Rigács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2021. (V. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

Rigács Község Önkormányzatának 2020. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló zárszámadási rendeletéről

Hatályos: 2021. 05. 22
Rigács Község Önkormányzatának 2020. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló zárszámadási rendeletéről
Részletes indokolás
Az 1–16. §-hoz és az 1. melléklethez
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 87. §-a, valamint az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 4/2013. (I.11.) Korm. rendelet 6. § -ának (1) bekezdése f) pontja értelmében a helyi önkormányzat a tárgyévet követően költségvetési beszámolót készít.
Tájékoztatom a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a veszélyhelyzet során alkalmazandó egyes belügyi és közigazgatási szabályokról szóló 85/2020. (IV.5.) Kormányrendelet (továbbiakban: Kormányrendelet) 17. § (3) bekezdése a zárszámadás elfogadásának módjáról szóló 2011. évi CXCV. törvény 63. alcímében foglaltaktól eltérő szabályokat állapított meg.
A kormányrendelet hivatkozott rendelkezése értelmében a 2020. évi költségvetés végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendeletet úgy kell a képviselő-testület elé terjeszteni, hogy az legkésőbb a vészhelyzet megszűntetését követő 30. napon lépjen hatályba. Ebből következően a zárszámadásról szóló önkormányzati rendelettervezetet a képviselő-testület elé kell terjeszteni, és annak elfogadásáról is a testületnek kell döntenie a veszélyhelyzet megszűnését követően.
A Magyar Államkincstár az éves beszámolót csak akkor fogadja el, ha 4/2013. (I.11.) Korm. rendeletben előírtak szerint teljesítésre kerülnek az alaki és tartalmi követelmények.
A Magyar Államkincstár az elfogadott költségvetési beszámolókat megküldi az Állami Számvevőszéknek.
Az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I.11.) Korm. rendeletben meghatározott beszámolásra vonatkozó szabályok szerint, az előírt kiegészítő melléklet számszerű és szöveges kimutatásait a mellékletekben, az egyes fejezeteken belül, illetve a tájékoztató táblázatokban mutatjuk be.
2020. évben az önkormányzati feladat és hatáskör lényegi változására nem került sor, a gazdálkodás szabályozási feltételrendszerei alapvetően nem változtak, az önkormányzati intézményi struktúrában lényeges átalakulások nem történtek.