Aszófő Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2020. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2021. 05. 27

az Önkormányzat 2020. évi költségvetésének végrehajtásáról

Általános indokolás

Általános indokolás

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. §-a, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII. 31.) Kormányrendelet 161. §-ának (1) bekezdése értelmében az önkormányzat a tárgyévet követően költségvetési beszámolót készít, amelynek része a szöveges beszámoló is. A záró számadást az elfogadott költségvetéssel összehasonlító szervezeti, besorolási rendnek megfelelően kell elkészíteni.

A helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.

A jogszabályi előírások alapján az önkormányzat megalkotja a 2020. évi költségvetéséről szóló zárszámadási rendeletét.

Részletes indokolás

Az 1. és 2. §-hoz : E §-ban fogadja el a Képviselő-testület az Önkormányzat mérlegét, eredmény kimutatását és a maradvány kimutatást a hozzá tartozó 1.-2. és 3. mellékletek alapján.

A 3. és 4. §-hoz : A rendelet-tervezet ezen §-ai tartalmazzák az Önkormányzat teljesített bevételeinek és kiadásainak részletezését a 4. és 5. mellékletben foglaltak szerint.

A 5. §-hoz: Ezen § tartalmazza az Önkormányzat 2020. évi költségvetési főösszesítőjét a 6. melléklet szerint.

A 6. §-hoz: E § tartalmazza a 2020. évi működési kiadásokat a 7. mellékletben foglaltak alapján.

A 7. §-hoz: Ebben a §-ban az Önkormányzat működési bevételeit a 8. melléklet szerint.

A 8. §-hoz: Ebben a §-ban az Önkormányzat 2020. évi felhalmozási kiadásait hagyja jóvá a Képviselő-testület a 9. mellékletben foglaltak alapján.

A 9. §-hoz: Ebben a §-ban az Önkormányzat helyi adókból származó bevételeit hagyja jóvá a Képviselő-testület a 10. melléklet szerint.

A 10. §-hoz: Ebben a §-ban az Önkormányzat 2020. évi költségvetési támogatásait hagyja jóvá a Képviselő-testület a 11. melléklet szerint.

A 11. §-hoz: E §-ban fogadja el a Képviselő-testület az Önkormányzat immateriális javak és tárgyi eszközök állományának alakulását a hozzá tartozó 12. melléklet alapján.

A 12. §-hoz: Az Önkormányzat részesedések állományának alakulását a 13. melléklet szerint hagyja jóvá a Képviselő-Testület ebben a §-ban.

A 13. §-hoz: Ebben a §-ban az állami támogatások elszámolását hagyja jóvá a Képviselő-testület a 14. melléklet szerint.

A 14. §-hoz: Ez a szakasz állapítja meg, hogy az Önkormányzatnak a 2020-es évben államadóssága, költségvetési hiánya, hiteltartozása nem volt.

A 15. §-hoz: megállapítja a rendelet hatályba lépésének napját.