Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

2023.01.01.

Nagyatád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotási hatáskörében, továbbá a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, amelyek városképi, városrendezési, közlekedési, közbiztonsági, ellátási és városüzemeltetési szempontból meghatározzák a közterületek használatának rendjét.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Nagyatád város közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában, és nem önkormányzati tulajdonban álló, de az önkormányzat részére hasznosításra átadott, közterületnek minősülő területekre.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan természetes személyre, jogi személyre, jogi személyiség nélküli szervezetre, aki e rendeletben foglaltak szerint közterületet használ.

(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya:

a) A közút nem közlekedési célú igénybevételével kapcsolatos a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényben, valamint az útügyi igazgatásról szóló 26/2021. (VI. 28.) ITM rendeletben szabályozott eljárásokra.

b) A piacok és vásárok tartására, amelyet külön önkormányzati rendelet szabályoz.

c) A közterületek felbontására, amelyet külön önkormányzati rendelet szabályoz.

(4) A hirdető-berendezések, hirdetmények, reklámhordozók és reklámok elhelyezése esetén, ezen rendelet előírásait a külön önkormányzati rendeletben szabályozott előírásokkal együttesen kell alkalmazni.

3. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) Alkalmi árusítás: nem rendszeres, idényjellegű árusítás.

b) Árubemutatás: az üzletben árusított termékek az üzlet nyitvatartási ideje alatti bemutatása, ismertetése és értékesítése az üzlet előtt kihelyezett termékek összessége.

c) Hatóság: képviselő-testületi hatáskör gyakorlója átruházott hatáskörben Nagyatád Város Polgármestere.

d) Jogcím nélküli közterület-használó: a közterületet közterület-használati engedély nélkül használó, vagy az a közterület-használó, aki a közterület-használati engedély visszavonását követően a közterület használatával nem hagy fel.

e) Kérelmező: a közterületet használni kívánó személy vagy szervezet, aki a közterület-használati engedély iránti kérelem benyújtására jogosult.

f) Közérdekű tevékenység: terület- és településrendezés, -fejlesztés; kötelező állami, illetve kötelező önkormányzati feladathoz kapcsolódó oktatási, kulturális, egészségügyi, szociális tevékenység; valamint kommunális hulladékkezelés; közlekedési infrastruktúra fejlesztése; energiatermelés; vízgazdálkodás.

g) Közmű: az elektromos, víz, szennyvíz, gáz, távhő, csapadékcsatorna, internet, telefon, kábeltévé hálózat nyomvonalas létesítménye.

h) Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrészére a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok, stb.), a közművek elhelyezése.

i) Közterület-használó: a közterület-használati engedély alapján a közterület használatára jogosult.

j) Mozgóárusítás: a kérelmező vagy megbízottja, önjáró vagy gépjárművel vontatott árusítóhely, illetve egyéb eszköz segítségével viszi magával az eladásra kínált árut, ide értve a mozgóboltot is.

k) Üzemen kívül helyezett jármű: a hatósági engedéllyel, jelzéssel nem rendelkező jármű, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet rész.

l) Üzemképtelen jármű:

la) érvényes hatósági engedéllyel és jelzéssel rendelkező, de nyilvánvalóan mozgásképtelen, közúti közlekedésre alkalmatlan jármű (pl.: futómű hiányos, motorhiányos, hosszabb ideje elhagyottan álló stb.);

lb) a hatósági engedéllyel, jelzéssel nem rendelkező jármű, közúti közlekedésre alkalmatlan jármű;

lc) baleset, vagy más okból megsérült és elhagyott jármű.

m) Városközpont: Kolozsvári – Szabó Dezső – Árpád – Hunyadi – Rinya patak – Szent Flórián tér – Zrínyi Miklós – Korányi Sándor – Tallián Andor – Czindery Ignác – Bajcsy-Zsilinszky Endre – Rozsnyói – Dózsa György – Baross Gábor utak és az általuk közrezárt, az 1. melléklet szerinti terület.

n) Vendéglátó üzleti terasz: a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének engedélyezett, a vendéglátó üzlettel határos közterületen, az általa a közterületnek vendéglátás céljából idényjelleggel, asztalokkal, székekkel elfoglalt, körülhatárolt és szükség szerint lefedett része.

