Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete 31/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 06. 01- 2021. 06. 02

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testülete 31/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának Polgármestere - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglalt jogköre alapján - Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §-ában, 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A rendelet hatálya - a (2)-(8) bekezdésben foglalt eltérésekkel - kiterjed az önkormányzat közigazgatási területén lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen is az önkormányzat közigazgatási területén élő

  • a) magyar állampolgárokra,
  • b) bevándoroltakra és letelepedettekre,
  • c) hontalanokra, valamint
  • d) a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre.”

(2) A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet 3. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) E rendeletben szabályozott, a koronavírus miatt árván maradt kerületi gyermekek önkormányzati támogatására való jogosultság feltétele, hogy mind a szülő, mind a gyermek a szülő elhalálozásának napján az önkormányzat közigazgatási területén lakcímmel rendelkezzen és életvitelszerűen is az önkormányzat közigazgatási területén éljen .”

2. § A szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet III. Fejezete a következő 15/C. alcímmel egészül ki:

„15/C. A koronavírus miatt árván maradt kerületi gyermekek önkormányzati támogatása

43/H. § (1) A koronavírus miatt 2020. január 1. napján vagy azt követően árván maradt gyermek részére egyszeri pénzbeli támogatás állapítható meg, amennyiben a gyermek a koronavírusban elhunyt szülő halálának hónapjában legfeljebb a 18. életévét töltötte be.

(2) A támogatás egy alkalommal nyújtható, összege 500.000.-Ft, amelyet az önkormányzat a jogosult nagykorú gyermek - amennyiben a kérelmet törvényes képviselő nyújtja be, a jogosult gyermek vagy törvényes képviselője - folyószámlájára folyósít.

(3) A koronavírus miatt árván maradt kerületi gyermekek önkormányzati támogatása iránti kérelmet a gyermek törvényes képviselője vagy a nagykorúvá vált gyermek nyújthatja be.

(4) A koronavírus miatt árván maradt kerületi gyermekek önkormányzati támogatása iránti kérelmet a Hivatalhoz kell írásban benyújtani, az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon. A kérelemhez mellékelni szükséges:

  • a) a gyermek születési anyakönyvi kivonatát,
  • b) az elhunyt szülő halotti anyakönyvi kivonatát,
  • c) a halottvizsgálati bizonyítványt,
  • d) a gyermek lakcímkártyájának másolatát, továbbá
  • e) amennyiben a kérelmet törvényes képviselő nyújtja be, a törvényes képviseleti jog hiteles igazolását.

(5) A koronavírus miatt árván maradt kerületi gyermekek önkormányzati támogatása pénzügyi fedezetét a Képviselő-testület az éves költségvetési rendeletben külön előirányzatban megjelölt összeg elkülönítésével biztosítja.”

3. § Ez a rendelet 2021. június 1-jén lép hatályba.

Veszélyhelyzeti indoklás

a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosítása tárgyú döntéshez

ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata a koronavírus áldozatai árván maradt gyermekei megsegítésére önálló támogatási formát kíván bevezetni, amelyhez a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 3/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosítása szükséges.

A Rendelet 1-3. §-ához.

A koronavírus miatt árván maradt kerületi gyermek részére megállapítható egyszeri pénzbeli támogatás feltétele, hogy

a) mind a szülő, mind a gyermek a szülő elhalálozásának napján az önkormányzat közigazgatási területén lakcímmel rendelkezzen és életvitelszerűen is az önkormányzat közigazgatási területén éljen, továbbá

b) a gyermek a koronavírusban elhunyt szülő halálának hónapjában legfeljebb a 18. életévét töltötte be.

A támogatás egy alkalommal nyújtható, összege 500.000.-Ft, amelyet az önkormányzat a jogosult nagykorú gyermek - amennyiben a kérelmet törvényes képviselő nyújtja be, a jogosult gyermek vagy törvényes képviselője -folyószámlájára folyósít.

A koronavírus miatt árván maradt kerületi gyermekek önkormányzati támogatása iránti kérelmet a gyermek törvényes képviselője vagy a nagykorúvá vált gyermek nyújthatja be.

A koronavírus miatt árván maradt kerületi gyermekek önkormányzati támogatása iránti kérelmet a Hivatalhoz kell írásban benyújtani, az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon. A kérelemhez mellékelni szükséges:

a) a gyermek születési anyakönyvi kivonatát,

b) az elhunyt szülő halotti anyakönyvi kivonatát,

c) a halottvizsgálati bizonyítványt,

d) a gyermek lakcímkártyájának másolatát, továbbá

e) amennyiben a kérelmet törvényes képviselő nyújtja be, a törvényes képviseleti jog hiteles igazolását.

A koronavírus miatt árván maradt kerületi gyermekek önkormányzati támogatása pénzügyi fedezetét a Képviselő-testület az éves költségvetési rendeletben külön előirányzatban megjelölt összeg elkülönítésével biztosítja (2021-ben a „Terézváros melléd áll" elnevezésű programban kerül elkülönítésre).

A Rendelet 4. §-ához:

A hatálybalépés napját rögzíti.

A határozattal érintett feladat- és hatáskör nem tartozik a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglalt azon körbe, amelyek esetében a törvény a határozat elfogadását veszélyhelyzetben korlátozza. A katasztrófavédelmi törvény hivatkozott rendelkezései szerinti jogkör alapján a polgármester veszélyhelyzet esetében jogosult az önkormányzat zökkenőmentes működése érdekében intézkedni.

Ez az intézkedés a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 9. §-ában meghatározott jóhiszemű és megfelelő joggyakorlás elvével összhangban áll, a veszélyhelyzethez mérten is szükséges és arányos, nem haladja meg a veszélyhelyzetre való indokolt mértéket, a polgármesterre háruló megnövekedett feladatok ellátásával arányban áll.