Bolhás Községi Önkormányzat Polgármesterének 3/2021. (II.26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 22

Bolhás Községi Önkormányzat Polgármesterének 3/2021. (II.26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

2022.02.22.

Bolhás Községi Önkormányzat Polgármestere az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a katasztrófavédelemről és a hozzákapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Bolhás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének rendeletalkotási hatáskörét gyakorolva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Bolhás Községi Önkormányzat Képviselő-testületére (a továbbiakban: képviselő-testület) és annak szerveire terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, valamint minden támogatásban részesülő szervre és szervezetre.

2. § (1) A képviselő-testület a címrendet a (2) bekezdés szerint állapítja meg.

(2) Bolhás Községi Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások és bevételek e rendelet 1. melléklete szerint külön-külön címet alkotnak.

2. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege

3. § (1)1 Az önkormányzat önkormányzati szinten összesített 2021. évi költségvetési főösszege: 280 119 304 Ft.

(2)2 A képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi költségvetését 280 119 304 Ft tárgyévi költségvetési bevétellel és 280 119 304 Ft árgyévi költségvetési kiadással állapítja meg. Ezen belül

a) működési célú bevételt 89 766 278 Ft-ban

b) a működési célú kiadásokat 77 478 765 Ft-ban, ebből

ba) a személyi juttatások kiadásait 32 243 892 Ft-ban

bb) a munkaadókat terhelő járulékokat 3 466 037 Ft-ban

bc) a dologi kiadásokat 17 221 689 Ft-ban

bd) a speciális célú támogatásokat 22 154 293 Ft-ban

be) a finanszírozási célú kiadásokat 1 565 731 Ft-ban

bf) az általános és céltartalékot 827 123 Ft-ban

c) a felhalmozási célú bevételt 190 433 026 Ft-ban

d) a felhalmozási célú kiadást 202 720 539 Ft-ban, ebből

da) a beruházási kiadást 105 703 509 Ft-ban

db) a felújítási kiadást 78 529 966 Ft-ban

dc) az egyéb felhalmozási célú kiadást 200 000 Ft-ban

dd) a céltartalékot 18 287 124 Ft-ban

állapítja meg.

(3) A képviselő-testület a költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évi költségvetési maradványt, vállalkozási maradványt működési, illetve felhalmozási célú igénybevétel szerinti tagolásban a 2. melléklet alapján hagyja jóvá.

(4) A képviselő-testület a (2) bekezdésen kívüli költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló, finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételeit, kiadásait működési, illetve felhalmozási cél szerinti tagolásban a 3. melléklet alapján hagyja jóvá.

(5) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, de – a finanszírozási műveleteket is figyelembe véve – együttesen egyensúlyban az 4. melléklet tartalmazza.

3. Az önkormányzat bevételei

4. § A 3. §-ban meghatározott bevételi főösszegek forrásonkénti bontását, tevékenységi és egyéb bevételeket e rendelet 5. melléklete tartalmazza.

4. Az önkormányzat kiadásai

5. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat költségvetésében szereplő működési jellegű feladatok kiadásait a 6. melléklet szerint állapítja meg.

(2) A képviselő-testület a beruházási előirányzatokat feladatonként a 7. melléklet szerint állapítja meg.

(3) A képviselő-testület a felújítási előirányzatokat célonként a 8. melléklet szerint állapítja meg.

(4) A képviselő-testület az egyéb felhalmozási célú kiadások előirányzatát a 9. melléklet szerint állapítja meg.

(5) A képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát e rendelet 10. melléklete szerint állapítja meg.

(6) A képviselő-testület a közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzatát a 11. melléklet szerint állapítja meg.

(7) A képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi közvetett támogatásait a 12. melléklet szerint állapítja meg.

(8) Azokat a fejlesztési célokat, amelyek megvalósításához Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Stabilitási tv.) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése szükséges, valamint az adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összegét e rendelet 13. melléklete tartalmazza.

