Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer eljárási rendjéről és az önkormányzati ösztöndíjrész megállapításáról

Hatályos: 2021. 09. 29

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer eljárási rendjéről és az önkormányzati ösztöndíjrész megállapításáról

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz

A rendelettervezet a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet rendelkezése alapján a rendelet hatályát tartalmazza, mely a helyi rendeletben megjelölt, szociálisan hátrányos helyzetű, gyöngyösi lakóhellyel rendelkező felsőoktatásban tanuló, illetve felvételiző természetes személyek körére terjed ki.

A 3. §-hoz

Azon értelmező rendelkezések találhatók ebben a szakaszban, melyekre a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer eljárásrendje külön rendelkezést nem tartalmaz. Az értelmező rendelkezések segítik a jogalkalmazó szociális hatósági munkáját.

A 4. §-hoz

A rendelet a hatásköri szabályokat határozza meg, konkretizálva a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz történő csatlakozással, a pályázat kiírásával és annak adminisztratív feladatainak ellátásával kapcsolatos hatáskörgyakorlóinak megnevezését.

Az 5. §-hoz

A benyújtott pályázatok elbírálására vonatkozó szabályokat, szociálisan hátrányos helyzetre vonatkozó megállapításokat, valamint a bejelentési kötelezettségeket tartalmazza.

A 6. §-hoz

A megítélhető önkormányzati ösztöndíjrész összegének mértékére vonatkozó szabályokat, illetve a támogatás folyósításának szabályait tartalmazza.

A 7. §-hoz

Jogorvoslatra vonatkozó szabályokat tartalmazza.

A 8. §-hoz

A pályázat közzétételére vonatkozó szabályokat tartalmazza a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer eljárásrendjében meghatározottak figyelembevételével.

A 9. §-hoz

A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.

A 10. §-hoz

Az átmeneti rendelkezést tartalmazza.