Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2021. (VI.4.) önkormányzati rendelete

egyedi szennyvíztisztító létesítmények telepítésének támogatásáról

Hatályos: 2024. 04. 01

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2021. (VI. 4.) önkormányzati rendelete

egyedi szennyvíztisztító létesítmények telepítésének támogatásáról

2024.04.01.

Mór Városi Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglaltak alapján a képviselő-testület hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet területi hatálya Mór város Felsődobos, Árkipuszta és Tímárpuszta településrészeire terjed ki.

2. § (1) Mór Városi Önkormányzat az éves költségvetésében e célra jóváhagyott keret összeg mértékéig vissza nem térítendő pénzügyi támogatást (a továbbiakban: támogatás) nyújt egyedi szennyvíztisztító berendezés és tisztítómezővel ellátott oldómedencés létesítmény (a továbbiakban együtt: egyedi szennyvíztisztító létesítmény) telepítéséhez.

(2) E rendelet alkalmazásában:

a) egyedi szennyvíztisztító berendezés: a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló 147/2010. (IV.29.) Korm.rendelet 2. § 8. pontjában meghatározott fogalom,

b) tisztítómezővel ellátott oldómedencés létesítmény: a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló 147/2010. (IV.29.) Korm.rendelet 2. § 34. pontjában meghatározott fogalom.

2. A támogatás feltételei

3. § (1) Önkormányzati támogatásra azon lakóépületek tulajdonosai jogosultak, akik egyedi szennyvíztisztító létesítmény telepítéséhez hatósági engedéllyel rendelkeznek.

(2) Támogatás lakóépületenként csak egy jogosultnak állapítható meg.

3. Támogatás mértéke

4. § (1)1 A támogatás mértéke a telepítés költségei bruttó összegének 80 %-a, de legfeljebb 700.000 Ft.

(2) A megítélt önkormányzati támogatás összege utólag nem növelhető abban az esetben sem, ha a telepítés során utólag többletköltségek merülnek fel. Ebben az esetben a többletköltségeket a kérelmező köteles viselni.

4. A kérelem tartalmi követelményei, benyújtásának módja, helye

5. § A kérelmet a rendelet 1. mellékletében meghatározott adatlapon kell benyújtani a Móri Polgármesteri Hivatalhoz.

6. § Az adatlaphoz csatolni kell az engedélyezett szennyvíztisztító létesítmény telepítésének költségeit alátámasztó hiteles dokumentációt, és amennyiben nem a jegyző adta ki a telepítéshez szükséges hatósági engedélyt, úgy csatolni kell a megépítéshez szükséges vízjogi engedélyt.

7. § Hiányosan benyújtott kérelem esetén a jegyző a kérelmezőt hiánypótlásra hívja fel. A hiánypótlás teljesítésének határideje a hiánypótlási felhívás kézhezvételét követő 15 nap. A hiánypótlásra adott határidő elmulasztása esetén a kérelem elutasításra kerül.

5. A kérelem elbírálása és a támogatás folyósítása

8. § A benyújtott kérelmet a benyújtást követő 30 napon belül a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a Településfejlesztési Bizottság bírálja el.

9. § (1) Amennyiben a költségvetésben rendelkezésre álló keretösszeg az 4. § (1) bekezdésben meghatározott mértékű támogatáshoz nem nyújt fedezetet, a Képviselő-testület a szükséges mértékben kiegészítheti az e célra szolgáló keretösszeget.

(2) A forráshiány miatt nem támogatható kérelmeket a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a Településfejlesztési Bizottság elutasítja.

10. § (1) A kérelem elbírálásának eredményéről a kérelmező a döntés meghozatalát követő 15 napon belül írásban értesítést kap azzal, hogy a megítélt támogatás folyósításának feltétele az önkormányzati támogatás folyósítására vonatkozó szerződés megkötése.

(2) A támogatási összeg folyósítása utólag, a benyújtott számlák és egyéb a teljesítést igazoló dokumentumok, és az üzemeltetési engedély vagy a használatbavételhez kiadott vízjogi engedély bemutatása alapján történik.

(3) Az elnyert támogatás csak a támogatási szerződésben rögzített célra, egyedi szennyvíztisztító létesítmény telepítésének finanszírozására használható fel.

(4) Amennyiben a támogatott a támogatási szerződés megkötésétől számított egy éven belül nem használja fel a támogatást, a támogatási szerződés megszűnik.

6. A támogatás rendeltetésszerű felhasználásnak ellenőrzési rendje

11. § A támogatás rendeltetésszerű felhasználását a jegyző vagy az általa megbízott köztisztviselő ellenőrzi, melynek során a támogatásban részesített köteles az ellenőrzést végző részére szükséges felvilágosítást megadni, a helyszíni megtekintés lehetőségét biztosítani és a szükséges dokumentumokat az ellenőrzést végző részére bemutatni.

7. Záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 4. § (1) bekezdése a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2022. (II. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 4. § (1) bekezdése a Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2024. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.