Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 28/2021. (VII.5.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról szóló 29/2011. (X.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 06- 2021. 12. 03

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 28/2021. (VII. 5.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról szóló 29/2011. (X.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.07.06.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. és 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 37/2014. (XII.19.) önkormányzati rendelet 35. § (3) bekezdésében, valamint 1. melléklet 1.1.1 pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Jogi és Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének a közterületek használatáról szóló 29/2011. (X.21.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. § 6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„„6. Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontjában foglaltakon túl, az egyéb ingatlanoknak a közhasználat elől nem zárt területrésze.”

(2) A Rendelet 3. §-a a következő 13. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

„„13. mozgóbolt: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 17. pontja szerinti fogalom.”

2. § (1) A Rendelet 5. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„„a) épület, építmény elhelyezésére, fenntartására,”

(2) A Rendelet 5. § (1) bekezdés j) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:)

„„j) pirotechnikai termék, tűzijáték kilövő berendezései és eszközei elhelyezéséhez szükséges területre,”

(3) A Rendelet 5. § (1) bekezdés o) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:)

„„o) reklám, reklámhordozó, információhordozó közterületen történő elhelyezésére, fenntartására, valamint a közterület reklám-, hirdetési célú igénybevételére.”

(4) A Rendelet 5. § (2) bekezdés a)–c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Nem kell közterület-használati engedélyt beszerezni:)

„„a) a közút, járda, tér, park, egyéb közterület építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatos építési anyag, építési eszköz, gép tárolás céljából a közterület elfoglalásához,

b) az úttartozékok, a közlekedési utasváró létesítmények és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések, továbbá a közterület köztisztaságával kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezéséhez,

c) a közterületen, valamint az alatt vagy felett elhelyezett közművek építése, hibaelhárítása érdekében végzett munkához kapcsolódó építési anyag, építési eszköz, gép tárolásához,”

(5) A Rendelet 5. § (3) bekezdés c) és d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Nem adható közterület-használati engedély:)

„„c) mozgóboltból történő árusításra az I. és II.-es övezetben, a rendezvények kivételével,

d) a kereskedelmi tevékenység végzésének feltételeiről szóló kormányrendeletben meghatározott, kizárólag üzletben árusítható termékek közterületi árusítására,”

(6) A Rendelet 5. § (3) bekezdés h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Nem adható közterület-használati engedély:)

„„h) ha a kérelmezőnek egy évet meghaladó közterület-használati díjtartozása áll fenn,”

(7) A Rendelet 5. § (4) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az 1. melléklet 1. pontja szerinti I. övezetben lévő, továbbá védett területekre közterület-használati engedély csak:)

„„d) olyan építmények elhelyezéséhez adható, amelyekre a vonatkozó építési előírások alapján a létesítéshez szükséges hatósági engedély, hozzájárulás, megadásra került.”

3. § (1) A Rendelet 6. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Közterületi értékesítésre - a rendezvények és az őstermelői értékesítés kivételével - akkor adható közterület-használati engedély, ha sem a gyalogos, sem a gépjármű forgalmat nem akadályozza, és a közterületi árusító helytől a közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet előírásait figyelembe véve, közterületen a legrövidebb, gyalogos útvonalon mérve 50 m-en belül azonos termékeket árusító üzlet nem működik.”

(2) A Rendelet 6. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Mozgóboltból történő árusítás 8.00 óra és 22.00 óra között engedélyezhető.”

4. § A Rendelet 6. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) Vendéglátó terasz a vendéglátó üzlet közterülethez csatlakozó épülethatárát meghaladó szélességén túl csak az érintett tulajdonosok, üzemeltetők írásbeli hozzájárulása esetén engedélyezhető”

5. § A Rendelet 3. alcíme a következő 6/A. §-sal egészül ki:

„6/A. § (1) A vendéglátó üzlet előtti közterületre vendéglátó-ipari előkert, terasz elhelyezésére közterület-használat engedély akkor adható, ha

a) a kérelmező a vendéglátó üzlet működéséhez szükséges - a kereskedelmi tevékenység végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti - bejelentést megtette vagy érvényes működési engedéllyel rendelkezik,

b) a vendéglátó-ipari előkert, terasz üzemeltetője a településképi bejelentési kötelezettségének eleget tett és bejelentését a Polgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egysége tudomásul vette,

c) a vendéglátó-ipari előkert, terasz rendeltetésszerű használata a közúti és gyalogos közlekedés biztonságát nem veszélyezteti és a közterület közlekedésre szánt területén a gyalogossáv eléri a 1,5 métert.

(2) A vendéglátó-ipari előkert, terasz lehatárolására csak dísznövényzet, virágláda, városképi követelményeknek megfelelő, részleges lezárású kerítés helyezhető el.

(3) A vendéglátó-ipari előkert, terasz üzemeltetője köteles

a) a vendégek jogkövető magatartásának elősegítése érdekében a vendéglátó-ipari előkertben, teraszon jól látható helyen tájékoztatást közzétenni a közterületi - vendéglátó-ipari előkerten, teraszon kívüli - szeszesital fogyasztás tilalmáról,

b) a vendéglátó-ipari előkert, terasz teljes területét, valamint a terasszal határos közterületi járdát és zöldsávot az ingatlanok és közterületek tisztántartására vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően tisztán tartani, takarítani,

c) biztosítani, hogy az általa kiszolgált vendégek a szeszesitalt a vendéglátó-ipari előkerten, teraszon kívüli közterületre ne vigyék ki.

(4) A vendéglátó-ipari előkert, terasz elhelyezésére szóló közterület-használati engedélyben meghatározott díj megfizetésére - amennyiben a közterület-használat kérelmezett időtartama a három hónapot eléri - a közterület-használat jogosultjának erre irányuló külön kérelmére havi részletfizetés engedélyezhető.”

6. § (1) A Rendelet 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A közgyűlés a közterület-használati ügyekben való eljárással kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.”

(2) A Rendelet 7. § (5) és (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) A nem önkormányzati tulajdonú, közhasználat elől el nem zárt területek rendeltetéstől eltérő használatának engedélyezéséhez a tulajdonos írásbeli hozzájárulása szükséges. Ilyen esetben az önkormányzat részére közterület-használati díjat nem kell fizetni.

(6) A közterület-használati engedély nem pótolja, vagy helyettesíti a tevékenység végzéséhez szükséges, jogszabályban előírt bejelentési kötelezettség teljesítését, egyéb hatósági engedélyeket, melyek megtétele, beszerzése a kérelmező feladata.”

7. § (1) A Rendelet 9. § (2) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

„„d) a településképi rendelet erre vonatkozó előírása esetén a településképi bejelentés tudomásulvételét tartalmazó okiratot.”

(2) A Rendelet 9. §-a a következő (3) és (4) bekezdéssel egészül ki:

„„(3) A közterület-használati engedély iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon, e rendelet által előírt mellékletek csatolásával írásban vagy elektronikus úton kell benyújtani a Polgármesteri Hivatalhoz. Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvényben foglaltak alapján elektronikus kapcsolattartásra kötelezettek a kérelmet csak elektronikus úton terjeszthetik elő.

(4) A hatóság e rendeletben foglaltakon túlmenően - a kérelemben megjelölt tevékenységtől függően - további, a kérelem elbíráláshoz szükséges dokumentumok benyújtására, adatok közlésére hívhatja fel a kérelmezőt.”

8. § (1) A Rendelet 10. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az engedély iránti kérelem elbírálása során figyelembe kell venni az építésügyi szabályokat, szabályzatokat, a településképi rendelet előírásait, a városképi, városrendezési, műemlékvédelmi, kegyeleti, közlekedési, környezetvédelmi, közegészségügyi, köztisztasági, kereskedelmi, idegenforgalmi, kulturális, gazdaságfejlesztési, vagyonhasznosítási és közrendvédelmi szempontokat, az eljárásban közreműködők által előírt követelményeket, az adott közterület-használattal kapcsolatos tapasztalatokat, lakossági jelzéseket.

(2) A közterület-használati engedélyezési eljárásban az eljáró hatóság a közterület használat jellegéből adódó szakkérdésekben a szakhatóságok, a Polgármesteri Hivatal tárgy szerint illetékes szakmai osztályainak, az önkormányzat szakmai szervezeteinek véleményeit, állásfoglalásait veszi figyelembe.”

(2) A Rendelet 10. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Az engedélyező hatóság – az ügy egyedi körülményei alapján, e rendelet keretei között – jogosult a közterület-használati engedélyt a kérelemben foglaltaktól eltérő mértékű területre vagy eltérő időszakra megadni.”

