Jászszentandrás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021. (V. 11.) önkormányzati rendelete

Az egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2024. 03. 28

Jászszentandrás Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 11.) PM önkormányzati rendelete

Az egyes szociális ellátásokról

2024.03.28.

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021.(I.29.) Korm. rendelettel - az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére - kihirdetett veszélyhelyzetben a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46.§ (4) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének feladat - és hatáskörét gyakorolva a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1.§. (2) bekezdésében, 25.§- ának (3) b). pontjában, 26.§-ában, és a 92. § (1) bekezdésében, 132.§ (4) g) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 8a. pontjában, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendelem el:

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Jászszentandrás község közigazgatási területén élő a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 3. § (1)-(3) bekezdéseiben meghatározott személyekre, valamint az Sztv. 7. § szerinti személyekre.

II. Fejezet

Eljárási szabályok

1. Általános eljárási szabályok

2. § (1) Az e rendeletben foglalt ellátási formákra a kérelmet szóban vagy írásban, illetőleg – ha rendelkezésre áll – az arra rendszeresített formanyomtatvány kitöltésével, a szükséges mellékletek csatolásával lehet benyújtani az Önkormányzati Hivatalban (Jászszentandrás, Rákóczi út 94. )

(2) Az e rendeletben meghatározott támogatások, segélyek ügyében hozott polgármesteri vagy bizottsági döntés ellen a határozat kézbesítésétől számított 15 napon belül fellebbezést lehet benyújtani, melyet a képviselő-testület bírál el.

(3) Az Önkormányzati Hivatal a támogatást igénylő szociális helyzetéről tájékozódik. Ennek keretében:

a) becsatoltatja az igénylő és családja rendszeres jövedelméről szóló és egyéb jövedelmi viszonyaira vonatkozó igazolásokat,

b) beszerzi az Államkincstár által folyósított pénzbeli ellátásokról a szükséges igazolást

c) ellenőrzi a vagyonnyilatkozat adattartalmát a Takarnet rendszerből, helyi adónyilvántartásból

d) környezettanulmányt készít az igénylőnél.

(4) Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha életkörülményeiről hivatalostudomása van vagy azt az Önkormányzati Hivatal már vizsgálta és nem feltételezhető azokban lényeges változás.

(5) Sürgős szükség esetén – ha az igénylő életkörülményei az azonnali segítséget indokolják –a támogatás bizonyítási eljárás nélkül, az igénylő nyilatkozata alapján megadható, az igazolások és nyilatkozatok utólagos csatolása mellett.

(6) A jogosultság megállapításakor az Sztv. 10.§ (2) a.)-b.) pontjában meghatározott jövedelmet kell figyelembe venni.

(7) A hatáskör gyakorlójának döntése alapján a települési támogatás pénzbeli ellátásként, vagy természetbeni szociális ellátás formájában nyújtható.

(8) A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésével, a részletfizetés engedélyezésével kapcsolatban a Sztv. 17. §-ában meghatározott szabályok szerint a hatáskörök gyakorlói döntenek.

(9) Eltérő jogszabály hiányában az e rendeletben alkalmazott fogalmak értelmezésére a Sztv. 4.§-ában foglaltakat kell alkalmazni.

2. A kifizetés és folyósítás szabályai

3. § (1) A jogerősen megállapított támogatásokat az Önkormányzati Hivatal Pénzügyi Csoportja folyósítja az alábbiak szerint:

a) a települési támogatást a döntést követő hónap 15. napjáig,

b) a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személy esetében a döntést követően azonnal.

(2) A rendszeres és eseti támogatások kifizetése átutalással vagy az Önkormányzati Hivatal (Jászszentandrás, Rákóczi út 94.) házipénztárából történik.

(3) A rendszeres települési támogatást a jogosultság kezdő hónapjában, a havi támogatás teljes összegét kell folyósítani.

