Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2021. (X. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

Gyöngyös város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 33/2020. (X.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 27

Gyöngyös város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 33/2020. (X.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A hátsókertek gépjárművel való megközelíthetőségét szabályozza az alaprendelet kocsiáthajtó minimális méreteinek megadásával. Az alkalmazási gyakorlatban előfordult olyan eset, amikor egy régi épületet elbontottak, de a pincéje megmaradt és arra építettek új épületet. A megmaradt alépítményre és alapozásra csak a régivel megegyező szerkezeti méretű felépítményt tudnak építeni, amely kisebb szélességű kapuáthajtót enged a szabályozottnál, de gépjárművel való közlekedésre még alkalmas.

A 2. §-hoz

Az építési vonalon való beépítés mértéke került csökkentésre (40 %-ról 1/3-ra) és az előírás egyszerűsítésre.

A 3. §-hoz

Kisebb szövegszerű módosítások az előírások jobb értelmezhetősége és pontosítása érdekében.

A 4. §-hoz

A beépített terület/zöldfelület arány javítása érdekében meglévő előírás finomítása a rehabilitációra szoruló városközponti ingatlanok esetében, hogy a magánerős rehabilitáció közgazdasági értelemben is értelmezhető legyen.

Az 5. §-hoz

Vannak olyan speciális helyzetű sarok ingatlanok, amelyek 3 oldalról is közterülettel határosak. Településképi szempontból kedvező, ha ezek kismértékben kiemelkednek a környezetükből, ezért javasolt egy minimális (1,0 m-es) eltérés az épület-magasságban, mely nagyobb tömeg-alakítási szabadságot ad a tervezőknek.

A 6. §-hoz

A Hold utca északi oldalán lévő új teleksor beépítésével kapcsolatosan a Kt. korábban elfogadta, hogy az 5,0 méteres minimális oldalkert 4,0 méterre legyen csökkentve. Ehhez szükséges módosított előírások, valamint az erős tereplejtés kezelését segítő szabályok áthelyezésre kerültek.

A 7. §-hoz

Az „…/Ék-…” jelű építési övezetekben betartandó előírások módosítása.

A 8. §-hoz

Mellékletek módosítása.

A 9. §-hoz

Kisebb szövegszerű módosítások az előírások jobb értelmezhetősége és pontosítása érdekében.

A 10. §-hoz

Hatályon kívül helyező rendelkezések.

A 11. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezés.