Liptód Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (X. 11.) önkormányzati rendelete

a települési szociális ellátásokról

Hatályos: 2022. 09. 13

Liptód Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (X. 11.) önkormányzati rendelete

a települési szociális ellátásokról

2022.09.13.

Liptód Község Önkormányzat Képviselő-testülete, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ban, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1) bekezdés a) pontjában, 92. § (2) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a települési szociális ellátásokról a következőket rendeli el

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Liptód Község Önkormányzat illetékességi területén bejelentett lakóhellyel, illetve tartózkodási hellyel (a továbbiakban együtt: lakcím) rendelkező személyekre.

(2) Az (1) bekezdés tekintetében alkalmazni kell a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdéseit és a 7. § (1) bekezdését.

(3) Az e rendeletben meghatározott hatásköröket eltérő rendelkezés hiányában a képviselő-testület gyakorolja.

2. § (1) Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra érvényes értelmező rendelkezéseket és az általános eljárási szabályokat az Szt. 4-16. §-a határozza meg.

(2) Az adott ellátásnál alkalmazandó sajátos eljárási szabályok az adott ellátáshoz kapcsolódva kerülnek meghatározásra.

(3) A szociális igazgatási eljárásra vonatkozó eljárási szabályokat az Szt. 5. § (1) bekezdése szerint kell alkalmazni.

(4) Az eljárást a Babarci Közös Önkormányzati Hivatalnál (a továbbiakban: Hivatal) szóban vagy írásban előterjesztett kérelemre kell megindítani.

(5) A kérelmet a jogszabályokban, illetve az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal - igazolásokkal, nyilatkozatokkal - együtt kell benyújtani.

(6) Az e rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni szociális ellátások megállapítása iránti kérelmet a rendelet 1. mellékletében meghatározott nyomtatvány kitöltésével postai úton, vagy személyesen az önkormányzati hivatalban lehet előterjeszteni.

3. § A kérelmezőnek a kérelemben, illetve az annak mellékleteként benyújtott dokumentumokban feltüntetett jövedelem-adatokat az Szt. 10. §-ában meghatározottak szerint kell igazolnia.

4. § (1) A pénzbeli települési támogatások kifizetése a főszabály szerint folyószámlára vagy lakcímre utalással - amennyiben ez nem lehetséges, valamint a támogatásra jogosult kifejezett kérelmére - pénztári kifizetéssel történik.

(2) A pénzbeli települési támogatásokat a határozatban meghatározott időpontig kell folyósítani.

II. Fejezet

Települési támogatások

1. Rendkívüli települési támogatás

5. § (1) Rendkívüli települési támogatás a létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személyek részére állapítható meg, amennyiben

a) önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról másképpen nem tudnak gondoskodni, mert időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdenek, mely különösen

aa) a megfelelő élelmezés hiánya,

ab) a lakhatás elvesztésének veszélye,

ac) a közüzemi szolgáltatás megszűntetésének veszélye,

ad) a megfelelő ruházkodás hiánya,

ae) a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermek ellátásának nehézségei,

af) fogyatékos vagy tartósan beteg családtag rehabilitációjának biztosítása,

ag) jövedelem igazolt elvesztése

miatt következik be, vagy

b) előre nem látható többletkiadások miatt anyagi segítségre szorulnak, melyek felmerülhetnek különösen:

ba) a kérelem benyújtását megelőző hat hónapon belül diagnosztizált súlyos betegség esetében a gyógyítással, kórházi tartózkodással,

bb) gyógyászati segédeszköz beszerzésével

bc) halálesettel

bd) regisztrált munkanélküli munkába állásával

be) a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásával, a gyermek fogadásának előkészítésével

bf) iskoláztatás biztosításával

bg) közműtartozás kiegyenlítésével

bh)1 közműfejlesztési hozzájárulás kiegyenlítésével

összefüggésben.

(2) Rendkívüli települési támogatásban részesülhetnek az (1) bekezdésben meghatározottakon túl azok a személyek, akik

a) betegség vagy baleset miatt tartós táppénzes állományba kerülnek,

b) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások kell fedezniük,

c) egy év alatti gyermekük egészséges fejlődésének biztosításához szükséges vitaminokat, tápszereket beszerezni nemtudják.

(3)2 Rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy, akinél az egy főre jutó havi jövedelem közös háztartásban élők esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át, egyedül élő, vagy gyermekét egyedül nevelő szülő esetén annak 500%-át nem éri el.

6. § (1)3 A rendkívüli települési támogatás összege - rászorultsághoz igazodva – alkalmanként legalább 3.000 Ft, legfeljebb 60.000 Ft lehet.

(2) A rendkívüli települési támogatásra való jogosultságról a képviselő-testület dönt.

