Kehidakustány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete

a hivatali munkaidőn túli, valamint hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezésének szabályairól és szolgáltatási díjairól

Hatályos: 2023. 11. 28

Kehidakustány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete

a hivatali munkaidőn túli, valamint hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezésének szabályairól és szolgáltatási díjairól

2023.11.28.

Kehidakustány Község Önkormányzatának Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendeletre, valamint a veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának újbóli meghosszabbításáról szóló 271/2021. (V. 21.) Korm. rendeletre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése által biztosított jogkörömben, Kehidakustány Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörében, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében és az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján a hivatali helyiségen kívül és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén fizetendő díjakról a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya Kehidakustány község közigazgatási területén az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre, a Kehidakustány község közigazgatási területén történő házasságkötésekre, továbbá a Kehidakustányi Közös Önkormányzati Hivatal alkalmazásában álló, anyakönyvi feladatot teljesítő anyakönyvvezetőkre terjed ki.

2. § (1) A helyi önkormányzat hivatalában, munkaidőben az anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas hivatali helyiség és az alapszolgáltatás igénybevétele, valamint az anyakönyvvezető hivatalos közreműködése térítésmentes.

(2) E rendelet alkalmazásában házasságkötésre alkalmas hivatali helyiség: Kehidakustányi Közös Önkormányzati Hivatal épületének tanácsterme (8784 Kehidakustány, Dózsa György utca 7.).

(3) E rendelet alkalmazásában hivatali munkaidő a Kehidakustányi Közös Önkormányzati Hivatal mindenkori Szervezeti és Működési Szabályzatában a székhely hivatal (8784 Kehidakustány, Dózsa György utca 7.) részére meghatározott munkaidő.

(4) Nem köthető házasság

a) munkaszüneti

b) ünnepnapokon.

(5) A (4) bekezdésében meghatározott időpontokon túl nem vállalható anyakönyvi esemény lebonyolítása az alábbi napokon, illetve időpontokban:

a) december 31. napján, továbbá

b) 19.00 órát követően.

(6) A házasságkötés megünneplésén az anyakönyvvezető hivatalos közreműködése ingyenes alapszolgáltatás, de a hivatali munkaidőn kívül és a hivatali helyiségen kívül a megrendelő a szolgáltatásért az e rendeletben meghatározott díjat köteles fizetni, kivéve, ha a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.

(7) A (6) bekezdésben meghatározott rendkívüli körülménynek minősül, ha valamelyik házasuló orvosi igazolással alátámasztott súlyos egészségi állapota, mozgásképtelensége miatt különös erőfeszítés lenne számára az anyakönyvvezető hivatalos helyiségében való megjelenés.

3. § (1) A hivatali helyiségben történő házasságkötés díjmentes, függetlenül attól, hogy arra hivatali munkaidőben vagy hivatali munkaidőn túl kerül sor.

(2) Hivatali munkaidőn túli házasságkötést

a) hétfő, kedd, szerda és csütörtök napokon 16.00 és 18.00 óra között,

b) pénteken 13.00 és 18.00 óra között,

c) szombaton 10.00 és 19.00 óra között

lehet lebonyolítani.

(3) A hivatali munkaidőn túl, valamint a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötést a házasságkötésre történő bejelentkezéskor írásban kell kérelmezni.

(4) Egymást követően kért szertartások között legalább 40 perc eltérésnek kell lennie annak érdekében, hogy a szertartás ünnepélyes keretei biztosítottak legyenek.

4. § (1) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés az anyakönyvi eljárásról 2010. évi I. törvény 18. § (3) bekezdésében foglaltak szerint engedélyezhető.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségbe előjegyzett és felvett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.

5. § (1)1 A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén fizetendő díj összege 30.000,- Ft, melyet legkésőbb a házasságkötést megelőző 5. napig kell befizetni a Kehidakustányi Közös Önkormányzati Hivatal OTP Bank Nyrt-nél vezetett 11749053-15807511-00000000 számú költségvetési elszámolási számlájára.

(2) Amennyiben a házasulók legalább egyike bejelentett kehidakustányi lakóhellyel rendelkezik, a házasulók az (1) bekezdés szerint fizetendő díj tekintetében 100 % kedvezményben részesülnek.

(3) Amennyiben házasságkötési szándékukat a házasulók írásban visszavonják, vagy a házasságkötés egyéb okból meghiúsul, a befizetett szolgáltatási díj részükre visszafizetésre kerül.

(4) Amennyiben a kérelem elutasításra kerül, az ügyfél a kérelem elutasításáról szóló jogerős döntés kézhezvételét követő naptól számított 30 napon belül kérheti a díj visszafizetését a Kehidakustányi Közös Önkormányzati Hivataltól.

(5) A szolgáltatási díj megfizetésének hiányában az anyakönyvi esemény nem tartható meg.

6. §2 A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi események lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt - választása szerint - a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi CXCIX törvényben meghatározott szabadidő, vagy anyakönyvi eseményenként 30.000,- Ft összegű díjazás illeti meg, havonta elszámolva.

7. § Ez a rendelet 2021. június 15-én lép hatályba.

8. § (1) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény, valamint az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) Hatályát veszti a hivatali helyiségen és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés díjáról szóló 6/2017. (III.20.) önkormányzati rendelet.

1

Az 5. § (1) bekezdése a Kehidakustány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. § a Kehidakustány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.