9. § A Rendelet 12. § d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az engedély megadása, megtagadása, vagy visszavonása ügyében hozott határozatot közölni kell:)

„d) az Önkormányzat közterület-felügyeleti feladatait ellátó szervezetével és a rendőrséggel, valamint ”

10. § (1) A Rendelet 13. § (5) bekezdése a következő f) és g) ponttal egészül ki:

„„f) ha a közterületen folytatott tevékenység végzésére jogosító okirat érvénye megszűnik,

g) ha az engedélyes e rendelet 6/A. § (2)-(3) bekezdésében foglaltakat megsérti.”

(2) A Rendelet 13. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„„(7) Az 5. § (1) bekezdés c) pontjában foglalt esetben az engedély visszavonásig is kiadható.”

(3) A Rendelet 13. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„„(9) Az utasváró létesítményekkel egybeépített citylight típusú reklámhordozóra vonatkozó közterület-használati engedély legfeljebb 15 éves időtartamra adható.”

11. § A Rendelet 14. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A fizetendő közterület-használati díjat a közterület igénybevételének megkezdése előtt egy összegben vagy a hatósági döntésben meghatározott időszakonként kell megfizetni.”

12. § A Rendelet 15. §-a a következő (1b) bekezdéssel egészül ki:

„(1b) Mozgóboltból történő árusítás esetén a díjszabásnál az árusításra használt eszköz alapterületi vetületét kell figyelembe venni.”

13. § A Rendelet 16. §-a a következő (5) és (6) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Az engedélyező hatóság a meg nem fizetett közterület-használati díj behajtásáról végrehajtás útján gondoskodik.

(6) Az (5) bekezdésben meghatározott végrehajtást foganatosító szerv az önkormányzati adóhatóság.”

14. § A Rendelet 19. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Ha a közterület használat bármilyen okból megszűnik, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot – kártalanítási igény nélkül – helyreállítani. Ha az engedélyes a helyreállítási kötelezettségének az engedélyező határozatban vagy a felhívásban megjelölt időpontig nem tesz eleget, az engedélyező hatóság kötelezi az eredeti állapot helyreállítására.”

15. § (1) A Rendelet 20. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az engedély nélküli közterület használat esetén a használó az engedélyező hatóság vagy az ellenőrzésre jogosult felhívására köteles a közterület használatot haladéktalanul megszüntetni és a közterület eredeti állapotát a saját költségén helyreállítani. Amennyiben az eredeti állapot helyreállítási kötelezettségének a megadott határidőre nem tesz eleget, az engedélyező hatóság kötelezi az eredeti állapot helyreállítására.”

(2) A Rendelet 20. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Ha engedélytől eltérő közterület használat miatt a közterület-használati engedély visszavonásra kerül, a közterület használója a határozat véglegessé válásától számított 1 évig nem kaphat újabb közterület-használati engedélyt.”

16. § A Rendelet 20. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Aki a közterületet rendeltetésétől eltérően engedély nélkül vagy az engedélyben foglaltaktól eltérően használja, a közigazgatási szabályszegési jogkövetkezményen túl az engedély nélküli, vagy attól eltérő közterület-használat időtartamára e rendelet előírásai alapján egyébként fizetendő díjat is köteles megfizetni.”

17. § A Rendelet 21. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az Önkormányzat közterület-felügyeleti feladatait ellátó szervezete köteles a közterület-használatot folyamatosan ellenőrizni és az engedély nélküli használat esetén a szükséges intézkedéseket megtenni.

(2) Az Önkormányzat közterület-felügyeleti feladatait ellátó szervezete a közterület használatának megkezdése előtt, illetve annak befejezése után jegyzőkönyvet és képfelvételt készít, rögzítve a közterület tényleges állapotát.

(3) A közterület-használat megszűnését követő 3 napon belül az Önkormányzat közterület-felügyeleti feladatait ellátó szervezete ellenőrzi az eredeti állapot helyreállítását, s az ellenőrzés eredményétől függően megteszi szükséges intézkedéseket és tájékoztatja az engedélyező hatóságot. ”

18. § A Rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

19. § Hatályát veszti a Rendelet:

a) 3. § 10. pontja,

b) 5. § (1) bekezdés b) pontja,

c) 5. § (1) bekezdés n) pontja,

d) 5. § (1b) bekezdése,

e) 5. § (3) bekezdés b) pontja,

f) 6. § (6) bekezdése,

g) 7. § (3) bekezdése,

h) 8. § (2a) bekezdése,

i) 11. § k) pontja,

j) 16. § (1) bekezdés d) pontjában a „valamint” szövegrész,

k) 16. § (1) bekezdés e) pontja,

l) 4. melléklete.

