Nagyréde Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

A települési támogatásról és az Önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátásokról

Hatályos: 2022. 01. 01

A települési támogatásról és az Önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátásokról

Általános indokolás

A települési támogatásról és az Önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátásokról

Általános indokolás

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 1. § (1) bekezdésében meghatározott célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében meghatározza az állam által biztosított egyes szociális ellátások formáit, szervezetét, a szociális ellátásokra való jogosultság feltételeit, valamint érvényesítésének garanciáit.

Ugyanezen szakasz (2) bekezdése értelmében a helyi önkormányzatok az Szt.-ben szabályozott ellátásokon túl saját költségvetésük terhére egyéb ellátásokat is megállapíthatnak.

Az állami felelősségi körbe tartozó ellátások járási hatáskörben, az önkormányzati ellátások képviselő-testületi hatáskörben vannak. Az Szt. csak a kötelező ellátásokra vonatkozó szabályokat tartalmazza. Az 1993 óta folyamatosan módosuló szociális törvény általi felhatalmazással 2015-ben Nagyréde Községi Önkormányzat Képviselő-testülete megalkotta szociális rendeletét, melyet az évek során többször módosított. A támogatottak körének bővítése, a támogatások mértékének növelése volt jellemző a rendelet módosításokra. Mindeközben a magasabb szintű jogszabályok változása miatt újabb kötelezettségek jelentek meg a helyi jogalkotásban.

Az önkormányzatok a korábbiaktól eltérően korlátozott jogkörben állapíthatnak meg támogatásokat és támogatási formákat, valamint fokozottabban érvényre kell juttatniuk a jogosultsági feltételek meghatározásában a szociális rászorultságot. A kötelező támogatások körén kívül további ellátások és támogatások nyújtásáról és a jogosultsági feltételekről az önkormányzatok szabadon dönthetnek. A szociális rászorultságtól függetlenül nyújtott támogatások megállapítása esetén a képviselő-testület az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése alapján eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva alkotja meg a rendeletet. Ebben az esetben a megállapított támogatásokat az önkormányzatnak saját költségvetése terhére kell biztosítani.

A rendelet a különböző támogatások jogosultsági feltételeinek megállapításával határozza meg a jogosultak körét és a támogatások igényléséhez szükséges szabályokat. Az új rendelet megalkotására azért került sor, mert a korábbi módosítások valamint a magasabb szintű jogszabályi változások miatti előírások érvényre juttatása következtében a régi rendelet normaszövege követhetetlenné vált .