Pétervására Város Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Pétervására Város Önkormányzat 2020. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2021. 05. 29

Pétervására Város Önkormányzat 2020. évi költségvetésének végrehajtásáról

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz és az 1. melléklethez

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. §-a előírásának megfelelően Pétervására Város Önkormányzata 2020. évi költségvetésének végrehajtását a polgármester terjeszti elő a képviselő-testület elé.

A 2. §-hoz és a 3. §-hoz, a 2. melléklethez és a 3. melléklethez

I. Bevételek

1. Intézményi működési bevételek: Az iparűzési adóbevétel 39,9 millió forintos összege elmarad a tervtől, ami összefüggésben van a koronavírus okozta válsághelyzettel. A gépjárműadó bevétel a járványalapba került, nem maradt a 40 %-a az önkormányzatnál. A kommunális adó 5,69 milliós összege is alacsonyabb a vártnál. Az idegenforgalmi adó 49e Ft-os összege szintén a járvánnyal van összefüggésben, hiszen azt az év nagy részében nem lehetett beszedni. A tavaly bevezetett építményadóból a második félévben 1,8 millió forint folyt be az önkormányzathoz. Az ellátási díjak esetében is kisebb elmaradás volt az iskolai leállások miatt. A szolgáltatások ellenértéke soron közel 8 millió forintos többlet keletkezett, mert az ÉRV felé kiszámlázott használati díjból jelentős részt rendezett a társaság. A kamatbevételek soron a Takarékszövetkezetnél lévő szennyvíz gesztori bevétel esetében történt kamatfizetés, valamint az MKB Banknál lévő kincstárjegyek is jelentős összeget hoztak. Az Idősek Otthona bevételei némileg meghaladták a tervet, 784e Ft a növekmény. A Művelődési Ház esetében nagyon kevés bevétel keletkezett, mert az év nagy részében zárva volt az intézmény, és rendezvények sem voltak. A Báziskonyhánál a bevételek 6,7 millió forinttal maradtak el az eredeti tervtől, mert az iskolai étkeztetés jelentős részben kiesett a vírushelyzet miatt. Összességében a bevételek mintegy 4 millió forinttal haladták meg az eredetileg tervezett összeget, ami egyértelműen az ÉRV Zrt. használati díjának a befizetéséből adódott (2020. év elején a cég jelentős részben rendezte a korábbi években felhalmozott tartozását).

2. Felhalmozási bevételek: 2020 évben 1 millió forint felhalmozási bevétele keletkezett az önkormányzatnak, egy ingatlanának eladása miatt.

3. Véglegesen átvett pénzeszközök: Az elmúlt évben az állami támogatások rendben megérkeztek. Rendkívüli támogatásként 25.7 millió Ft-ot kapott a település. A működési bevételek 90 millió forinttal haladták meg az eredeti előirányzatot, amiben az év közben kapott szociális ágazati pótlék, a közös hivatal finanszírozására kapott jelentős többlet-támogatás, a szociális tüzelőanyag pályázat összege és egyéb többlettámogatások játszottak szerepet. Az ÉRV-nek átadott lakossági víz- és csatorna díj támogatási pályázat összege is itt jelentkezett. A felhalmozási bevétel egyrészt az elnyert Magyar Falu pályázatok, a LEADER pályázati támogatás, valamint a szennyvízrendszer felújítás ÉMO 1 pályázati összegeivel növekedett és meghaladta a 191 millió forintot.

4. Finanszírozási bevételek: Az előző évi pénzmaradvány került beépítésre. Az év elején felvett 23 millió forint likvid hitel év végére kifizetésre került, viszont könyveléstechnikailag a folyószámlán lévő minden mozgás év közben hitel felvételnek, illetve hitel törlesztésnek minősül és ez halmozódik. Ez a magyarázata a likvid hitel sor tény adatában a 412 milliós összegnek. Természetesen ugyanez a halmozódás tapasztalható a kiadásoknál a hiteltörlesztés soron is. A többi tétel könyveléstechnikai jellegű adatokat tartalmaz (államháztartáson belüli megelőlegezés, intézményfinanszírozás).

