Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 9.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni támogatásokról szóló 47/2020. (XII. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 10- 2021. 07. 11

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2021. (VII. 9.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni támogatásokról szóló 47/2020. (XII. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló l993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az Egészségügyi, Szociális Sport, Ifjúsági és Civil Bizottság és a Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság véleményének kikérésével Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatásokról szóló 47/2020. (XII.17.) önkormányzati rendeletének módosításával az alábbiakat rendeli el:

1. § A Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni támogatásokról szóló 47/2020. (XII.17.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Rendelet) 2. § 9. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

  • „9. Szociálisan rászorult az a személy, akinél a vele életvitelszerűen együtt élő család egy főre jutó nettó havi jövedelme (továbbiakban: a család egy főre jutó jövedelme) nem haladja meg a nyugdíjminimum 350%-át, egyedül élő kérelmező esetén a nyugdíjminimum 450%-át és a 10. pontban meghatározott vagyonnal nem rendelkezik.”

2. § A Rendelet 5. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

  • „c) családjában senki sem rendelkezik a 2. § 10. pontjában meghatározott vagyonnal,”

3. § A Rendelet IV Fejezet 10. § címének helyébe a következő lép:

„IV. FEJEZET Önként vállalt rendszeres és rendkívüli ferencvárosi települési támogatások

Jövedelemkiegészítő támogatás

10.” §

4. § A Rendelet 13. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester kérelemre a (3)–(5) bekezdések szerinti oktatási támogatást nyújt a legalább 1 éve a IX. kerületben lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, és ott életvitelszerűen tartózkodó 6–23 éves életkorú, nappali tagozatos közoktatásban tanuló diák vagy szülője részére. A kérelemhez csatolni kell a tanulói jogviszony igazolását.”

5. § A Rendelet kiegészül egy új 16/A. §‑al az alábbiak szerint:

Lakhatáshoz kapcsolódó rendkívüli támogatás

16/A. § (1) A polgármester évente egy alkalommal legfeljebb 100.000 forint támogatást nyújthat annak a szociálisan rászorult kérelmezőnek, aki lakhatásához kapcsolódó rendkívüli élethelyzete miatt anyagi segítségre szorul.

(2) Rendkívüli élethelyzet különösen, ha a kérelmező

  • a) lakásbérleti jogviszonya felmondásra került és a támogatás odaítélésével a kilakoltatás veszélye elhárul, vagy
  • b) lakásbérleti-, közös költség-, közüzemi díjtartozása keletkezett és azt egyéb módon rendezni nem tudja, vagy
  • c) bűncselekményből származó káresemény károsultjává válik, és a kár vonatkozásában biztosítással nem rendelkezik, vagy
  • d) lakás-karbantartási (nyílászárók, fűtőberendezés, tűzhely, meleg víz előállító berendezés, kád, mosdó, falikút, mosogató, WC, csaptelep javítása, felújítása, cseréje; elektromos hálózat javítása, cseréje; beázás, csőrepedés után kőműves és hideg-melegburkolási munkálatok) költségét vagy a lakhatást és létfenntartást alapvetően meghatározó felszerelési tárgyak (vízóra, mosógép, bútor, hűtőgép, konyhai kisgépek, stb.) javítása és cseréje költségét saját erőből fedezni nem tudja, vagy
  • e) a családot elemi kár érte.

(3) Nem állapítható meg a támogatás annak a személynek:

  • a) akinek a családjában a kérelmezett díjtartozás az adósságcsökkentési támogatás igénybe vételével rendezhető,
  • b) aki 24 hónapon belül ugyanazon díjtartozás kiegyenlítésére nyújtja be kérelmét, vagy aki 5 éven belül ugyanazon lakás-karbantartási vagy felszerelési tárgy cseréjére nyújtja be kérelmét.

(4) A kérelem elbírálásához a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága által készített környezettanulmány és támogató javaslat szükséges.

Az elhasználódott vagy meghibásodott dolog cseréje csak a kereskedelemben kapható legegyszerűbb, és a meghibásodott dologhoz hasonló típusra vonatkozhat.

A támogatás adott célra történt felhasználását kérelmező köteles a támogatás nyújtásáról szóló határozatban megjelölt időben és módon igazolni, melyet a hivatal környezettanulmány készítése során ellenőrizhet.

(5) A támogatás a családban élők számától függetlenül egy személy részére állapítható meg.”

6. § A Rendelet 19. §‑a kiegészül egy új (6a) bekezdéssel az alábbiak szerint:

„Rendkívüli élethelyzet igazolására a benyújtott kérelem mellé, a kérelmezőnek csatolni szükséges minden olyan iratot, dokumentumot, nyilatkozatot (igazolás, számla, okirat, szakvélemény, tanúsítvány) amivel a rendkívüli élethelyzetet igazolni tudja.”

7. § A Rendelet 19. § (15) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(15) Amennyiben az ügyfél a részére megállapított támogatást jogosulatlanul vette fel, illetve a azt nem a támogatás céljának megfelelően vagy rosszhiszeműen használta fel, az Szt 17. § alapján annak visszafizetésére kötelezhető.”

8. § Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.