4. A közterület használatára vonatkozó általános szabályok

4. § (1) A közterületet rendeltetésének megfelelően, a jogszabályok keretei között és a jelen rendeletben meghatározott korlátozások figyelembevételével, állagának sérelme nélkül, az általános magatartási szabályok betartásával bárki szabadon használhatja.

(2) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához (a továbbiakban: közterület-használat) engedély szükséges.

(3) Nem adható ki közterület-használati engedély, egyben tilos a közterület-használat:

a) zajos, a lakosság nyugalmát zavaró tevékenység gyakorlásához;

b) bűzös, füsttel, korommal vagy gőzzel járó sugárzó tűz- és robbanásveszélyes, kivéve tűzijáték tevékenység gyakorlásához, illetve ilyen anyagok tárolásához, valamint hulladék, veszélyes hulladék lerakásához;

c) a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezéséhez;

d) olyan tevékenység gyakorlásához, amelynek közterületen való folytatását jogszabály nem teszi lehetővé;

e) főépítészi szakvélemény alapján településképi követelményeket, előírásokat nem kielégítő berendezések elhelyezéséhez;

f) mozgó árusítóhely tárolásához;

g) járművek festéséhez; olajcseréjéhez; mosásához; kerék és gumicseréjéhez; javításához, átalakításához, szereléséhez a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendeletben (továbbiakban: KRESZ) meghatározott hibaelhárítás kivételével.

5. § (1) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni különösen:

a) építési munkával kapcsolatos állvány felállításához, építőanyag, törmelék és egyéb ömlesztett anyag tárolásához;

b) elektromos töltőhely elhelyezéséhez, működtetéséhez;

c) postai és távközlési tevékenységgel kapcsolatos létesítmények és berendezések elhelyezéséhez;

d) közforgalmi közúti, vízi és légi közlekedési szervezetek a feladatuk ellátását szolgáló létesítmények elhelyezéséhez;

e) szobrok, emlékművek, kopjafák, obeliszkek, díszkutak, vízmedencék, szökőkutak, alappal rendelkező zászlórudak és a köztárgyak elhelyezéséhez;

f) árusító és egyéb pavilon (fülke) elhelyezéséhez;

g) alkalmi és mozgóárusításhoz;

h) árubemutatás céljára, termékbemutatás célú áru kirakásához;

i) mutatványos tevékenység gyakorlásához;

j) cirkuszi tevékenység gyakorlásához;

k) kiállítás, vásár és technikai bemutató céljához;

l) politikai, társadalmi, civil szervezetek, magánszemélyek, gazdálkodó szervezetek által szervezett rendezvényekhez;

m) ünnepi, vallási, sport, kulturális és politikai rendezvényekhez;

n) vendéglátó üzleti teraszhoz;

o) önálló hirdető és reklám berendezés elhelyezéséhez;

p) mobil hirdető és reklámtáblák kihelyezéséhez;

q) kihangosítóval történő hirdetéshez;

r) közvilágítási kandeláberen hirdetőtábla elhelyezéséhez;

s) a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény szerinti filmforgatás célú használathoz;

t) közterületen lévő, vagy közterületbe nyúló árusító automata, egyéb árusító berendezés elhelyezéséhez;

u) antenna elhelyezéséhez;

v) tüzelőanyag 48 órát meghaladó közterületen történő tárolásához;

w) virágláda, virágkosár elhelyezéshez, feltéve, hogy az a forgalmat nem akadályozza, és kihelyezője azt gondozza;

x) üzemen kívül helyezett jármű esetében a KRESZ 59. § (3) bekezdésében meghatározott időtartamot meghaladó időtartamú tárolásához.

