Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete 30/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete

az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 06. 01- 2021. 06. 02

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete 30/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete

az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának Polgármestere - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglalt jogköre alapján - Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testületének az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 1. alcíme a következő 1/B. §-sal egészül ki:

„1/B. § A rendelet hatálya a 4/B. alcímben szabályozott támogatási forma tekintetében kiterjed a kerületi lakcímmel rendelkező személyekre.”

2. § Az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet 4/A. alcíme a következő „4/B. Állatok ivartalanításának és oltásainak önkormányzati támogatása” alcímmel egészül ki:

10/C. § (1) Az Önkormányzat az állatok ivartalanításának és oltásainak támogatásával hozzá kíván járulni a kerületben élő állatok jóllétéhez, egészségi állapotának javításához.

(2) Az Önkormányzat a kedvtelésből tartott - kutyák esetén transzponderrel ellátott, ebösszeírásban szereplő - állatok ivartalanítására és veszettség elleni, illetve kombinált oltásaira - a költségek teljes összegére, a keretösszeg erejéig - támogatást biztosít a terézvárosi lakcímmel rendelkező azon tulajdonosok számára, akik

  • a) öregségi nyugdíjban vagy rokkantsági ellátásban részesülnek vagy
  • b) az igénylést megelőző egy évben eseti vagy lakhatási támogatásban részesültek vagy
  • c) gyermekeiket egyedül nevelik vagy
  • d) gyermeke számára rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság került megállapításra.

(3) A kerületi lakcímmel rendelkező, (2) bekezdés alá nem tartozó személy az állat ivartalanítása és veszettség elleni, illetve kombinált oltásai költségének önkormányzat általi átvállalására 50%-ban, a keretösszegből a (2) bekezdés alá tartozó személyek által fel nem használt összeg erejéig jogosult jelentkezési sorrendben.

(4) Az állatok ivartalanításának és oltásainak önkormányzati támogatása az önkormányzat állategészségügyi feladatainak ellátására szerződött (1066 Budapest, Ó utca 36. szám alatti) állatorvosi rendelőben vehető igénybe a jogosultságot igazoló alábbi iratok bemutatása mellett:

  • a) a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által - a tárgyév elején - kiküldött, az öregségi nyugdíj, illetve a rokkantsági ellátás tárgyévi összegét rögzítő tájékoztató levél, nyugdíjas igazolvány vagy nyugdíjas utazási igazolvány,
  • b) eseti, illetve lakhatási támogatást megállapító, egy éven belül kiállított határozat,
  • c) a Magyar Államkincstár által kiadott igazolás arról a körülményről, amely szerint a szülő gyermekét egyedül neveli,
  • d) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot megállapító határozat.

(5) Az állatok ivartalanításának és oltásainak önkormányzati támogatására való jogosultságot és a kezelésben részesülő állat állapotát az állatorvos ellenőrzi és vezeti a (3) bekezdés szerinti jogosultak listáját.

(6) A támogatás költségeinek pénzügyi fedezetét a Képviselő-testület az éves költségvetési rendeletben külön előirányzatban megjelölt összeg elkülönítésével biztosítja. Támogatás a keretösszeg erejéig biztosítható, a jelentkezés sorrendjében.

(7) Az állatok ivartalanításának és oltásainak önkormányzati támogatásának igénybevételére a 2021. évben június 1. és július 31. napja között, a támogatás bevezetését követő évtől az Önkormányzat kommunikációs felületein meghirdetett időszakban lehet jelentkezni.”

3. § Ez a rendelet 2021. június 1-jén lép hatályba.

Veszélyhelyzeti indoklás

az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosítása tárgyú döntéshez

ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

Terézvárosban a belvárosi kerületekhez hasonlóan a kedvtelésből tartott háziállatok, különösen a kutyák száma igen magas, és egyre nő. Ennek oka az, hogy az állattartás egyre népszerűbb minden korosztályban, valamint a belvárosi, elmagányosodott idősek számára sokszor a kutya vagy a macska jelenti az egyetlen kapcsolatot. A rossz anyagi körülmények között élőknek az évi kötelező oltás, illetve az ajánlott kombinált oltás és az esetleges ivartalanítás költsége anyagilag nagyon nagy terhet jelent.

Az állatok ivartalanítására és veszettség elleni, illetve kombinált oltásaira önkormányzati támogatás bevezetése indokolt. Az új támogatási forma bevezetése az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról szóló 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításával történhet.

RÉSZLETES INDOKOLÁS

A Rendeleti. §-ához:

A rendelet hatálya alá tartozó személyi kört határozza meg.

A Rendelet 2. §-ához.

Az állatok ivartalanításának és oltásainak önkormányzati támogatására - a költségek teljes összegére, a keretösszeg erejéig - a terézvárosi lakcímmel rendelkező azon tulajdonosok lehetnek jogosultak, akik

a) öregségi nyugdíjban vagy rokkantsági ellátásban részesülnek

b) az igénylést megelőző egy évben eseti vagy lakhatási támogatásban részesültek,

c) gyermekeiket egyedül nevelik,

d) gyermeke számára rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság került megállapításra.

A kerületi lakcímmel rendelkező egyéb személy az állat ivartalanítása és veszettség elleni, illetve kombinált oltásai költségének átvállalására 50%-ban, a keretösszegből a (2) bekezdés alá tartozó személyek által fel nem használt összeg erejéig jogosult.

Kutyák esetében további feltétel, hogy transzponderrel legyenek ellátva és az ebösszeírásban szerepeljenek, ezáltal elérhető, hogy az ebösszeírási nyilvántartás pontosabb legyen, és pontosabb képet kapjunk a kerületben élő állatok számáról és egészségi állapotukról.

A támogatás a Retr-Ó állatorvosi rendelőben (1066, Budapest, Ó utca 36.) vehető igénybe. A jogosultságot és a kezelésben részesülő állat állapotát az állatorvos ellenőrzi. A támogatás a keretösszeg erejéig használható fel, a jelentkezés sorrendjében. A programra a rendelet megjelenésétől számított két hónapig, további években pedig az Önkormányzat kommunikációs felületein meghirdetett időszakban lehet jelentkezni.

A 2. § meghatározza a támogatásra való jogosultság igazolásához szükséges iratokat.

A Rendelet 3. §-ához:

A hatálybalépés napját rögzíti.