III. Fejezet

Szociális ellátások

3. Települési támogatás

4. § (1) A képviselő-testület az e rendeletben meghatározottak szerint nyújt települési támogatást eseti jelleggel vagy havi rendszerességgel:

a) a gyógyszerkiadások viseléséhez

b) temetési költségek viseléséhez,

c) a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő családok, illetve személyek részére elsősorban a Sztv. 45.§ (4) bekezdésében meghatározott esetekben.

(2) Az települési támogatásra vonatkozó kérelmet az azon feltüntetett csatolandó mellékletekkel kell benyújtani:

a) rendkívüli települési támogatás és temetési költségek viseléséhez nyújtott települési támogatás igénylése esetén a rendelet 1. melléklet szerinti formanyomtatványon,

b) a gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás igénylése esetén a rendelet 2. melléklet szerinti formanyomtatványon.

4. Eseti rendkívüli települési támogatás

5. § (1)1 Eseti rendkívüli támogatást állapít meg a polgármester annak a személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 260 %-át, egyedül élő, gyermekét egyedül nevelő, 3 vagy több gyermeket nevelő családok esetében a 310 %-át nem haladja meg.

(2) Eseti rendkívüli települési támogatásra egy családban egyidejűleg, csak egy személy jogosult.

(3)2 Az eseti rendkívüli támogatás összegének megállapítása a család egy főre jutó jövedelmének, életkörülményeinek, a kérelem benyújtásakor fennálló többletkiadások mértékének figyelembevételével történik, melynek legkisebb összege 1.000.- Ft-nál nem lehet kevesebb, legmagasabb összege a szociális vetítési alap összegének 80 %-ánál nem lehet magasabb.

(4) Az igénylő és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az eseti rendkívüli települési támogatás összege az adott naptári évben nem haladhatja meg:

a)3 a szociális vetítési alap összegének 100%-át, amennyiben a kérelmező vagy a vele közös háztartásban élő családtagja havi rendszerességgel járó települési támogatásban részesül,

b)4 a szociális vetítési alap összegének 150 %-át, amennyiben a kérelmező vagy a vele közös háztartásban élő családtagja nem részesül havi rendszerességgel járó települési támogatásban.

(5)5 Kivételes méltánylást érdemlő esetben ( pl. elemi kár, baleset – betegség / minimum 90 napos gyógykezelést igénylő/ rendkívül magas gyógyszerköltség, stb.) a polgármestera szociális vetítési alap összegének 400 %-a esetén is megállapíthat eseti rendkívüli települési támogatást maximum a szociális vetítési alap összegének 400%- ig.

(6) Kivételes méltánylást érdemlő esetben évente legfeljebb egy alkalommal állapítható meg települési támogatás.

5. Rendszeres rendkívüli települési támogatás

6. § (1)6 Rendszeres rendkívüli települési támogatást állapít meg a polgármester annak a személynek,

a) akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 240 %-át, egyedül élő, gyermekét egyedül nevelő, 3 vagy több gyermeket nevelő családok esetében a 270 %-át nem haladja meg

b) akinek és közeli hozzátartozójának vagyona nincs.

(2) Rendszeres rendkívüli települési támogatásra egy családban egyidejűleg, csak egy személy jogosult.

(3) A rendszeres települési támogatás összege: 5.000,- Ft/hó.

(4) A rendszeres települési támogatást egy évre kell megállapítani.

6. Temetési költségek viseléséhez nyújtott települési támogatás

7. § (1)7 Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként települési támogatást állapít meg a polgármester annak a személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap összegének 300 %-át, egyedül élő, gyermekét egyedül nevelő, 3 vagy több gyermeket nevelő családok esetében a 350 %-át nem haladja meg.

(2) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás összege a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének – évente a költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott összegének- 10%-a.

(3) Nem jogosult elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított települési támogatásra az elhunyt eltemettetéséről gondoskodó személy, akinek a nevére szóló temetési számla kiállításának időpontjától a kérelem benyújtásának napjáig 2 hónap eltelt.

7. Gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás

8. § (1) Az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásainak csökkentése érdekében gyógyszerkiadások viseléséhez támogatásban részesíti a polgármester, azt a személyt, aki megfelel a következő feltételeknek:

a)8 egyedül élő, vagy gyermekét egyedül nevelő esetében, ha az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 300 %-át és a havi rendszeres gyógyszer költsége meghaladja a szociális vetítési alap összegének 20 %-át,

b)9 egyéb igénylő esetében, akinek a családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 240 %-át és a havi rendszeres gyógyszer költsége meghaladja a szociális vetítési alap összegének 30 %-át és alanyi és normatív közgyógyellátásban nem részesül.

(2) Kivételes méltánylást érintő esetben- súlyos, tartós betegség esetén- az (1) bekezdésben meghatározott egy főre számított havi jövedelemtől maximum 50 %-kal eltérő jövedelem esetén is megállapítható a közgyógyellátásra való jogosultság, feltéve, hogy a havi gyógyszer költsége megfelel az (1) bekezdésben szabályozottnak.

(3) A kérelemhez a jövedelemigazolás mellett csatolni kell:

a) a havi rendszerességgel szedett gyógyszereiről szóló háziorvos által kiállított igazolást, illetve kivételes méltányosság esetén annak indokoltságáról szóló háziorvos által kiállított igazolást.

b) a háziorvosi igazolás alapján kiállított tételes gyógyszertári igazolást a gyógyszerköltségről

(4)10 A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott támogatás összege: 8.000,- Ft/hó.

(5) A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott támogatást egy évre kell megállapítani.

8. A támogatás felhasználása ellenőrzésének szabályai

9. § (1) A települési támogatás felhasználásának ellenőrzése céljából a megállapító határozatban a felhasználást alátámasztó dokumentumok (számla, nyugta stb.) utólagos bemutatására kötelezhető a jogosult.

(2) A támogatásösszegének kérelmezett célra történő felhasználásának biztosítása érdekében kötelezhető a támogatást igénylő arra, hogy a támogatásösszegét a határozatban kijelölt családgondozóval együttműködve használja fel.

9. Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázat

10. § (1) Az Egészségügyi, Szociális, Oktatási és Kulturális Bizottság - a Képviselő-testületnek az Oktatási Minisztérium által meghirdetett Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz (továbbiakban: ösztöndíjpályázat) csatlakozó döntése után – rendszeres támogatásban részesíti azokat a jászszentandrási lakóhelyű, felsőoktatásban tanuló fiatalokat, akik:

a) megfelelnek a tárgyévre vonatkozó ösztöndíjpályázat Általános Szerződési Feltételeinek (továbbiakban: szerződés), valamint a pályázati kiírásnak,

b)11 családjukban az egy főre jutó megelőző havi nettó átlagjövedelem nem haladja meg a tárgyév január 1-én érvényes a szociális vetítési alap összegének 300 %-át

c) pályázatát határidőben, a pályázati kiírásban szereplő adatlapon, mellékletekkel és igazolásokkal együtt benyújtja.

(2) A támogatás összege havi 1.000.- Ft-tól 5.000.- Ft-ig terjedhet, időtartama a pályázati kiírás és szerződésben foglaltak szerinti.

(3) A jogosultak sorrendisége kialakításának szempontjai a szerződésben foglalt feltételek, ajánlások, ezen túl a család egy főre jutó havi nettó jövedelme, az oktatási intézmény távolsága, kollégiumi elhelyezés biztosítottsága vagy hiánya.

10. Köztemetés

11. § Átruházott hatáskörben a polgármester gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, a Sztv. 48. §-a szerint.

IV. Fejezet

Szociális szolgáltatások

11. Személyes gondoskodást biztosító ellátások

12. § (1) A személyes gondoskodás körében előírt kötelező alapszolgáltatásokat az önkormányzat a szakfeladatként biztosítja:

a) étkeztetés - házi segítségnyújtás keretében házhoz szállítással - jogosult általi elvitellel

b) házi segítségnyújtás.

(2)12

(3) A személyes gondoskodás megállapítását a szolgáltatást igénylő, illetve közeli hozzátartozója kérheti. A kérelmeket az Önkormányzati Hivatalhoz kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a háziorvos véleményét a szolgáltatást igénylő egészségi állapotáról.

