Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Jászberény Város Polgármesterének 4/2021. (III. 26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 22/2011. (VI. 9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 03. 27- 2021. 03. 28

Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Jászberény Város Polgármesterének 4/2021. (III. 26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 22/2011. (VI. 9.) önkormányzati rendelet módosításáról

Jászberény Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében meghatározott jogkörében, figyelemmel a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (4) bekezdésében foglaltakra;
Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 19. § (1) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 22/2011. (VI. 9.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdése a következő j) ponttal egészül ki:

(Lakás bérbe adható)

  • „j) veszélyhelyzet elhárításában, a védekezésben közreműködő, közfeladatot ellátó szervezet részére.”

2. § Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 22/2011. (VI. 9.) önkormányzati rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A lakásbérleti szerződés 5 év határozott időtartamra köthető, a 9. § (4)-(5) bekezdésében és a 10. § (2) és (6) bekezdésében, valamint a 20. § (8) bekezdésében foglalt kivételekkel.”

3. § Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 22/2011. (VI. 9.) önkormányzati rendelet a következő 7/A. alcímmel egészül ki:

„7/A. Bérbeadás veszélyhelyzet elhárításában, a védekezésben közreműködő, közfeladatot ellátó szervezet részére

10/A. § (1) Jászberény Város közigazgatási területére kiterjedően kihirdetett veszélyhelyzet esetében a veszélyhelyzet elhárításában, a védekezésben közreműködő, közfeladatot ellátó átlátható szervezet részére, kérelmére a veszélyhelyzet fennállásának idejére a Képviselő-testület döntésével adható bérbe lakás.

(2) A lakás használatának jogát a bérlő szervezet a védekezéssel összefüggő munkakörben foglalkoztatott, vagy az általa biztosított közfeladat ellátása érdekében a hozzá átirányított, kirendelt szakemberek részére a bérbeadó hozzájárulása nélkül, utólagos tájékoztatása mellett átengedheti.”

4. § Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 22/2011. (VI. 9.) önkormányzati rendelet 16. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A bérbe adott önkormányzati lakásba - a 10/A. § (2) bekezdésében meghatározott esetet kivéve - a bérlő, házastársa, gyermeke, befogadott gyermekének a gyermeke, valamint szülője személyén kívül más személyt, csak a bérbeadó kifejezett írásbeli hozzájárulásával fogadhat be. Amennyiben bérlő fenti rendelkezést megszegi, úgy ez a bérbeadó oldalán megalapozza a lakásbérleti szerződés rendkívüli felmondására vonatkozó jog gyakorlását.”

5. § Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 22/2011. (VI. 9.) önkormányzati rendelet 16. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) A bérbeadás további feltétele - a 10/A. § (1) bekezdésében meghatározott bérbeadás kivételével -, hogy bérlő a lakásbérleti szerződés fennállása alatt életvitelszerűen a lakásban lakjon. Bérlő a lakásból történő 2 hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát köteles írásban bejelenteni bérbeadó részére. A bérlő által bejelentett, méltányolható okból – különösen egészségügyi ok, munkahely megváltozása, tanulmányok folytatása miatt történő – bekövetkezett távolléte alatt, a bérleti jogviszonyt a bérlői távollétre hivatkozással felmondani nem lehet. Nem lehet felmondani a szerződést akkor sem, ha a bérlő a bejelentést menthető okokból mulasztotta el, és erről a bérbeadót felhívásra, írásban tájékoztatja.”

6. § Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 22/2011. (VI. 9.) önkormányzati rendelet 19. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A 10/A. § (1) bekezdés alapján bérbe adott lakások esetén, kérelemre a Képviselő-testület döntése alapján bérleti díj kedvezmény adható, melynek mértéke a bérleti díj 100%-áig terjedhet. A Képviselő-testület dönthet a közüzemi költségek viselésének elengedéséről is.”

7. § Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 22/2011. (VI. 9.) önkormányzati rendelet 20. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) A 10/A. §-ban meghatározott esetben a bérleti szerződés - a Képviselő-testület eltérő döntése hiányában - a veszélyhelyzet megszűnésével szűnik meg.”

8. § Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletének szabályairól, a lakbérek mértékének megállapításáról szóló 22/2011. (VI. 9.) önkormányzati rendelet 24. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzati lakásba a bérlő - a 10/A. § (2) bekezdésében meghatározott eset kivételével - házastársa, gyermeke, befogadott gyermekének a gyermeke, valamint szülője személyén kívül más személyt – az e rendelet tiltó szabályait is figyelembe véve – csak a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával fogadhat be.”

9. § Ez a rendelet 2021. március 27-én lép hatályba.