Oroszi Község Önkormányzata Képviselő testületének 3/2021. (II.16.) önkormányzati rendelete

Oroszi Község Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 02. 17- 2022. 05. 05

Oroszi Község Önkormányzata Képviselő testületének 3/2021. (II.16.) önkormányzati rendelete

Oroszi Község Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről

2021.02.17.

Oroszi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljáró Oroszi Község Önkormányzata Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021.(I.29.) Korm. rendelettel kihirdetett az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Oroszi Község Önkormányzata Képviselő-testületére.

(2) A rendeletben foglaltak végrehajtását az önkormányzat képviselő-testülete, polgármestere, jegyzője a gazdálkodás folyamatainak belső ellenőrzésével ellenőrzi.

2. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege

2. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi költségvetésének

a) bevételi főösszegét 31.004.554.- forintban,

b) kiadási főösszegét 31.004.554.- forintban

állapítja meg.

(2) Az önkormányzat 2021. évi költségvetési főösszesítőjét az 1. melléklet tartalmazza.

3. § A költségvetési

a) bevételek előirányzata 27.160.801.- forint,

b) a finanszírozási műveletek bevétele 3.843.753.- forint, mely a működésű célú pénzmaradvány.

4. § A költségvetési

a) kiadások előirányzata 30.282.124.- forint,

b) a finanszírozási műveletek kiadása 722.430.- forint, mely államháztartási megelőlegezés összegének visszafizetési kötelezettsége.

5. § Az önkormányzat sem működési célú, sem felhalmozási célú hitel felvételt nem tervez.

6. § (1) A 2. § a) pontban meghatározott bevételi főösszeg rovatrend szerinti részletezését az 1. melléklet, a költségvetési bevételek részletezését a 2. melléklet, a finanszírozási bevételek részletezését az 5. melléklet tartalmazza.

(2) A 2. § b) pontban megállapított kiadási főösszeg rovatrend szerinti részletezését az 1. melléklet, a költségvetési kiadások részletezését a 3. melléklet, a kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok kiadásainak részletezését a 4. melléklet, a finanszírozási kiadások részletezését a 6. melléklet tartalmazza.

(3) A működési célú bevételek és kiadások 3 éves alakulását a 7. melléklet tartalmazza.

(4) A felhalmozási célú bevételek és kiadások 3 éves alakulását a 8. melléklet tartalmazza.

(5) A működési célú általános tartalékot a 9. melléklet mutatja be.

(6) Az éves likviditási és előirányzat-felhasználási ütemtervet a 10. melléklet tartalmazza.

(7) A képviselő-testület az intézmények létszámkeretét a 11. melléklet szerint határozza meg.

3. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

7. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

(2) A kiadási előirányzatok, amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, nem teljesíthetők.

(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a központi költségvetésből meghatározott célra engedélyezett pótelőirányzatot, a pályázat útján elnyert összegeket előirányzat-átcsoportosítás címén engedélyezze.

4. Az önkormányzat gazdálkodása és előirányzat módosítása

8. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat költségvetését a költségvetési rendelet módosításával megváltoztathatja.

(2) Az önkormányzat a kiemelt előirányzatait csak a képviselő-testület költségvetési rendeletet módosító rendelete alapján módosíthatja.

(3) Az előirányzat-módosításokról, átcsoportosításokról a polgármester a képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja. A képviselő-testület emiatt az első negyedév kivételével, havonta, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

5. A személyi juttatásokkal és a munkaerővel való gazdálkodás

9. § (1) Az önkormányzat a személyi juttatások és a létszám előirányzatával önállóan gazdálkodik.

(2) A jóváhagyott létszám előirányzat nem léphető túl, annak növeléséhez a képviselő-testület jóváhagyása szükséges.

6. A költségvetés előre nem tervezhető bevételeivel és kiadásaival kapcsolatos szabályok

10. § A jóváhagyott éves költségvetésen belül a nemzeti közbeszerzési értékhatár 25%-a alatti és nettó 500.000.-Ft feletti beszerzések esetében a polgármester minimum három átlátható gazdasági szereplőtől árajánlatot kér be. A polgármester és az alpolgármester jogosult dönteni a beszerzéssel kapcsolatban.

7. Pénzmaradvány megállapításának, elszámolásának és felhasználásának szabályai

11. § (1) A képviselő-testület felhatalmazást ad a polgármesternek, hogy az önkormányzat szabad pénzeszközeit, amennyiben a számlát vezető hitelintézetnél jobb feltételeket tud elérni, bármely hitelintézetnél betétként elhelyezze.

(2) Az önkormányzat javára vezetett bankszámla egyenleg banki betétként történő rövid távú elhelyezésére a kötelezettségvállalásra, utalványozásra felhatalmazott személyek jogosultak.

(3) Átmenetileg szabadon felhasználható költségvetési pénzeszközök terhére történő államilag garantált értékpapír vásárlással kapcsolatos jogügyletre a polgármester jogosult.

8. Költségvetési gazdálkodásra vonatkozó további szabályok

12. § Felújítás, beruházás csak akkor indítható, ha a szükséges fedezet rendelkezésre áll.

13. § (1) A képviselő-testület egyesületek, civil szervezetek, alapítványok részére támogatást nyújthat.

(2) Az alapítványok részére pénzeszközt átadni kizárólag a képviselő-testület döntése alapján lehet, csak abban az esetben, ha a költségvetésben a támogatás fedezete rendelkezésre áll, és nem jár hitelfelvétellel.

(3) Csak azok az egyesületek, civil szervezetek, alapítványok kaphatnak támogatást, akik a kapott támogatás felhasználásának ellenőrzését biztosítják. A támogatáshoz megállapodást kell készíteni. A 2021. évi támogatás feltétele, hogy a 2020. évben kapott összegről a támogatott egyesület, civil szervezet elszámolást készít a támogatási megállapodásban megjelölt határidőig. A támogatás megállapításánál figyelembe kell venni, hogy a támogatott szervezet az önkormányzat költségvetésében szereplő más előirányzatokból milyen nagyságrendben és milyen célzattal kapott már támogatást.

(4) A különböző civil szervezetek, alapítványok és egyesületek részére nyújtott támogatások felhasználását a feladattal megbízott ügyintéző köteles dokumentáltan ellenőrizni. A nem szerződésszerű felhasználás esetére jogkövetkezményt kell kikötni.

14. § (1) A polgármester az önkormányzatot megillető pénzkövetelésre fizetési halasztást, részletfizetést engedélyezhet, azonban ez nem veszélyeztetheti az önkormányzat gazdálkodását.

(2) Pénzkövetelés behajtásánál legalább a Polgári Törvénykönyv szerinti késedelmi kamat érvényesítése kötelező, ha jogszabály vagy szerződés ettől eltérően nem rendelkezik.

9. Záró rendelkezések

15. § Ez a rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.

16. § A rendelet a 2021. évi költségvetési évre szól és hatálya a 2021. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámoló elfogadásáig tart.