Hajdúnánás Város Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 25- 2021. 09. 25

Hajdúnánás Város Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2021. (IX. 24.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015. (II. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. §‑ának (2) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, 2. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a Hajdúnánás Városi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 26/2014. (X. 30.) Önkormányzati Rendelet 23. § (4) bekezdés e) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró képviselő-testületi bizottságok véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § A hatáskörök gyakorlói az e rendeletben foglaltaktól az 1.§ (4) bekezdésében meghatározott kivételes méltánylást érdemlő esetben a kérelmező javára - a jogosultsági összeghatárok tekintetében az öny. +50%-ával - eltérhetnek.”

2. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„12. § Krízis segély annak a személynek nyújtható, akinek esetében az 1. § (3) bekezdésében foglalt feltételek fennállnak, s akinek ezáltal a létfenntartása átmenetileg lehetetlenné, vagy nagy fokban veszélyeztetetté válna, feltéve, ha a kérelmező háztartásában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át, ”

3. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 16/C. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Időskorúak veszélyhelyzeti támogatására azon személy jogosult, aki a támogatás megállapításának időpontjában a 70. életévét betöltötte és Hajdúnánás város közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, feltéve, ha a kérelmező háztartásában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át, ”

4. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 20. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az ESzB a rendkívüli élethelyzetben nyújtott települési támogatás mindenkori éves költségvetésben rendelkezésre álló fedezetének 50 %-a mértékéig a Családsegítő segítségével a Hajdúnánás közigazgatási területén élő személyeket természetbeni juttatásként élelmiszercsomag-adományban részesítheti.”

5. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 21. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„21. § Rendkívüli élethelyzetben nyújtott települési támogatásban közös háztartásban élők esetén az 1.§ (1) bekezdés a), c), és e) pontjaiban meghatározott élethelyzetre hivatkozva egyidejűleg csak egy személy részesülhet.”

6. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 25. § (2) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az (1) bekezdés alkalmazásában a gyógyító ellátás költségének mértéke abban az esetben veszélyezteti a létfenntartást, amennyiben az egy főre számított havi családi jövedelemhatár]

  • „d) az 1. § (4) bekezdés a) és d) pontjában meghatározott kivételes méltánylást érdemlő esetében 270 %-át”

7. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 28. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A támogatás feltétele, hogy a gyermek legalább egyik törvényes képviselője a gyermek születését megelőzően egy éve folyamatosan bejelentett Hajdúnánási állandó lakóhellyel rendelkezik, és életvitelszerűen is Hajdúnánáson él és a kérelmező háztartásában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori bruttó minimálbér összegének 2,5 szeresét. ”

8. § A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 28/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Egyszeri természetbeni gyermekszületési támogatásra jogosult minden 2015. január 1-je után született gyermek, szülőjének kérelmére, akinek legalább egyik szülője legalább a gyermek születését megelőző 1 éve hajdúnánási állandó lakos, vagy hajdúnánási tartózkodási hellyel rendelkezik, és a kérelmező háztartásában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori bruttó minimálbér összegének 2,5 szeresét. ”

9. § Hatályát veszti a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 8/2015 (II.25.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdés e) pontja.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.