(4) Az alapszolgáltatások iránti kérelmekről átruházott hatáskörben eljárva a polgármester dönt.

(5) A polgármester külön eljárás nélkül haladéktalanul köteles étkeztetést, házi segítség-nyújtást biztosítani annak a rászorulónak, akinek életét, testi épségét, egészségi állapotát a szolgáltatás elmaradása veszélyezteti. A szükséges eljárást a szolgáltatás biztosításától függetlenül, utólag ebben az esetben is le kell folytatni.

(6) A személyes gondoskodás keretében nyújtott szolgáltatás igénybevételének legkevesebb havi időtartama 1 hét.

(7) Az alapszolgáltatások igénybevételéről a polgármester és a szolgáltatást igénybe vevő megállapodást köt. A megállapodásnak tartalmaznia kell a./ az ellátás kezdetének időpontját b./ étkeztetés esetén az étkeztetés módját c./ házi segítségnyújtás esetén a szolgáltatás tartamát, időpontját d./ a személyi térítési díj összegét és a megfizetés időpontját, módját e./ a szolgáltatás szüneteltetése esetén az igénybe vevő bejelentési kötelezettségét f./ az ellátás megszűnésének eseteire vonatkozó figyelmeztetést g./ az igénybe vevő természetes személyazonosító adatait.

(8) A szolgáltatást meg kell szüntetni, ha a./ a szolgáltatás biztosítása határozott időre, vagy a feltétel bekövetkezéséig történt b./ a szolgáltatást igénybe vevő a szolgáltatást előzetes bejelentés nélkül tartósa (legalább két hétig) nem vette igénybe és ezt utólag elfogadható módon nem mentette ki c./ a házi segítségnyújtásban részesülő személy nem biztosítja a gondozó biztonságos bejutását a lakásba, illetve a lakásban tartózkodás biztonságos feltételeit d./ a szolgáltatást igénybe vevő részére megállapított térítési díj megfizetését figyelmeztetés ellenére elmulasztotta, feltéve, hogy annak megfizetésére egyébként képes lenne.

(9) A szolgáltatás megszüntetéséről a polgármester dönt és döntéséről írásban értesíti a szolgáltatást igénybe vevő személyt.

12. Étkeztetés

13. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorulóknak:

a) 80 éven felüli,

b) egészségi állapota nem teszi lehetővé,

c) fogyatékos személy,

d) pszichiátriai vagy szenvedélybeteg,

e) hajléktalan

a napi egyszeri meleg étkeztetéséről gondoskodik az önkormányzat, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani:

(2) Egészségi állapota nem teszi lehetővé az étkezés biztosítását annak, aki olyan krónikus betegségben szenved, amely miatt saját maga étkeztetéséről gondoskodni nem tud vagy 30 napot meghaladóan gondozásra szorul, melyet háziorvos igazol.

(3) Fogyatékossága, pszichiátriai vagy szenvedélybetegsége miatt nem tudja önmagát, illetve eltartottját ellátni az, aki ezt a fennálló állapotot háziorvosi/szakorvosi igazolással bizonyítja.

(4) Az életkort az érvényes személyazonosításra alkalmas okmánnyal, a hajléktalanságot pedig lakcím igazolvánnyal kell igazolni.

(5) Az egészségi állapotot – a megállapodás létrejötte után – 3 hónap elteltével felül kell vizsgálni. Amennyiben már nem áll fenn a betegség, akkor az ellátás a felülvizsgálat hónapjának utolsó napjával szűnik meg.

(6) Étkeztetés történhet az étel:

a) kiszolgálásával egyidejű helyben fogyasztással,

b) elvitelének lehetővé tételével,

c) indokolt esetben lakásra szállításával.

(7) Az étel lakásra szállítása igénylésének feltétele -a kérelmező - orvosi igazolás alapján- egészségi állapota miatt az étel elvitelére nem képes, és -a jogosultnak nincs szerződés alapján eltartásra köteles, vagy a Ptk alapján tartásra képes és kötelezhető helyben lakó hozzátartozója, akinek munkahelyén munkarendje nem teszi lehetővé az étel jogosult részére történő elszállítását.