(2) Nem kell közterület-használati engedély:

a) a fegyveres testületeknek, a rendészeti szerveknek, a tűzoltóságnak és a mentőknek feladatuk ellátásához szükséges mértékben, továbbá a vízügyi szolgálat létesítményeinek elhelyezéséhez;

b) a közműveknek, valamint a köztisztasági szerveknek a feladatuk ellátását szolgáló közérdekű létesítményei elhelyezéséhez feltéve, hogy a munka végzése nem jár együtt burkolat felbontásával;

c) a szervezett lomtalanítási akciókban a közterületekre kihelyezett tárgyak tárolásához a lomtalanítás időtartamára;

d) tüzelőanyag 48 órát meg nem haladó tárolásához;

e) kerékpár tároló elhelyezéséhez, amennyiben a kerékpártároló helye a Műszaki és Vagyongazdálkodási Irodával egyeztetésre került;

f) közműves berendezések, létesítmények, valamint elektronikus hírközlési építmények hibaelhárításával kapcsolatos munkálatok elvégzéséhez szükséges területre;

g) az élet- és balesetveszély elhárításához szükséges időtartamra a munkálatok elvégzéséhez szükséges területre;

h) a kereskedelmi üzlet homlokzatával érintkező, de az ingatlan részét képező, rendszerint 1 méteres sávot képező közterület igénybevételére;

i) az önkormányzat és intézményei által szervezett rendezvényekre.

5. A közterület-használati engedély iránti eljárás

6. § (1) A közterület-használati engedély iránti eljárás önkormányzati hatósági ügy, amely kérelemre indul.

(2)1 A közterület-használati engedély iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített, jelen rendelet 3. melléklete szerinti kérelem nyomtatványon, a közterület tervezett használata előtt kell benyújtani a Nagyatádi Polgármesteri Hivatal Műszaki és Vagyongazdálkodási Irodájánál.

7. § (1) A közterület-használat iránti kérelemnek hiánytalanul tartalmaznia kell a rendelet mellékletét képező kérelem nyomtatvány tartalmi elemeit.

(2) A közterület-használat iránti kérelemhez mellékletként csatolni szükséges:

a) Helyszíni vázlatot, amelyen feltüntetik a használni kívánt közterületi részt.

b) Reklámhordozó, önálló reklámtartó építmény, hirdető berendezés, hirdetőtábla kihelyezése esetén annak vázlatát, látványtervét.

c) Vendéglátó üzleti terasz létesítése esetén a közterületre kihelyezni kívánt tárgyak (asztalok, székek, napernyők, és egyéb tárgyak) fotófelvételét, vagy egyéb módon történő bemutatását.

d)2

e) A vendéglátó üzleti teraszt kivéve a közterületre kihelyezésre kerülő bármilyen vagyontárgy esetén a városi főépítész szakvéleményét az érintett vagyontárgy közterületen történő elhelyezhetőségéről.

(3) A közterület-használati engedély nem pótolja, vagy helyettesíti a tevékenység gyakorlására jogosító okirat meglétét, valamint jogszabályban előírt egyéb hatósági vagy szakhatósági engedélyek beszerzését, amely a kérelmező feladata.

(4) A közterület-használat a közterület-használati engedély véglegessé válását követően kezdhető meg, amennyiben a közterület-használati díj megfizetésre került.

6. A közterület-használati engedély általános szabályai

8. § (1) Az engedély megadása során figyelembe kell venni a helyi építési szabályzatot, a városképi, köztisztasági, közegészségügyi, közlekedésbiztonsági, környezetvédelmi, zajvédelmi követelményeket, valamint a közérdekű igénybevételre vonatkozó szempontokat.

(2) A közterület-használattal járó közüzemi költségek viselése a közterület-használó kötelezettsége. A kérelmező köteles az illetékes közmű szolgáltató felé eljárni, a közmű biztosításához szükséges megállapodást megkötni.

(3) A közterületet úgy kell használni, hogy az ne zavarja sem a közterület más részeinek, sem a szomszédos ingatlanoknak a rendeltetésszerű használatát.

(4) A közterület-használata során a kérelmezőnek a közterület folyamatos tisztántartásáról, hulladék elszállításáról, kihelyezésre kerülő vagyontárgyak karbantartásáról gondoskodnia kell.

7. A közterület-használati engedély egyedi szabályai

9. § A közterület-használati engedély kiadása során figyelemmel kell lenni a 7. alcímben meghatározott egyedi szabályokra.