(9) Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek arányát e rendelet 14. melléklete tartalmazza.

5. Európai Uniós projektek

6. § A képviselő-testület az európai uniós támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit, kiadásait, valamint az önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulásokat a 15. melléklet szerint állapítja meg.

6. A bevételi többlet kezelése

7. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többletet a képviselő-testület pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 3 hónapos lekötésig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedéséről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott lekötési időt meghaladó időre történő lekötésről a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

7. A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések, a hitelműveletekkel kapcsolatos hatáskörök

8. § (1) A képviselő-testület a költségvetési bevételek és kiadások közötti különbözet belső finanszírozására 59 957 700 Ft előző évi költségvetési maradványt vesz igénybe, melyből működési célra 10 689 339 Ft-ot, felhalmozási célra 49 268 361 Ft-ot.

(2) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány külső finanszírozási módja a likvid hitelfelvétel a számlavezető pénzintézettől. A hitelügyletekkel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a képviselő-testületet illetik meg.

8. Általános és céltartalék

9. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát 600 000 Ft összegben állapítja meg.

(2)3 A képviselő-testület az önkormányzat céltartalékát 19 114 247 Ft összegben a 16. mellékletben felsorolt célokra állapítja meg.

(3) Az általános tartalék felhasználásáról a képviselő-testület az erre vonatkozó igény felmerülésekor egyedi határozatban dönt.

9. Többéves kihatással járó feladatok

10. § A képviselő-testület megállapítja, hogy nincs az önkormányzatnak a korábbi évekről átnyúló, a 2021-as évre és az azt követő évekre kihatással járó feladata.

10. Előirányzat-felhasználási ütemterv

11. § A 2021. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét havi bontásban a 17. melléklet tartalmazza.

11. A 2021. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

12. § (1) A Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2014. (XII. 1.) önkormányzati rendeletben meghatározott átruházott hatáskörökön túl a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát az Áht. 34 § (2) bekezdése alapján a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át az alábbiak szerint:

a) általános tartalék terhére történő átcsoportosítás joga 100 000 Ft erejéig, esetenként maximum 20 000 Ft-ig,

b) céltartalék terhére történő átcsoportosítás joga a 16. mellékletben megjelölt közművelődési tevékenység és a Vizi- és szennyvízközművek végrehajtása vonatkozásában

(2) Az (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján átruházott hatáskörben hozott döntések a későbbi években többletkiadással nem járhatnak.

(3) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester az önkormányzat költségvetése körében átmeneti – az Áht. rendelkezéseitől eltérő – intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

(5) A polgármester pótköltségvetési rendelet-tervezetet terjeszt a képviselő-testület elé, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek az önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik.

(6) Az átruházott hatáskörben hozott döntésekről a polgármester negyedévente, a negyedévet követő első képviselő-testületi ülésen köteles beszámolni a képviselő-testületnek. A költségvetési rendelet módosítására a polgármester ezzel egyidejűleg javaslatot tesz.

(7) Az év közben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról – ha az érdemi döntést igényel – a képviselő-testület dönt a polgármester előterjesztésére a költségvetési rendelet egyidejű módosításával.

(8) A (7) bekezdésben nem szereplő központi pótelőirányzatok felosztására a (6) bekezdésben foglaltak az irányadók.

12. Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások

13. § (1) A polgármester önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva az önkormányzat részére engedélyezett létszám (álláshely) előirányzatot a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(2) Az egyes foglalkoztatási formákra álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.

(3) A képviselő-testület a közalkalmazott foglalkoztatott részére 4.800 Ft/hó/fő szép kártya béren kívüli juttatást biztosít. Ezen felül biztosítja a munkáltatói befizetési kötelezettségek teljesítését.