20. § (1) Ez a rendelet – a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 16. § az e rendelet kihirdetését követő 16. napon lép hatályba.

(3) A 4. § az egyes veszélyhelyzeti intézkedésekről szóló 176/2021. (IV.15.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdésének hatályvesztésével egyidejűleg lép hatályba.

1. melléklet

2. melléklet
A KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI DÍJAK MÉRTÉKE

1. Közterület-használati díjak - a reklám célú közterület-használat kivételével:

A

B

C

D

E

F

1.

Közterület-használat
célja

I.
övezet

II.
övezet

III.
övezet

IV.
övezet

2.

Épület, építmény elhelyezése, fenntartása – 5. § (1) bekezdés a) pont

60,-

40,-

30,-

12,-

Ft/m2/nap

3.

Távbeszélő fülke, fülke nélküli távbeszélő készülék, postai levélszekrény, előszállítási láda kirakatszekrény elhelyezése ‒
5. §. (1) bekezdés c) pont

300.-

200.-

175.-

150.-

Ft/db/nap

4.

Építőanyag, tüzelőanyag, építési munkával kapcsolatos eszköz elhelyezése az 5. sorban foglaltak kivételével – 5. § (1) bekezdés d) pont

24.-

16.-

8.-

8.-

Ft/m2/nap

5.

Építőanyag, tüzelőanyag, építési munkával kapcsolatos eszköz elhelyezése díjköteles várakozóhelyek esetén

100,-

100,-

100,-

100,-

Ft/m2/nap

6.

Kereskedelmi és egyéb szolgáltató cirkuszi és mutatványos tevékenységre, árusító eszközre, berendezésre ‒ 5. § (1) bekezdés e) pont

400.-

300.-

150.-

80.-

Ft/m2/nap

7.

Film- és televízió-felvétel készítése
‒ 5. § (1) bekezdés f) pont

600.-

600.-

600.-

600.-

Ft/m2/nap

8.

Vendéglátóipari előkert, vendéglátó terasz kialakítása ‒ 5. § (1) bekezdés g) pont

30.-

20.-

10.-

10.-

Ft/m2/nap

9.

Szállítás vagy árurakodás ‒ 5. § (1) bekezdés h) pont

3600.-

1800.-

1200.-

750.-

Ft/m2/nap

10.

Rendezvény, szórakoztató, művészeti esemény (Kedvezmény a rendelet 17. §-a szerint kérelmezhető) ‒ 5. § (1) bekezdés i) pont

400.-

300.-

150.-

80.-

Ft/m2/nap

11.

Pirotechnikai termék, tűzijáték kilövő berendezései és eszközei elhelyezése 5. § (1) bekezdés j) pont

10.000.-

10.000.-

10.000.-

10.000.-

Ft/alkalom

12.

Személy-, áruszállítás állomáshelyének igénybevétele járművenként ‒ 5. § (1) bekezdés k) pont

30.-

30.-

30.-

30.-

Ft/db/nap

13.

Üzemképtelen, hatósági jelzés nélküli jármű elhelyezése ‒ 5. § (1) bekezdés l) pont

600.-

600.-

600.-

600.-

Ft/db/nap

14.

Őstermelőként végzett értékesítés ‒
5. § (1) bekezdés m) pont

37.000,-

27.000,-

14.000,-

7.000,-

Ft/m2/év

2. Reklám célú közterület-használati díjak:

A

B

C

D

E

F

G

1

Reklámhordozók

I. övezet

II. övezet

III. övezet

IV. övezet

V. övezet

2

Citylight

7000,-

6000,-

5000,-

4000,-

3000,-

Ft/m2/hó

3

CityBoard

5000,-

4000,-

3000,-

2500,-

2000,-

Ft/m2/hó

4

Reklámzászló

1600,-

1400,-

1200,-

1000,-

800,-

Ft/db/hó

5

Megállító tábla

1650,-

1450,-

1250,-

1050,-

850,-

Ft/db/hó

6

Ideiglenes, kampány jellegű mobil tábla

90,-

80,-

70,-

60,-

50,-

Ft/db/nap

7

Kandeláber reklám

2400,-

2400,-

1600,-

1200,-

900,-

Ft/m2/hó

8

Transzparens

300,-

300,-

300,-

300,-

300,-

Ft/m2/nap

9

Eseménymarketing

1000,-

800,-

700,-

600,-

500,-

Ft/m2/nap

10

Egyéb

2500,-

2500,-

1900,-

1500,-

1050,-

Ft/m2/hó”