Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 1/2015. (II.09.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 16- 2021. 11. 17

Budapest Főváros XXII. Kerület Budafok-Tétény Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 1/2015. (II.09.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.11.16.

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 1/2015. (II.9.) önkormányzati rendelet 3. § 7. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

„7. Természetbeni ellátások: élelmiszer utalvány, hátralékkezelési támogatás, lakhatási támogatás, közszolgálati lakásfenntartási támogatás.”

2. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 1/2015. (II.9.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A hátralékkezelési támogatás és a beteggondozási támogatás, továbbá a közszolgálati lakásfenntartási támogatás tekintetében a Szociális, Egészségügyi, Esélyegyenlőségi és Sportbizottság dönt. Amennyiben a közszolgálati lakásfenntartási támogatási kérelmet a XXII. kerületi Egyesített Óvodával foglalkoztatási jogviszonyban álló kérelmező nyújtja be, a támogatásról szóló bizottsági döntéshez szükséges az Oktatási, Kulturális és Testvérvárosi Bizottság javaslata is.”

3. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 1/2015. (II.9.) önkormányzati rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § A hátralékkezelési támogatás, az ingatlanhelyreállítási támogatás és a 27. § (4) bekezdése szerinti támogatás kivételével az igénylő nem köteles elszámolni a települési támogatások felhasználásáról.”

4. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 1/2015. (II.9.) önkormányzati rendelet 12. alcíme a következő 28/D. §-sal egészül ki:

„28/D. § (1) Létfenntartást veszélyeztető krízishelyzetben rendkívüli települési támogatásként lakásfenntartási kiadásokhoz kapcsolódó közszolgálati lakásfenntartási támogatás állapítható meg a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szervvel határozatlan idejű foglalkoztatási jogviszonyban álló kérelmező részére a lakása fenntartásával kapcsolatos kiadásai viseléséhez való hozzájárulásként.

(2) A közszolgálati lakásfenntartási támogatás vonatkozásában e rendelet rendelkezéseit az alábbi eltérésekkel kell alkalmazni:

a) a támogatás iránti kérelmet az éves költségvetési rendelet kihirdetését követő második hónap 15. napjáig lehet benyújtani, a kérelem benyújtási határidejének elmulasztása jogvesztő;

b) a támogatási kérelmeket a döntésre jogosult az adott évben rendelkezésre álló költségvetési keretösszegre tekintettel rangsorolja, a keretösszegen felüli kérelmeket fedezet hiányában elutasítja vagy pótfedezet rendelkezésre bocsátását követően állapítja meg a támogatást;

c) az elismert lakásnagyság a 3. § 2. pontjában meghatározottaknál legfeljebb további 10 m2 személyenként;

d) a kérelemhez mellékelni kell a kérelmezőt foglalkoztató költségvetési szerv vezetőjének javaslatát is;

e) különös méltánylást érdemlő esetben a támogatás akkor is megállapítható, ha a kérelmező a kerület közigazgatási területén érvényes lakó-, vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, de minden további feltételnek megfelel, továbbá büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot tesz, miszerint a lakcíme szerinti önkormányzattól nem vesz igénybe települési támogatást lakhatási kiadásai enyhítésére.

(3) A közszolgálati lakásfenntartási támogatás vonatkozásában e rendelet lakhatási támogatásokra vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni az alábbi eltérésekkel:

a) a közszolgálati lakásfenntartási támogatás megállapításához a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelemnek az adósi, vagy kezesi minőségben vállalt fizetési kötelezettség levonását követően fennmaradó összege nem haladja meg a mindenkori bruttó minimálbér 130 %-át, egyedül élő és egyedülálló esetében a 150 %-át.

b) a közszolgálati lakásfenntartási támogatás összege havonta 20.000.-Ft. Amennyiben a megállapításnál figyelembe vehető rezsiköltségek összege nem éri el a 20.000.-Ft-ot, abban az esetben a támogatás a figyelembe vehető rezsiköltségek összegéig terjedhet.

c) a közszolgálati lakásfenntartási támogatást és annak folyósítását a változással érintett hónap utolsó napjával akkor is meg kell szüntetni a változás hónapját követő hónaptól, ha a kérelmező foglalkoztatási jogviszonya a Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szervvel megszűnik.

d) a lakbérhez, bérleti-, használati díjhoz adott támogatás a kérelmező részére, átutalással is folyósítható, ez esetben a támogatás cél szerinti felhasználását elő kell írni, a jogosultságot 6 havonta felül kell vizsgálni és a felhasználással a támogatott köteles elszámolni.”

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.