7/A. A vendéglátó üzleti teraszra vonatkozó egyedi szabályok

10. § Vendéglátó üzleti terasz működése naponta 22 óráig engedélyezhető, kivéve május, június, július, augusztus, szeptember hónapok, amikor 23 óráig.

7/B. Az építési munkára vonatkozó egyedi szabályok

11. § (1) Építési munkával kapcsolatos közterület-használat csak az építési munka végzésének időtartamára, de legfeljebb 1 éves időtartamra engedélyezhető.

(2) Az építési anyag tárolása csak a munka-, baleset-, tűz- és egészségvédelmi szabályokban előírt módon történhet.

(3) Biztosítani kell a sitt, az építési és az egyéb törmelék napi elszállítását, a „szóródó” anyagok kaloda közötti tárolását és szükség szerinti letakarását.

(4) Az építési terület környékének állandó és folyamatos tisztántartását el kell végezni.

(5) Az építési munkálatok ideje alatt a közterületi burkolatot fóliás takarással kell ellátni.

7/C. A cirkuszra vonatkozó egyedi szabályok

12. § Cirkuszi sátrat felállítani csak a hatóság által kijelölt területen lehet.

7/D. A közterület filmforgatási célú használatára vonatkozó egyedi szabályok

13. § (1) A közterület filmforgatási célú igénybevétele szempontjából Nagyatád Város közigazgatási területén lévő, turisztikailag kiemelt, városközponti területek:

a) Széchenyi tér

b) Szent István park.

(2) A turisztikailag kiemelt, központi területeken a közterület-használat együttesen ( forgatási helyszín, technikai szolgáltatás, stáb-parkolás) ugyanazon időintervallum alatt nem haladhatja meg összességében az 500 m2 területet.

(3) A filmforgatási célú közterület-használat naponta 7.00-21.00 óra közötti időtartamra vonatkozhat, különösen indokolt esetben ettől eltérő időtartam is engedélyezhető.

(4) A filmforgatási célú közterület-használatot akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani, és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. Az akadály elhárulása után, az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően 15 napon belül újra biztosítani kell.

(5) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díj megállapítására a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (3) bekezdés rendelkezései az irányadóak.

(6) A fizetendő díj 50 %-kal csökken, ha a film forgatásának célja Nagyatád történelmének, kulturális örökségének, egyházi életének, gazdasági, tudományos, művészeti értékeinek, sport és kulturális életének, turisztikai nevezetességeinek, épített és természeti környezet értékeinek bemutatása.

(7) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

7/E. A járművek közterületen tárolására vonatkozó egyedi szabályok

14. § (1) Közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt, továbbá közúti forgalomban résztvevő 3500 kg össztömeget meghaladó gépjármű (gépjárműszerelvény), jármű, üzemképtelen jármű, üzemen kívül helyezett jármű, valamint pótkocsi, mezőgazdasági eszközök, lakókocsi és utánfutó közterületen nem tárolható.

(2) Az üzemen kívül helyezett jármű:

a) főközlekedési úton egyáltalán nem;

b) mellékútvonalon, parkolóban közterület-használati engedély nélkül legfeljebb 10 napig tárolható.

(3) Az üzemen kívül helyezett jármű mellékútvonalon, parkolóban 10 napon túl csak akkor tárolható, ha az üzembentartó az önkormányzattól közterület-használati engedélyt kért és kapott. A hozzájárulás csak legfeljebb 30 napra adható ki, s azt jól látható módon a jármű üzembentartójának a járművön el kell helyeznie.

(4) Az üzembentartó az üzemképtelenné vált járművet saját költségen köteles a közterületről haladéktalanul, de legkésőbb 10 napon belül eltávolítani.

15. § (1) Az engedély nélkül, illetve a jelen rendelet megszegésével tárolt üzemképtelen, valamint üzemen kívül helyezett járművet a hatóság elszállítathatja, az általa megjelölt telephelyre.