13. Házi segítségnyújtás

14. § (1) Házi segítségnyújtásra jogosult az a személy, akinek gondozási szükséglete az Sztv. 63. § (5) bekezdésben szabályozottnak megfelel.

(2) A házi segítségnyújtás keretében szociális segítést vagy - a szociális segítés tevékenységeit is magába foglaló - személyi gondozást kell nyújtani.

14. Térítési díj

15. § (1) Az Sztv. 114. § (2) bekezdésében meghatározott személy - ellátás kezdetétől – térítési díjat (személyi térítési díj) köteles fizetni, melyet a jövedelmi, valamit az intézményi térítési díj figyelem bevételével kell megállapítani.

(2) A házi segítségnyújtás térítési gondozási óradíját Az Önkormányzat által megállapítandó térítési, bérleti, szolgáltatási és egyéb díjak összegéről szóló Önkormányzati rendelet állapítja meg.

(3) Az önkormányzat az óradíjat évente kétszer állapíthatja meg.

(4) Az étkeztetés intézményi térítési díját Az Önkormányzat által megállapítandó térítési, bérleti, szolgáltatási és egyéb díjak összegéről szóló Önkormányzati rendelet állapítja meg.

(5) a.) Az étel lakásra történő szállítása esetén az étkeztetés térítési díja a kiszállítás költségét is tartalmazza b.) Ha az étel lakásra történő kiszállítása közös háztartásban élő személyek részére történik, a szállításért fizetendő személyi térítési díjat csak egy személyre lehet megállapítani.

(6) A személyi térítési díj összege független attól, hogy a szolgáltatást hivatásos, vagy tiszteletdíjas gondozó biztosítja.

(7) A személyi térítési díjat az ellátások igénybevétele esetén havonta utólag, a következő hó 10-ig kell megfizetni.

V. Fejezet

Szociálpolitikai kerekasztal

16. § (1) Jászszentandrás község Önkormányzata helyi szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre a települési szolgáltatás tervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére.

(2) A helyi szociálpolitikai kerekasztal tagjai a.) polgármester b.) az önkormányzat Egészségügyi, Szociális, Oktatási és Kulturális Bizottságának mindenkori elnöke c.) a családsegítő szolgálat családsegítője d.) a védőnői szolgálat védőnője e.) házi segítségnyújtás gondozónői.

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

17. § (1) Ez a rendelete a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Az egyes szociális ellátásokról szóló 8/2020 (IV.29.) önkormányzati rendelet.

18. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Az 5. § (1) bekezdése a Jászszentandrás Község iÖnkormányzataKépviselő-testületének 14/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

Az 5. § (3) bekezdése a Jászszentandrás Község iÖnkormányzataKépviselő-testületének 14/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

3

Az 5. § (4) bekezdés a) pontja a Jászszentandrás Község iÖnkormányzataKépviselő-testületének 14/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Az 5. § (4) bekezdés b) pontja a Jászszentandrás Község iÖnkormányzataKépviselő-testületének 14/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

5

Az 5. § (5) bekezdése a Jászszentandrás Község iÖnkormányzataKépviselő-testületének 14/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 6. § (1) bekezdése a Jászszentandrás Község iÖnkormányzataKépviselő-testületének 14/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 7. § (1) bekezdése a Jászszentandrás Község iÖnkormányzataKépviselő-testületének 14/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

8

A 8. § (1) bekezdés a) pontja a Jászszentandrás Község iÖnkormányzataKépviselő-testületének 14/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

9

A 8. § (1) bekezdés b) pontja a Jászszentandrás Község iÖnkormányzataKépviselő-testületének 14/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

10

A 8. § (4) bekezdése a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (III. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

11

A 10. § (1) bekezdés b) pontja a Jászszentandrás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 10. § (1) bekezdés b) pontja a Jászszentandrás Község iÖnkormányzataKépviselő-testületének 14/2023. (X. 31.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

12

A 12. § (2) bekezdését a Jászszentandrás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte.