hozzájárul a város közterületein emléktábla kihelyezéséhez.

1.5. Elbírálja a hulladékszállítási és kezelési közszolgáltatási díj megfizetéséhez való méltányossági hozzájárulás tárgyában beérkezett kérelmeket.

1.6. Határozatban megállapítja a mezőőri járulék összegét.

1.7. A megállapított mezőőri járulék összegét kivételesen indokolt esetben – különösen árvíz, belvíz, és más elemi kár esetében – a kár mértékétől függően, amelyet az arra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóság által kiadott igazolás alapján állapít meg –, kérelem alapján részben vagy egészben elengedheti.

1.8. Dönt az otthonteremtés önkormányzati támogatása odaítéléséről.

1.8.1. Ha a támogatott a vásárolt lakás elidegenítését követően legalább azonos, vagy magasabb értékű lakást kíván építeni vagy vásárolni Jászberény város közigazgatási területén, úgy a támogatott kérelmére hozzájárulhat a korábbi ingatlan tehermentesítéséhez.

1.8.2. Elbírálja a támogatással érintett ingatlanra az önkormányzat javára bejegyzett jelzálogjog és az azt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom esetén további terhek ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére irányuló kérelmeket.

1.8.3. Különös méltánylást érdemlő esetben dönt a beépítési határidő egy alkalommal legfeljebb egy évvel történő meghosszabbításáról.

1.9. Gyakorolja az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági társaságok vezető tisztségviselői tekintetében – a Képviselő-testület által gyakorolt választás és visszahívás kivételével – a munkáltatói jogokat, illetve a megbízási jogviszonyból eredő megbízói jogokat.

1.10. A Jászberény Város Önkormányzatának vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 13/2012. (III. 19.) önkormányzati rendeletben meghatározott esetben:

1.10.1. megteszi az Önkormányzat vagyonával kapcsolatos, a tulajdonost megillető jognyilatkozatokat – így különösen: tulajdonosi hozzájárulás kiadása, önkormányzati vagyont érintő építési eljárás kezdeményezése, megállapodáson alapuló szolgalmi jog létesítése, birtokvédelmi eljárás kezdeményezése,

1.10.2. dönt az Önkormányzat javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom törléséről,

1.10.3. a 25 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű vagyontárgyak pályáztatása esetén jóváhagyja a pályázati felhívást,

1.10.4. dönt az Önkormányzat vagyontárgyai – a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvényben foglaltak figyelembe vételével – a közcélra és rövidtávra – alkalmanként 30 napot meg nem haladó időtartamra – való ingyenes használatba adásáról,

1.10.5. hozzájárul a működtetésbe átadott ingó vagyontárgyak selejtezéséhez,

1.10.6. hozzájárul az intézményi vagyongazdálkodás esetében az önkormányzati tulajdonú vagyon öt éven túli bérbe, használatba adásához,

1.10.7. hozzájárul az intézmény által kezelt ingatlanvagyon alkalmanként 30 napot meg nem haladó időtartamra való, az intézmény vezetője általi térítésmentes használatba adásához,

1.10.8. dönt az önkormányzat által működtetett köznevelési intézmények helyiségeinek bérbeadásáról, haszonbérletéről,

1.10.9. hozzájárul az önkormányzat által működtetett köznevelési intézmények önkormányzati tulajdonú ingó vagyontárgyainak selejtezéséhez,

1.10.10. dönt ingó vagy ingatlan vagyontárgy tulajdonjogának az önkormányzat részére történő felajánlásának elfogadásáról,

1.10.11. jogosult az önkormányzat követeléseiről 100.000 Ft értékhatárig lemondani.

1.11. Kezdeményezheti a kisajátítási eljárást a Képviselő-testület által meghatározott településrendezési feladatok megvalósításához szükséges ingatlanokra vonatkozóan, amennyiben a kártalanítás várható fedezete a költségvetésben rendelkezésre áll.

1.12. A kisajátítási eljárás kezdeményezése helyett megállapodhat az érdekeltekkel a kártalanításról, ha az ingatlannak a helyi közút, közpark céljára szükséges részén építmény vagy építményrész áll, abban az esetben, ha a kártalanításhoz szükséges és szakértői véleménnyel alátámasztott költség a költségvetésben rendelkezésre áll.

1.13. Megállapodhat a kártalanításról az érintett ingatlan tulajdonosával, haszonélvezőjével, ha valamely településrendezési intézkedés következtében az ingatlan korábbi rendeltetését, használati módját meg kell változtatni, és ebből a tulajdonosnak, haszonélvezőnek kára származik.

1.14. Kezdeményezheti az ingatlan kisajátítását, ha a tulajdonos nem teljesíti beépítési kötelezettségét, amennyiben a kártalanításra szükséges fedezet a költségvetésben rendelkezésre áll.

1.15. az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítéséről szóló 21/2012. (IV. 12.) önkormányzati rendeletben meghatározott esetben dönt:

1.15.1. a kedvezmények igénybevételére irányuló kérelem elbírálásáról,

1.15.2. a második legjobb ajánlattevővel történő szerződéskötésről, vagy a pályázati eljárás eredménytelenné nyilvánításáról,

1.15.3. az Önkormányzat javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom törléséről, tulajdonjog fenntartás tényének törléséről,

1.15.4. az Önkormányzat javára bejegyzett jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom ranghelyének megváltoztatásához való hozzájárulásról.

1.16. A Szakképzési Ösztöndíj Programról szóló 49/2013. (XII. 12.) önkormányzati rendeletben meghatározott esetben:

1.16.1. megállapítja a következő tanévre vonatkozóan a hiányszakmának nyilvánított szakmák listáját,

1.16.2. dönt a támogatás odaítéléséről,

1.16.3. kérelem alapján a szakképzettség megszerzésének szerződésben vállalt határidejét módosíthatja,

1.16.4. kérelem alapján a visszafizetésre méltányosságból részletfizetést engedélyezhet.

1.17. Részt vesz a helyi foglalkoztatási érdekegyeztetésben.

1.18. Településképi véleményezési eljárást, településképi bejelentési eljárást és településképi kötelezési eljárást folytat le a településkép védelméről szóló törvényben meghatározott esetekben.

1.19. Ellátja mindazokat a feladatokat, melyet jogszabály a hatáskörébe utal.”