(2) Ha a gépjármű üzembentartója megállapítható, az elszállítás előtt fel kell szólítani a gépjármű közterületről való eltávolítására, a következményekre vonatkozó tájékoztatás mellett.

(3) Ha az üzembentartó a jármű elszállításáról a felszólítás ellenére sem gondoskodik, a felszólítás kézhezvételét követő 8 nap elteltével a hatóság jogosult a jármű elszállítására.

(4) Ha a jármű üzembentartója nem állapítható meg, a közterületről történő elszállítást azonnal el lehet rendelni.

(5) Az üzemképtelen, valamint az üzemen kívül helyezett járművek közterületről történő elszállításával, tárolásával, illetve hasznosításával kapcsolatban a kerékbilincs közterület-felügyelet általi alkalmazására, a járművek elszállítására, valamint a felmerült költségekre vonatkozó szabályokról szóló 55/2009. (X. 16.) IRM rendelet rendelkezései az irányadóak.

8. A közterület-használati engedély időtartama

16. § A közterület-használat határozott időre, legfeljebb egy évre engedélyezhető, ezen belül évre, hónapokra, napokra lehet adni.

9. A közterület-használati díj

17. § (1) A kérelmező a közterület-használatért a rendelet 2. mellékletében meghatározott díjszabás szerinti díjat köteles fizetni.

(2) A díjat az elfoglalt közterület és használat időtartama alapján kell megállapítani. Az elfoglalt közterület méretének meghatározásánál az elhelyezésre kerülő létesítmény alapterületét, befoglaló méretét és a használatához szükséges közterület méretét kell figyelembe venni. A terület meghatározása során minden megkezdett négyzetmétert egésznek kell tekinteni. Az időtartam meghatározásánál minden megkezdett nap, hónap egésznek minősül.

(3)3 Ha a jelen rendelet hatálybalépését követően a közterületet a közterület-használó saját forrásból, a tulajdonos hozzájárulásával esztétikus burkolattal látja el és ez által az utca képe, illetve a tér hangulata kedvezően változik, a burkolás évét követő 5 éven keresztül a burkolat létesítését megelőző állapotnak megfelelő közterület-használati díjat köteles fizetni. Az 5 éves időtartam lejártát követően a kérelmező a tényleges burkolatnak megfelelő díjat köteles fizetni.

(4) A jelen rendelet hatálybalépése előtt elvégzett (3) bekezdés szerinti közterületi burkolással érintett területek esetében a tényleges burkolat után köteles a kérelmező közterület-használati díjat fizetni.

(5) A közterület-használati díjat a közterület-használati engedély véglegessé válását követő 8 napon belül kell megfizetni.

(6) A közterület-használati díj meg nem fizetése esetén, a közterület-használat, engedély nélküli közterület-használatnak minősül, és annak jogkövetkezményeit vonja maga után.

10. Mentesség a közterület használati díj fizetése alól

18. § Mentes a közterület-használati díj fizetése alól:

a) a 5. § (2) bekezdésében szereplő közterület használat,

b) ünnepi, sport, kulturális, vallási rendezvények, valamint társadalmi, civil szervezetek által szervezett rendezvények; kivéve az ott kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató tevékenységet folytatók, valamint belépődíjas, részvételi díjas programok;

c) építési, felújítási munka végzése 15 napig;

d) nem árusítási céllal kihelyezett virágláda, virágkosár elhelyezése;

e) konténer elhelyezése (költözés és épület felújítás során keletkező szemét, törmelék ideiglenes tárolására) hét napig terjedő időszakra;

f) ellenérték nélkül végzett lakossági ellátás, szolgáltatás.

11. A közterület-használati engedély megszűnése és visszavonása

19. § (1) A közterület-használati engedély megszűnik az engedélyben meghatározott idő lejártával.

(2) Vissza kell vonni a közterület-használati engedélyt:

a) Ha a kérelmező a közterületet nem az e rendeletben és nem az engedélyezett célra, és módon használja.

b) Ha a kérelmező a díjfizetési kötelezettségének a megadott határidőn belül nem tesz eleget.

c) A kérelmező kérelmére.

d) Az engedélyező hatóság közérdekből, illetve városfejlesztési, városrendezési célból bármikor visszavonhatja elhelyezési és kártalanítási kötelezettség nélkül.

e) Ha a közterület-használat a környéken lakók jogos érdekeit aránytalanul, vagy tartósan sérti.