II. Kiadások

1. Személyi jellegű kiadás: A személyi kiadások (intézményekkel együtt) mintegy 4 millió forinttal haladták meg a tervet. Az Idősek Otthonánál a kifizetett szociális ágazati pótlék és munkaügyi támogatás, amely eredetileg nem tervezhető, a Művelődési Háznál pedig az elnyert munkaügyi támogatásban szereplő személyi kiadások magyarázzák a növekményt. A Báziskonyha személyi kiadásai a tervezett szint alatt alakultak az év közben bekövetkezett létszámcsökkenés miatt. Pétervásáránál a csökkenés magyarázata, hogy a közfoglalkoztatottak létszáma alacsonyabb volt a tervtől.

2. Munkaadókat terhelő járulékok: A munkaadókat terhelő járulékok a személyi juttatásokhoz igazodva teljesültek.

3. Dologi kiadások: Az önkormányzat dologi kiadásai 256 milliós szinten teljesültek, ami 31 millió forintos emelkedés az eredeti előirányzathoz képest. Pétervására esetében 24 millió forint, az Idősek Otthonánál 6 millió forint volt a túllépés az eredeti tervhez képest. A Báziskonyha esetében 780 ezer forintos túllépés adódott, mert a korábban felhalmozódott tartozások jelentős része rendezésre került év végére. Pétervására város esetében a növekmény teljes egészében a beruházásokkal-felújításokkal kapcsolatos fordított ÁFA kifizetésekből adódott, mert ez könyveléstechnikailag dologi kiadás, de a felhalmozási kiadásoknál volt tervezve, és a fedezete a pályázati összegekben benne volt.

4. Ellátottak juttatásai A segélyek összege az eredeti tervtől jelentősen elmaradt. Ennek magyarázata, hogy a természetbeni juttatásokat (pl. idősek csomagja, szociális tüzelő, mikuláscsomag, stb.) is ide terveztük, de könyveléstechnikailag végül a dologi kiadásoknál jelentkeznek.

5. Felhalmozási kiadások: Beruházásra 23.3 millió Ft-ot költött az önkormányzat, a részletes adatokat a 4. melléklet mutatja. A legnagyobb tételt az orvosi eszközök beszerzése, valamint az autóbuszváró tételei jelentették. Felújítási kiadások 243 millió forint értékben voltak, ebből a legnagyobb tételek: az ÉMO 1 szennyvízrendszer felújítása: 142 millió forint, VEF szennyvízszivattyúk cseréjének pályázata: 43,7 millió forint, és a Művelődési Ház felújítása: 14,3 millió forint értékben.

6. Pénzeszköz átadások: A közösen fenntartott intézmények felé teljesítendő működési átadásokat sikerült 2020 év végéig rendezni. Összességében 449 millió forintot adott át az önkormányzat az intézményeinek működésre és 21,8 millió forintot felhalmozásra.

7. Finanszírozási kiadások: A 23 millió forintos folyószámla hitel év végére vissza lett törlesztve és a korábbi fejlesztési hitelekből is törlesztve lett a maradék összeg, amely így lezárásra került. A tényadatoknál itt is látszódik a folyószámla hitel okozta halmozódás, ami a bevételeknél már kifejtésre került.

A 4–9. §-hoz és a 4–8. melléklethez

A 2020-as év a koronavírus miatt rendhagyó volt a településen. Elmaradtak a rendezvények, és a védekezésre is többletforrásokat kellett biztosítani. A fejlesztések ennek ellenére tovább folytatódtak, ezt bizonyítja a 266 millió forintos fejlesztési kiadás. Több pályázatot is megnyert az önkormányzat 2020-ban, amelyeknek a megvalósítása 2021-ben történik meg. A likviditási nehézségeket a 23 millió forintos folyószámla hitelkeret segítségével sikerült áthidalni, de csúszások így is akadtak a szállítók felé. A 25,7 millió forintos rendkívüli támogatás összege sem volt teljesen elegendő a teljes működési hiány finanszírozására. Az intézményeknél jellemző volt a takarékos gazdálkodás. A társulásban ellátott feladatokat gesztor önkormányzatként a nehézségek ellenére is megoldottuk. Egész évben törekedett az önkormányzat a pályázati lehetőségek maximális kihasználására, többletforrások bevonására.