(4) A képviselő-testület Bolhás Községi Önkormányzat Közszolgálati Szabályzata szerint cafetéria-juttatásban részesülő személyek vonatkozásában a cafetéria-juttatás 2021. évi keretösszegét 200 000 Ft-ban állapítja meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő járulékokat is magában foglalja.

(5) A képviselő-testület a jogviszonyban álló valamennyi foglalkoztatott részére (kivéve közfoglalkoztatásban résztvevőket), 1.000 Ft/fő/hó összeget biztosít a munkabér bankszámlára történő utalás költségtérítésére. Ezen felül biztosítja a munkáltatói járulék befizetési kötelezettségek teljesítését.

13. Átvett és átadott pénzeszközök pénzellátási rendje

14. § A képviselő-testület az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására vonatkozó szabályokat külön rendeletben szabályozza.

14. Egyéb rendelkezések

15. § (1) A költségvetési gazdálkodás biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester a felelős.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a 2021. évi költségvetésben előírt bevételek beszedésére, kiadások teljesítésére.

(3) A jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Áht., az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet, valamint Magyarország 2021. évi központi költségvetésről szóló 2020. évi XC. törvény és Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény előírásai az irányadók.

16. § A képviselő-testület tudomásul veszi, hogy az átmeneti időszakban a polgármester az önkormányzat 2021. évi átmeneti gazdálkodásáról szóló 10/2020. (XII. 9.) önkormányzati rendeletének megfelelően intézkedett a bevételek beszedéséről, a kiadások teljesítéséről. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek, mellékletei tartalmazzák.

15. Záró rendelkezések

17. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2021. január 1-től kell alkalmazni.

18. § Hatályát veszti az Önkormányzat 2021. évi átmenti gazdálkodásáról szóló 10/2020. (XII. 9.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

Bolhás Községi Önkormányzat 2021. évi CÍMRENDJE

Megnevezés

1. Az önkormányzat költségvetési szervei

-

3. Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások és bevételek

Önkormányzat

2. melléklet

Bolhás Községi Önkormányzat 2021. évi a költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évek költségvetési maradványa
Ft-ban

Megnevezés


2021. évi előirányzat

Összesen

Önkorm.
kötelező
feladat

Önkorm.
önként vállalt
feladat

Államigazg. feladat

Működési CÉL

Előző évi költségvetési maradvány felhasználás

10 689 339

10 689 339

-

-

Összesen:

10 689 339

10 689 339

-

-

FELHALMOZÁSI CÉL

Előző évi költségvetési maradvány felhasználás

49 268 361

49 268 361

-

-

Összesen:

49 268 361

49 268 361

-

-

Összesen:

59 957 700

59 957 700

-

-

3. melléklet

Bolhás Községi Önkormányzat 2021. évi a költségvetési hiányzó külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveletek

Megnevezés

2021. évi előirányzat

Összesen

Önkorm.

Önkorm.

Államigazg. feladat

kötelező

önként vállalt

feladat

feladat

Kiadás

Működési cél

-

-

-

-

Felhalmozási cél

-

-

-

-

Kiadás Összesen

-

-

-

-

Bevétel

Működési cél

-

-

-

-

Felhalmozási cél

-

-

-

-

Bevétel Összesen

-

-

-

-

9. melléklet

Bolhás Községi Önkormányzat 2021. évi egyéb felhalmozási célú kiadásai K8.

Ft-ban

Megnevezés

Önkormányzati

kötelező

feladat

Lakástámogatás

200 000

Ö S S Z E S E N:

200 000

10. melléklet

Bolhás Községi Önkormányzat 2021. évi létszám-előirányzata

Megnevezés

Létszám-előirányzat (fő)

Teljes munkaidős köztisztviselő (polgármester)

1

Teljes munkaidős közalkalmazott

1

Statisztikai átlag létszám mindösszesen

2

11. melléklet9

fő-ben

Megnevezés

Létszám előirányzat főben

Eredeti ei

Módosított ei

Start közmunka program (3 hó)

