Radostyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (IX. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekvédelmi ellátások helyi rendszeréről

Hatályos: 2021. 10. 01

a gyermekvédelmi ellátások helyi rendszeréről

Általános indokolás

2016. január 1-től jogszabályi változás miatt változtak a gyermekétkeztetés szabályai, valamint az Önkormányzat számára kötelezővé vált az intézményi gyermekétkeztetés mellett a szünidei gyermekétkeztetés biztosítása.

Radostyán község Önkormányzatának Képviselő--testülete döntése alapján- 29/2015. (X. 19.) KT. határozattal a családsegítés és a gyermekjóléti szolgálatot, mint „Család-és gyermekjóléti szolgálat” 2016. január 1. napjától továbbra is a Sajószentpéter Környéki Önkormányzati Társulás keretében kívánja működtetni

A B-A-Z Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály - Törvényességi Felügyeleti Osztály Alacska Község Önkormányzat Képviselő-testületének a gyermekvédelmi ellátások helyi rendszeréről szóló 6/2011.(VI. 1.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Ör.) célvizsgálata során tapasztaltakkal összefüggésben az alábbi szakmai segítséget nyújtotta:

A gyermekvédelmi ellátások helyi rendszeréről szóló 6/2011.(VI. 1.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: Gyr.) bevezető része sérti a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009.(XII.14.) IRM rendelet (továbbiakban: Jszr.) 54. § (1) bekezdését, mivel a felhatalmazó rendelkezések és a feladatkört megállapító rendelkezés egyaránt hatályon kívül helyezett jogszabályhelyeket tartalmaz.

A felülvizsgált Gyr. 1. § rendelkezése nem felel meg a Gyvt. 4. § (1) bekezdésében előírtaknak.

Az önkormányzat a Gyvt. 19. §-20/B. §-ában foglalt rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény vonatkozásában nem jogosult rendeletalkotásra, mivel az ellátásra magasabb szintű jogszabályi előírás (Gyvr.: 149/1997. (IX.10.) Korm. rendelet) az irányadóak. Indokolt az erre vonatkozó rendelkezés hatályon kívül helyezése.

A Gyr. 3. § ellentétes a Gyvt. 18. § (2) bekezdésben foglaltakkal, mivel jövedelemhatárra tekintetet nélkül biztosít támogatást. A pénzbeli támogatás rászorultságra tekintettel állapítható meg, melynek feltételeit - amennyiben szabályozni kívánja- a helyi rendeletben kell szabályozásnak, annak hiányában nem minősül szociális ellátásnak. Ellentétes a Jaszr. 3. § (2) bekezdésével is, mivel a támogatás megállapításáról feltétel módban rendelkezik.

A Kormányhivatal kezdeményezi a jogszabálysértő rendelkezés módosítását, illetve hatályon kívül helyezését

A változások, valamint a Kormányhivatal jelzése miatt a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 6/2011.(VI. 1.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezését és új önkormányzati rendelet megalkotását javasoljuk.

Részletes indokolás

1. § az általános rendelkezéseket tartalmazza a rendelet hatályáról.

2. § a Gyermekétkeztetésre vonatkozó rendelkezést tartalmaz.

3. § a személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti szolgáltatás biztosításának módját nevezi meg.

4. § a személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekek napközbeni ellátása formáját a bölcsődei ellátás biztosításának módját szabályozza.

5. § záró rendelkezéseket, hatálybaléptető, hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.