(3) A közterület-használati engedély visszavonására irányuló kérelem benyújtásával egyidejűleg a már megfizetésre került közterület-használati díj időarányos része visszaigényelhető.

(4) Ha a kérelmező a közterület-használati engedély visszavonását nem kérelmezi, de a közterület-használatával felhagyott, úgy a közterület-használati díj időarányos része nem igényelhető vissza.

(5) Ha a közterület-használati engedély a (2) bekezdés a) és e) pontokban foglalt okok miatt kerül visszavonásra, a befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.

(6) Ha a közterület használat megszűnik, vagy visszavonásra kerül, a kérelmező köteles a saját költségén, minden kártalanítási igény nélkül a közterület eredeti állapotát helyreállítani.

(7) Ha a közterület-használati engedély megszűnik, vagy visszavonásra kerül, és a közterület-használója, saját költségén az eredeti állapotot a meghatározott határidőre nem állítja helyre, a hatóság a kérelmező felelősségére és anyagi terhére az eredeti állapotot helyreállítja.

12. A közterület engedély nélküli, vagy engedélytől eltérő használatának jogkövetkezményei

20. § (1) A jogcím nélküli használó a hatóság felhívására köteles a közterület-használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát saját költségén, minden kártalanítási igény nélkül helyreállítani. Ha a jogcím nélküli használó ez irányú kötelezettségének a felhívást követő 3 napon belül nem tesz eleget, a hatóság a jogcím nélküli használó költségére az eredeti állapotot helyreállítja, az elhelyezett tárgyakat leszereli és elszállítja.

(2) A közterületen engedély nélkül elhelyezett tárgyakat, amennyiben az (1) bekezdés szerinti felszólításnak a tulajdonos nem tesz eleget az engedélyező hatóság elszállítja, és 3 hónapos tárolás után értékesítheti, amennyiben a tulajdonosa nem jelentkezik érte. A tárgy elszállítása, tárolása során felmerülő költségeket a tulajdonos köteles megfizetni.

(3) Azt, aki közterületet engedély nélkül vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használja, az engedély nélküli vagy az eltérő közterület-használat mértékére és tartamára esedékes közterület-használati díj 3-szorosának megfizetésére kell kötelezni. Ha a közterület használat díjmentes, akkor az egyéb célra vonatkozó közterület-használati díjtétel 3-szorosának megfelelő közterület-használati díj megfizetésére kell kötelezni.

(4) Ha a közterületet engedély nélkül vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel, kérelmére a hatóság a közterület-használatot engedélyezheti. Ezzel azonban a használó nem mentesül a (1)–(3) bekezdésekben említett következmények alól.

13. Záró rendelkezések

21. § A rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.

22. §4

1. melléklet

Városközpont
KOLOZSVÁRI – SZABÓ DEZSŐ – ÁRPÁD – HUNYADI– RINYA PATAK – SZENT FLÓRIÁN TÉR – ZRÍNYI MIKLÓS – KORÁNYI SÁNDOR – TALLIÁN ANDOR – CZINDERY IGNÁC – BAJCSY-ZSILINSZKY ENDRE – ROZSNYÓI – DÓZSA GYÖRGY – BAROSS GÁBOR utak és az általuk közrezárt jelen melléklet szerinti terület.

2. melléklet5

Közterület-használati díjak

Közterület használati módok

Terület

Időtartam

Díjtétel
Ft

(1) Elárusító és egyéb pavilon
(fülke) elhelyezése 6

m2

1000

(2) Önálló, mobil, mozgó hirdető- és reklámberendezés (e terület alatt a
berendezés felülete értendő)

m2

2000

(3) Építési munkával kapcsolatos
állvány, építőanyag, törmelék
(konténer), tüzelő és egyéb ömlesztett anyag tárolása 7

m2

600

(4) Alkalmi árusítás 8

m2

nap

600

(5) Mozgó árusítás

nap

a) gépjárműből 9

m2

nap

2200

b) egyéb kisebb eszközről 10

m2

nap

800

(6) Vendéglátó üzleti terasz

m2

a) díszburkolattal ellátott

m2

1100

b) szilárd burkolattal ellátott

m2

800

c) burkolatlan terület

m2

500

(7) Mutatványos tevékenység

m2

nap

300

(8) Kiállítás, vásár, technikai
bemutató 11

m2

nap

650

(9) Cirkusz 12

nap

30000

(10) Kereskedelmi üzletek előtt
áru- és termékbemutató

m2

1100

(11) Egyéb célra 13

m2

nap

600

(12) Kihangosítóval történő hirdetés

nap

2000

(13) Elektromos töltőhely
elhelyezése, működtetése

m2

2000

3. melléklet

Közterület-használati engedély kérelem nyomtatvány
Kérem, hogy az alábbiak szerint szíveskedjenek részemre a közterület-használati engedélyt kiadni:

1. Kérelmező, a közterület-használója

Természetes személy esetén:

Név:

Születési név:

Születési hely, idő:

Anyja neve:

Lakóhely:

Telefonszám:

Gazdálkodó szervezet esetén:

Név:

Képviselője:

Székhelye:

Gazdálkodási forma:

Nyilvántartási szám:

Adószám:

Telefonszám:

2. A közterület-használat célja:

3. A közterület-használat időtartama (maximum 1 év):

………………………………............. tól, .......................................................................... ig.

4. A közterület-használat helyének meghatározása (utca, házszám, helyrajzi szám stb.)

5. A használni kívánt közterület mértéke, nagysága: ………………………………… m2.

6. A közterület-használat módja:

7. A közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat száma, kelte, az engedélyt kiadó szerv neve (vállalkozói igazolvány, működési engedély, építési engedély stb.):

8.14 Becsatolt mellékletek:

Helyszíni vázlat, amelyen a használni kívánt közterület feltüntetésre került.

Reklámhordozó, önálló reklámtartó építmény, hirdető berendezés, hirdetőtábla kihelyezés esetén annak vázlata, látványterve.

Vendéglátó üzlet teraszának létesítése esetén a közterületre kihelyezni kívánt tárgyakat (asztalok, székek, napernyők és egyéb tárgyak) bemutató fotófelvétel.

A vendéglátó üzleti teraszt kivéve közterületre kihelyezésre kerülő bármilyen vagyontárgy esetén a főépítész szakvéleménye a közterületen történő elhelyezésről.

Egyéb:

A kérelmet a közterület-használat megkezdését megelőzően kell benyújtani.

A kérelem benyújtása nem jogosít a közterület-használatra.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény értelmében hozzájárulok személyes adataim / a gazdálkodó szervezet adatainak kezeléséhez, illetve az eljáró hatóságokhoz történő továbbításához.

A kérelmemnek helyt adó közterület-használati engedély esetén fellebbezési jogomról lemondok.

Kelt: , év hónap nap

PH

……………………………………………

kérelmező (cégszerű) aláírása

1

A 6. § (2) bekezdése a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 7. § (2) bekezdés d) pontját a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte.

3

A 17. § (3) bekezdése a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 22. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

5

A 2. melléklet a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 2. mellékletben foglalt táblázat „(1) Elárusító és egyéb pavilon (fülke) elhelyezése” sora a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 2. mellékletben foglalt táblázat „(3) Építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék (konténer), tüzelő és egyéb ömlesztett anyag tárolása” sora a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 2. mellékletben foglalt táblázat „(4) Alkalmi árusítás” sora a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 2. mellékletben foglalt táblázat „a) gépjárműből” sora a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 2. mellékletben foglalt táblázat „b) egyéb kisebb eszközről” sora a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 2. mellékletben foglalt táblázat „(8) Kiállítás, vásár, technikai bemutató” sora a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 2. mellékletben foglalt táblázat „(9) Cirkusz” sora a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 2. mellékletben foglalt táblázat „(11) Egyéb célra” sora a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 3. melléklet 8. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. melléklet 8. pontja a Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.