2. Rendkívüli települési támogatás elemi kár elhárításához

7. § (1) Elemi kárra tekintettel – kérelmére - települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a lakhatását biztosító ingatlanát elemi kár érte, és a károsulttal közös háztartásban élők esetén az egy főre jutó javi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő, vagy gyermekét egyedül nevelő szülő esetén annak 300%-át nem éri el.

(2) Elemi kárnak minősül a tűz, robbanás, vihar, viharon kívüli egyéb elemi kár, földcsuszamlás, talajsüllyedés, földrengés, árvíz miatt bekövetkezett kár.

(3) A támogatásra való jogosultságról, valamint a támogatási összegéről a képviselő-testület egyedi mérlegelés alapján dönt, legfeljebb a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj négyszereséig.

3. Települési születési támogatás

8. § (1) A képviselő-testület az újszülött gyermekkel azonos, bejelentett lakóhellyel rendelkező szülői felügyeleti jogot gyakorló szülőt vagy gyámot (a továbbiakban együtt: szülő) újszülőtt gyermek születésére tekintettel egyszeri települési támogatásban részesíti.

(2) A támogatás iránti kérelmet a születési anyakönyvi kivonat másolatával lehet előterjeszteni a Hivatalnál az újszülött születésétől számított 30 napon belül. A kérelemhez mellékelni kell a születési anyakönyvi kivonat fénymásolatát.

(3) A támogatás mértéke gyermekenként 30.000 forint.

(4) A támogatás folyósításának feltétele, hogy a szülők valamelyike a születés napját megelőzően legalább 1 éve babarc lakcímmel rendelkezzen és életvitelszerűen Babarc község területén éljen.

4. Települési temetési támogatás

9. § (1) A képviselő-testület települési támogatást nyújt annak, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

(2) A képviselő-testület temetési támogatás nyújt annak az eltemettetőnek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát.

(3) A temetési támogatás összege rászorultsághoz igazodva legalább 20.000 forint legfeljebb 50.000 forint. A temetési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkeztétől számított 30 napon belül lehet előterjeszteni a Hivatalnál. A kérelemhez mellékelni kell az utolsó havi nettó jövedelemről szóló kereseti igazolást, a halotti anyakönyvi kivonatot és a temetési költségekről szóló számlák másolatát.

(4) Nem állapítható meg temetési támogatás azon személy részére, aki a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény alapján az elhunyt vonatkozásában temetési hozzájárulásban részesül.

5. Köztemetés

10. § A köztemetésre az Szt. 48. §-ának rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni azzal, hogy a köztemetést elsősorban hamvasztásos temetés formájában kell biztosítani.

6. Ünnepi többletkiadások települési támogatás

11. § (1) Ünnepi többletkiadásokra tekintettel a képviselő-testület települési támogatást nyújt a babarci lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen Liptódtelepülésen élő személynek.

(2) A támogatás készpénzben és természetbeni formában nyújtható. A támogatás jogosultjairól és a támogatás formájáról a képviselő-testület a Rendelet 5. §-ának figyelembevételével, hivatalból dönt.

(3) A támogatás összegének meghatározásakor a Rendelet 6. §-a irányadó, azonban a képviselő-testület a hatályos önkormányzati költségvetési forrásait figyelembe veszi.

III. Fejezet

Szociális alapszolgáltatások

12. § (1) A képviselő-testület a szociálisan rászorultak részére személyes gondoskodást biztosít alapszolgáltatás keretében

a) étkeztetést

b) házi segítségnyújtást

c) családsegítést

d) falugondnoki szolgálatot

(2) Liptód Község Önkormányzata a szociális alapszolgáltatások közül az étkeztetést, a házi segítségnyújtást a Lánycsók Község Önkormányzata fenntartásában működő Lánycsóki Gondozási Központ útján biztosítja.

(3) Liptód Község Önkormányzata a szociális alapszolgáltatások közül a családsegítést a Bólyi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat útján biztosítja.

(4) A falugondnoki szolgálattal kapcsolatos szabályokról a képviselő-testület külön önkormányzati rendeletet alkot.

IV. Fejezet

Egyéb rendelkezések

13. § (1) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt., valamint a végrehajtására kiadott kormányrendeletek és más felsőbb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A rendelet hatálybalépésével hatályát veszti Liptód Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2018. (VIII.23.) sz. önkormányzati rendelete.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelet 2021. október 12-én lép hatályba.

1

Az 5. § (1) bekezdés b) pont bh) alpontját a Liptód Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (IX. 12.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdése iktatta be.

2

Az 5. § (3) bekezdése a Liptód Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (IX. 12.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 6. § (1) bekezdése a Liptód Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (IX. 12.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.