19

0

Mezőgazdaság

0

5

Szociális program

0

6

Hosszabb időtartamú program

0

7

Statisztikai átlag létszám mind összesen:

5

14

12. melléklet

Bolhás Községi Önkormányzat 2021. évi közvetett támogatásai

Támogatás kedvezményezettje

Adóelengedés

Adókedvezmény

Összesen (Ft)

Jog-címe

mértéke (%)

összege (Ft)

Jog-címe

mértéke (%)

összege (Ft)

0

0

0

0

0

0

0

13. melléklet

Bolhás Községi Önkormányzat 2021. évi adósságot keletkeztető ügylet megkötését igénylő fejlesztési célok, valamint az adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összege

Ft-ban

Fejlesztési célok megnevezése

Adósságot keletkeztető ügyletek összege

0

Összesen

0

14. melléklet

Bolhás Községi Önkormányzat 2021. évi saját bevételek és az adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek aránya

Ft-ban

Saját bevételek

2021. év

2022. év

2023. év

2024. év

Helyi adóból származó bevétel

3 400 000

3 400 000

3 400 000

3 400 000

Az önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel

-

-

-

-

Osztalék, koncessziós díj, hozambevétel

1 500 000

1 500 000

1 500 000

1 500 000

Tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesedés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel

-

-

-

-

Bírság-, pótlék- és díjbevétel

100 000

100 000

100 000

100 000

Kezességvállalással kapcsolatos megtérülés

-

-

-

-

Összesen

5 000 000

5 000 000

5 000 000

5 000 000

Ft-ban

2021. év

2022. év

2023. év

2024. év

Hitel, kölcsön

-

-

-

-

Kamat

-

-

-

-

Értékpapír

-

-

-

-

Váltó

-

-

-

-

Pénzügyi lízing

-

-

-

-

Adásvételi szerződés megkötése visszavásárlási kötelezettség kikötésével

-

-

-

-

Legalább 365 nap időtartamú halasztott fizetés, részletfizetés, és a még ki nem fizetett ellenérték

-

-

-

-

Külföldi hitelintézetek által, származékos műveletek különbözeteként az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-nél elhelyezett fedezeti betétek, és azok összege

-

-

-

-

Összesen:

-

-

-

-

15. melléklet

Bolhás Községi Önkormányzat 2021. évi Európai Uniós Projektjei

Megnevezés

Kiadás

EU támogatás

Sajátforrás
önerő

Somogyszob központú agglomeráció szennyvíztisztításának fejlesztése (KEHOP-2.2.2.)

101 488 135

101 488 135

-

Magyar Falu Program Kultúrház „Tallián-kúria” felújítása

30 000 000

30 000 000

-

Magyar Falu Program Temető felújítása

2 831 785

2 831 785

-

1

A 3. § (1) bekezdése a Bolhás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 12.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. § (1) bekezdése a Bolhás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (2) bekezdése a Bolhás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 12.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. § (2) bekezdése a Bolhás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 9. § (2) bekezdése a Bolhás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 12.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 9. § (2) bekezdése a Bolhás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. melléklet a Bolhás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 12.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Bolhás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 21.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

Az 5. melléklet a Bolhás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 12.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. melléklet a Bolhás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 21.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 6. melléklet a Bolhás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 12.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 6. melléklet a Bolhás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 21.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 7. melléklet a Bolhás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 12.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. A 7. melléklet a Bolhás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 21.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 8. melléklet a Bolhás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 12.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. A 8. melléklet a Bolhás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 21.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 11. melléklet a Bolhás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 12.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 16. melléklet a Bolhás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 12.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdésével megállapított szöveg. A 16. melléklet a Bolhás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 21.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 17. melléklet a Bolhás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2021. (VIII. 12.) önkormányzati rendelete 3. § (8) bekezdésével megállapított szöveg. A 17. melléklet a Bolhás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 21.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.