Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2021.(II.23.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről és a végrehajtás szabályairól

Hatályos: 2021. 02. 23

Az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről és a végrehajtás szabályairól

Részletes indokolás

Az 1–8. §-hoz

INDOKOLÁS

Az önkormányzat 2021.évi költségvetéséről és végrehajtás szabályairól

1. §

A rendelet hatályát szabályozza.

2. §

A Képviselő-testület Demecser Város Önkormányzat mérlegét mutatja be, azok megbontásával együtt, hivatkozva a mellékletben megtalálható részletekre.

A megállapított költségvetési bevételek tervezésénél – a költségvetési kiadási főösszeg különbözete miatt - a költségvetési törvény 3. számú melléklet szerinti támogatás figyelembe vételével került meghatározásra a mérleg, mely különbözet összegét 40.000.000 Ft-ban állapítja meg.

A Képviselő-testület a különbözet összegének fedezetéül a nem finanszírozott kiadás fedezetének finanszírozására Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény 3. mellékelt II. 5.2.1.5. Önkormányzatok rendkívüli támogatása előirányzat a települési Önkormányzatok működőképessége megőrzését szolgáló kiegészítő támogatást jelöli meg, mely bevétel a költségvetési bevételek közé betervezésre került.

3. §

A költségvetés részletezését tartalmazza, melyet részletesen a mellékletek mutatnak be. A szöveges indoklás részletesen az előterjesztésben található meg.

4. §

A végrehajtás szabályait határozza meg.

5. §

Az előirányzatok módosításáról rendelkezik, felhatalmazást ad a polgármesternek a kiemelt kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra, a Képviselő-testület utólagos jóváhagyása mellett, továbbá a polgármesternek és az intézmények vezetőinek a rovatok közötti átcsoportosításra. Felhatalmazást tartalmaz a polgármesternek a költségvetés végrehajtására.

6. §

A gazdálkodás szabályairól rendelkezik.

7. §

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzését, a belső ellenőrzés tartalmazza.

8. §

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.